Metin2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metin2
메틴2
Fejlesztő Ymir Entertainment Co. Ltd.[1]
Kiadó Ymir Entertainment Co. Ltd. (Dél-Korea);
Gameforge 4D GmbH (Európa);[2]
Z8Games (Észak-Amerika);[3]
TEC-Interactive (Szingapúr);[4]
OnGame (Brazília);[5]
Platformok Microsoft Windows
Műfaj Sokszereplős internetes szerepjáték (MMORPG)
Adathordozó ingyen letölthető
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
600 MHz CPU (1,5 GHz feletti javasolt)
128 MB RAM (512 MB javasolt)
videokártya 32 MB RAM
Minimum felbontás: 800x600
Billentyűzet
Egér

A Metin2 a koreai Ymir Entertainment Co. Ltd. által[6] 2004-ben kiadott MMORPG játék. 2006 óta a német Gameforge 4D GmbH világszerte 17 nyelven jelentette meg többek közt Németországban, Magyarországon, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Romániában, Olaszországban, Mexikóban, Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben és az Amerikai Egyesült Államokban is [7]. A magyar verzió 6 szerverrel üzemel, ezek nevei: Pegasus, Draco, Altair, Aquila, Auriga, illetve Orion. A G4BOX Inc. Észak-Amerikában üzemeltet Metin2-szervereket angol nyelven.[8] Az egyik legelismertebb üzemeltető a szingapúri TEC Interactive Pte, mely angol nyelven működteti a játékot.[9]

A Metin2 ingyen letölthető és játszható. Elméletben nélkülözhetőek a fizetős szolgáltatások, azonban a játékosok egyetértenek abban, hogy ezek nélkül a játékmenet előbb lelassul, majd élvezhetetlenné válik.

Háttértörténet

A Metin2 egy kitalált távol-keleti világban játszódik, mely a történet szerint eredetileg egyetlen birodalom volt. A „metinkőnek” nevezett meteorit becsapódása miatt a növény- és állatvilág agresszívvá vált, majd a káosz három részre szakította a birodalmat – az egyik utódja nyugaton, a másik keleten, a harmadik pedig délen található. A köztük és az északon fekvő helyek semleges, kipusztult helyek. A játékos választ a birodalmak közül, célja pedig a vadállatok lecsillapítása és a meteorit darabjainak elpusztítása.

Játékmenet

Karakterfejlődés, felszerelés

A karakterfejlődéshez szükséges tapasztalati pontokat, valamint a játékbeli pénzt (yang) küldetések teljesítésével és vadászattal lehet megszerezni. Legtöbb esetben a küldetések is adott típusú szörnyek vadászatával teljesíthetők. A játék előrehaladtával a küldetésen kívüli vadászat kerül előtérbe: a játékosnak minél nagyobb tömegben kell szörnyeket elpusztítania, hogy érdemi mennyiségű tapasztalatot és zsákmányt szerezzen. Ebben segítségére van, hogy az ütések (a készségek egy részéhez hasonlóan) területre hatnak, a szörnyek pedig 3-4 fős csoportokban védekeznek, így alkalmanként 15-20 szörny is „begyűjthető” – ennek ellenére már kisebb szinteken is több órányi ilyen „vadászat” szükséges 1-1 szintlépéshez, vagy a felszerelésre, könyvekre szükséges yang előteremtéséhez. A játékosok kereskedhetnek egymással egy csereablak segítségével, vagy a karaktert bolttá változtatva. Ezért – megfelelő üzleti érzékkel – lehetséges a javak beszerzése vadászat nélkül is.

A játékosok – legfeljebb nyolc fős – csoportban is harcolhatnak. Ilyenkor egyáltalán nem tudják megtámadni egymást, valamint a szörnyek megöléséből származó tapasztalati pontok szétoszlanak, a csoport vezetőjének döntése alapján egyenlően, vagy a karakterek szintjétől függően. Egy játékos nála legfeljebb 30 szinttel kisebb, vagy nagyobb karaktereket hívhat magával csoportba. Emiatt gyakori, hogy egy játékos egy tőle erősebbnek tűnő karaktertől „húzást” kér, ilyenkor az erősebb karakter a számára könnyű szörnyek elpusztításával növeli a gyengébbik karakter pontjait.

A meghalt karakter feltámasztható a helyszínen 0 életponttal; ez általában nagyobb mértékű tapasztalatlevonással jár, ha a karaktert szörnyek ölték meg. Levonás nélkül folytatható a játék egy másik játékos támadása után, vagy a térkép egy kijelölt pontján – ez saját birodalomban lakott területen található, semleges és ellenséges területen pedig a hazafelé vezető átjárónál. Az újjáéledt játékos pár másodpercig láthatatlan, de sebezhető. Ezért nem ritka a legyőzött ellenséges (vagy a támadóval ellentétes rangú) játékos földön tartása („blockolás”), amivel általában a városban/átjárónál éledésre próbálják rákényszeríteni.

Céhek és PvP

A játékosok céheket alapíthatnak, melyekhez több tucatnyi játékos csatlakozhat, majd ezek háborúzhatnak egymással – a háborúk eredményeit egy nyilvános lista rögzíti. A céhek telket vásárolhatnak, melyeken különböző előnyöket jelentő épületeket húzhatnak fel. A PvP (a játékosok egymás elleni harca) a játék szinte egész területén lehetséges mind közös megegyezés alapján (párbaj), mind anélkül („szabad” PvP) – ez alól csak apró biztonsági területek jelentenek kivételt, melyek főleg a városokban találhatók. A 15 szint alatti játékosok a saját birodalmukban védettek a PvP-től.

Az azonos birodalomhoz tartozó játékosok egymás elleni orvtámadásait egy rangrendszer bünteti: a honfitársak legyilkolása csökkenti a rangpontokat. A negatív rangpontú játékos karakterét büntetlenül megölhetik a pozitív rangúak, míg a negatív rangú további levonást kap, ha megvédi magát – az ilyen helyzeteket a „menekült köpeny” nevű tárggyal kerülheti el. A rangpont nagy mennyiségű szörny vadászatával és a játékban töltött idővel egyaránt növelhető, és a többi játékos számára különböző fantázianevekkel (agresszív, barátságos, lovagias, stb.) kerül kijelzésre. A visszaélések elkerülése miatt (például a támadó játékos büntetlen gyógyítása, erősítése) a csoportban harcoló játékosok közt megoszlanak a rangpont változásai is, így viszont lehetséges a másik rangjának „lerontása” negatív tartományba.

Az 50-es szint feletti negatív rangpontszámú karakter változó mennyiségű tárgyat dobhat el halálakor (ez ellen „Lucy gyűrűje” véd, olyankor azt a tárgyat dobjuk el, nem pedig az értékesebb dolgainkat). A „G” szintű készségek fejlesztése is rangpontot von le, így a gyors készségfejlesztés a felszerelés kockáztatásával járhat.

Magánszerverek

Más MMORPG-k hez hasonlóan a Metin2-nek is létezik közkézen forgó szerverprogramja, melyekkel „privát szerver” üzemeltethető. Ezeken sokszor megváltoztatott szorzók működnek, melyek miatt a játékos olykor akár órák alatt is elérheti a hivatalos szervereken általában csak több év alatt teljesíthető 105. (egyes szervereken magasabb) szintet, és megszerezheti a legerősebb felszerelést. A karakterfejlesztés – tehát a szörnyek elleni küzdelem – jelentéktelenné válása miatt az ilyen szervert PvP-szervernek is nevezik.

Karakterosztályok

A játékosok négy karaktertípus közül választhatnak (harcos, nindzsa, sura vagy sámán), melyek további 2-2 alkasztra oszlanak, ami az általuk használható készségeket határozza meg. A karaktereknek 5-6 megtanulható készségük van, melyeket szintlépéskor kapott pontokkal lehet mesterszintre fejleszteni, majd könyvekkel nagymesteri, és úgynevezett „lélekkövekkel” tökéletes szintre. Sok más MMORPG-vel ellentétben a Metin2-ben csak emberi karakterek választhatók.

Harcos

A leggyakrabban választott karakterosztály,: a magyar szervereken a játékosok majdnem 60%-a ezzel játszik.[10] Általában ennél a karakternél a legjobb a védettség, támadóerő és életpontok aránya. A kardokat és az azoknál erősebb kétkezes bárdokat egyaránt használhatják.
A fórumokon gyakran visszatérő panasz, hogy a harcos (főleg a testharcos) ereje és taktikai előnyei kiegyensúlyozatlanná teszik a játékot. Az érv, hogy felszerelése és készségkönyvei is irreálisnak tűnő összegekért kerülnek a piacokra, egyaránt elhangzik ez előbbi állítás ellen (hiszen nehéz megfizetni őket, ami hátrányt jelent) és mellett is (hiszen irreális összegekért is hamar elkelnek).

Testharcos: Készségei a minél gyorsabb és erősebb támadást segítik, az ellenfelet harc közben gyakran lebéníthatja, és gyors ütéseivel könnyen képtelenné teheti a helyváltoztatásra. A legtöbb karakter ellen kitűnő, szörnyek ellen .
Mentálharcos: Nagy fizikai védelme és erős, de lomha támadókészségei vannak. Szintén béníthat. Távharcban gyenge, közelharcban , szörnyek ellen kitűnő,fejlődős karakter.

Nindzsa

Jó taktikai érzéket és időzítést kívánó karakterek; a magyar szervereken ilyennel játszanak a legkevesebben.[10] 1-1 kivétellel minden készségük aktívan támadó képesség, és 1-1 mérgezni is képes közülük. Különösen nagy „kitérés” jellemzi őket, ami az őket ért támadás legyengülésében nyilvánul meg. A kardok mellett tőröket és íjakat is használhatnak, készségeket azonban csak pengére, illetve csak íjra fejleszthetnek.
Kedvelt csapattag, ugyanis íjakkal nagyobb tömegben is képes szörnyeket csalogatni („lure”-olni).

Tőrnindzsa: Támadás előtt képes a lopakodásra, alapjában vége gyenge tőrjeivel pedig készségeit használva okozhat komoly sebeket. Legfőbb hátránya, hogy mozgó célpontot könnyen eltéveszt. Szörnyek ellen közepes, főszörnyek ellen kitűnő, játékosok ellen kitűnő. Alacsonyabb szinten minden tekintetben gyenge, ez okozhatja népszerűtlenségét is.Nagyobb szinten PvP-ben nagy a hátránya a mágusokkal szemben,de a harcosokat könnyen veri,persze az alábbi mágusokat(sura,sámán) is képes simán legyőzni megfelelő felszereléssel.
Íjász: Egyik legfontosabb készsége a mérgezett nyíl, mellyel sebezni, mérgezni és bénítani is egyszerre képes. Komoly taktikai hátránya, hogy a másik 7 karaktertípussal ellentétben nem tud ütni a készségekhez szükséges fegyverével, ezért közelharcból nehezen szabadul ki. Ellentmondásos módon csak közelről tud erős lövéseket leadni. Szörnyek ellen gyenge, főszörnyek ellen (átváltozva) kitűnő, játékosok ellen kitűnő.

Sámán

A sámán a többinél valamivel kifonomultabb karaktertípus. Mivel támadókészségei az átlagnál gyengébbek (gyógysámán), viszont másokra is adható áldásokkal rendelkezik, gyakran „buffernek” (támogató mágusnak) nevezik. Ezért a sámánok inkább társaikkal csoportban harcolva, és őket erősítve, gyógyítva fejlődhetnek, mint magányosan. Fegyverük a legyező és a csengő; utóbbit inkább lóhátról használják, nagyobb fizikai sebzése miatt.

Sárkánysámán: Kisebb hatótávú támadókészségei és karakter támadóerejét, fizikai védelmét javító áldásai vannak, ezért igen kedvelt csapattag. Szörnyek ellen közepes, távharcos játékosok ellen közepes, közelharcosok ellen .
Gyógyító: Nagy hatótávú, de gyengébb készségei villám idézés, gyógyító, illetve gyorsító áldásai vannak, melyekkel kevésbé népszerű csapattag, cserébe viszont játékosok ellen erősebb. Legfontosabb készsége a gyógyítás, mellyel nem csak sok életerőt tölthet egy pillanat alatt, de az átkokat is eltüntetheti, így nehezen leközdhető párbajellenféllé válhat. Szörnyek ellen gyenge, játékosok ellen kitűnő.

Sura

A surák olyan mágikus harcosok, akik jobbára a készségeikre hagyatkoznak. Puszta közelharcban gyakran alulmaradnak a harcosokkal vagy tőrnindzsákkal szemben. Két altípusuk merőben eltér: szinte teljesen PvE, illetve PvP karakterek. A surák csak kardokat használhatnak.

Kardmágus: a test- és mentálharcos egyfajta keverékévé válhat három különböző öntámogató készségével. Más játékosok ellen leginkább varázslatkioltó készségét használhatja ki, mellyel – a surák passzív készségeit kivéve – az összes támogató hatástól megfoszthatja ellenfelét. Szörnyek ellen kitűnő, játékosok ellen gyenge.
Feketemágus: közepes és nagy hatótávú mágikus készségeivel támadja ellenfelét. Övé a játék legerősebb párbajkészsége, a láng lelke, mely véletlenszerűen választott, közeli ellenséget támad 3 másodpercenként. Sötét védelmével képes a kapott sebzés egy részét a varázserejére terhelni, illetve magasabb szinten elnyelni. Szörnyek ellen gyenge, játékosok ellen kitűnő.

Birodalmak

A három birodalom csak földrajzi adottságaiban különbözik. A semleges orkvölgy fontosabb vadászterületeit (főleg a középső, fekete orkok lakta részt) a játékosok általában a birodalmi átjárók iránya alapján osztják fel a birodalmak közt. Lényeges a Jinno birodalomban – kisebb karakterek számára előnyös – általában „temetőnek” nevezett terület is, melynek a másik két birodalombeli megfelelője lényegesen gyengébb vadászterület. Az ellenséges birodalmak karaktereit a fejük fölött lebegő színes zászlók jelzik. A különböző birodalmak játékosai csak valódi pénzért vásárolt ideiglenes gyűrűvel, vagy megfelelő nyelvtudású karakterrel láthatják egymás üzeneteit.

Az alaptörténet szerint Shinsoo birodalom (vörös zászló) fő mozgatója a kereskedelem, Chunjoé (sárga zászló) a vallás, míg Jinnoé (kék zászló) a hadsereg. Ez a játék során csak egyetlen tekintetben érvényesül: a városokban található főtér Shinsooban rendelkezik a legnagyobb PvP-védett körrel, míg Jinnoban a legkisebbel. Ez a birodalomközi postaként is használható raktár, valamint a kereskedők elérése miatt lényeges, ugyanis a játékosok agressziója nagyban nehezíti ezek használatát az ellenséges játékosok számára.

Források

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Metin2 című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Metin2 című román Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások