Meg – Az őscápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meg – Az őscápa
(The Meg)
2018-as amerikai–kínai 3D-s film

RendezőJon Turteltaub
ProducerBelle Avery
Lorenzo di Bonaventura
Colin Wilson
Vezető producerRandy Greenberg
Ben Erwei Ji
Wayne Wei Jiang
Gerald R. Molen
Barrie M. Osborne
AlapműSteve Alten: Meg
Műfaj
ForgatókönyvíróDean Georgaris
Jon Hoeber
Erich Hoeber
FőszerepbenJason Statham
Li Bingbing
Rainn Wilson
Ruby Rose
Cliff Curtis
ZeneHarry Gregson-Williams
OperatőrTom Stern
VágóSteven Kemper
Kelly Matsumoto
JelmeztervezőAmanda Neale
DíszlettervezőGrant Major
Gyártás
GyártóFlagship Entertainment
OrszágUSA, Kína
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő115 perc
Költségvetés150 millió USD (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2018. augusztus 10.
Kína 2018. augusztus 10.
Magyarország 2018. augusztus 9.
KorhatárUSA PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel530,2 millió $[2]
Kronológia
KövetkezőMeg 2.: Az árok
További információk
SablonWikidataSegítség

A Meg – Az őscápa (eredeti cím: The Meg) 2018-ban bemutatott amerikai sci-fi akciófilm, melyet Jon Turteltaub rendezett, valamint Dean Georgaris, Jon Hoeber és Erich Hoeber írt Steve Alten 1997-es, azonos című sci-fi könyve alapján. A főszerepben Jason Statham, Li Bingbing, Rainn Wilson, Ruby Rose, Winston Chao és Cliff Curtis látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában 2018. augusztus 10-én mutatta be a Warner Bros. Real D 3D-ben, Dolby Cinemában és IMAX-ban, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, augusztus 9-én az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A film forgatása 2016. október 13-án kezdődött Új-Zélandon, Aucklandben, és 2017. január 11-én fejezték be.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy mélytengeri tengeralattjáróról való mentés közben valami kívülről többször a mentő-tengeralattjárónak ütközik, amiről a csapat parancsnoka, Jonas Taylor (Jason Statham) úgy gondolja, hogy egy hatalmas cápa lehetett, így lezárja a bejáratot, ami összeköti a két járművet, bár a mentéssel foglalkozó két embere még az alsó járműben rekedt. A felsőben lévő 11 ember megmenekül, de a parancsnokot állandó lelkiismeret-furdalás gyötri, amiért hátrahagyta két emberét (az alsó tengeralattjáró egy robbanásban megsemmisül), ezért visszavonul a merüléstől és az ivásba menekül. A többség bolondnak tartja, mert az óriás cápát rajta kívül senki sem látta.

Öt év telik el.

Egy jól felszerelt és anyagilag bőkezűen támogatott tudóscsapat merülést hajt végre a Mariana-árokba egy háromszemélyes tengeralattjáróval. A kutatócsoport vezetője, Dr. Minway Zhang szerint (aki a hajón tartózkodik) a tenger mélységét mérő szonár jelei egy különleges vízrétegről verődnek vissza, ami alatt további vízréteg található. Ennek igazolására merül le az apró tengeralattjáró és sikeresen áthalad a rétegen, ami alatt ismeretlen élőlények sokasága tárul fel.

A kis tengeralattjárónak valami többször nekiütközik, és mire rájönnek, hogy a támadót a hajó fényszórói vonzzák oda, a jármű mozgásképtelenné válik, a legénység egyik tagja pedig súlyosan megsérül. Egy másik, hasonló jármű merül le, hogy kimentse a lent rekedt jármű utasait, de őket is megtámadja az ismeretlen lény. A mentés nem sikerül, menekülniük kell, egyikük önfeláldozó módon a tengeralattjáróban marad, bekapcsolt fényszórókkal, hogy két társa megmenekülhessen.

Személyesen felkeresik Jonas Taylort, aki Thaiföldön, egy tengerparti falucskában él és egész nap sörösüveg van a kezében. Jonas kapásból elutasítja a felkérést, hogy újabb merülést hajtson végre, sem pénz, sem emberélet nem érdekli. Végül mégis elvállalja a feladatot, a súlyosan sérült a volt felesége miatt.

Sikerül kimenteniük a kutatókat, de az ismeretlen (és a radarképen nagy méretűnek látszó) lény folytatja a támadásokat. Nagy adag méreggel sikerül elpusztítaniuk, azonban később újabb hatalmas cápa tűnik fel, ezúttal már a tenger felszíne közelében. Rájönnek, hogy a speciális vízrétegen a tengeralattjáró áthaladása átmenetileg megzavarhatta annak szerkezetét és ez lehetővé tette, hogy az „alsó” vízrétegből akár több, hatalmas lény is felúszhasson a „felsőbb” vízrétegbe.

Az egész vállalkozást 1,3 milliárd dollárral finanszírozó vállalkozó arról tájékoztatja a csapatot, hogy értesítették több környező ország kormányát az őscápáról, így azok majd hadihajókkal a helyszínre vonulnak és elpusztítják a fenevadat. Azonban ebből egy szó sem igaz, a milliárdos önálló akcióba kezd, egy helikopterről C4-es robbanószert dobnak a vízbe, amikor úgy gondolják, hogy a cápa lehet az, de kiderül, hogy egy bálna volt, a cápa pedig a bálnatetemre támad. A támadásban a milliárdos meghal, amikor a cápa elnyeli.

Az őscápa egy forgalmas kínai strand öble felé indul (mozgását a testébe lőtt nyomkövetővel követik). A fürdőzőkre való támadása közben magnóra felvett bálnahangokkal csalogatják el.

Suyin Zhang (a tudós lánya, aki biológus) és Jonas magukra vonják a cápa figyelmét, ami mindkettőjükre rátámad. Jonas egyszemélyes tengeralattjárója egyik hajtóműve leszakad menekülés közben. Suyin egy torpedót lő ki, ami a cápa közelében robban, de a lény nem hal meg.

Ügyetlen helikopteres tévéstábok összeütköznek a levegőben, egyik helikopter a tengerbe zuhan, a másik a hajójukra, így mindenki a vízbe ugrik, Suyin kislányát behajítják. Suyin visszafordul a hajó felé, hogy megkeresse a lányát. Jonas járműve csak akadozva irányítható a sérülései miatt, a cápa majdnem egészben le is nyeli. Amikor a jármű teljesen mozgásképtelenné válik, Jonas kiüti a kupoláját, kiúszik a vízbe és egy szigonyt szúr az állat szemébe, ami minden bizonnyal az állat agyáig hatol és ezzel megöli. A hatalmas, vérző tetemre rengeteg „normál” méretű cápa támad, és marcangolni kezdik.

Suyin kimenti a lányát a vízből és visszamegy Jonasért, aki a járműbe kapaszkodva feljut a felszínre.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[3] Magyar hangja
(1. szinkron, 2018)[4]
Jonas Taylor Jason Statham Epres Attila
Suyin Zhang Li Bingbing Andrusko Marcella
Jack Morris Rainn Wilson Kerekes József
Jaxx Herd Ruby Rose Pálmai Anna
James Mackreides Cliff Curtis Rátóti Zoltán
Dr. Minway Zhang Winston Chao Forgács Péter
Dr. Heller, orvos Robert Taylor(wd) Gyabronka József
DJ Page Kennedy Kálid Artúr
Toshi Masi Oka Gáspár András
Lori Taylor Jessica McNamee Gubás Gabi
Fal Ólafur Darri Ólafsson Bognár Tamás

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Meg: Az őscápa. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)
  2. The Meg (2018). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2018. december 22.)
  3. Szereposztás az IMDb.com szerint
  4. Meg - Az őscápa (The Meg, 2018) 1. szinkron (2018). Mafilm Audio Kft., megrendelő Intercom Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]