Mark I

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mark I
Egy brit gyártmányú Mk I (Male) harckocsi Thiepal közelében 1916 szeptemberében. A jármű hátuljára szerelt segédkerekek a lövész- és harckocsiárok leküzdésében segítette, valamint hidraulikus emelővel kombinálva a kis ívű fordulást
Egy brit gyártmányú Mk I (Male) harckocsi Thiepal közelében 1916 szeptemberében. A jármű hátuljára szerelt segédkerekek a lövész- és harckocsiárok leküzdésében segítette, valamint hidraulikus emelővel kombinálva a kis ívű fordulást

Típus Harckocsi
Fejlesztő ország Nagy-Britannia
Harctéri alkalmazás
Alkalmazó országok Nagy-Britannia
Szolgálatban 1916-tól
Gyártó William Foster & Co.
Lincoln Metropolitan Carriage , Birmingham
Gyártási időszak 1916
Gyártási darabszám 150
Háborús részvétel Első világháború
Orosz polgárháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 8 fő (parancsnok/fékező, vezető, két "sebességváltó" és négy lövész)
Hosszúság 9,75 m
Szélesség 4,12 m
Magasság 2,41 m
Tömeg Male: 28,45 tonna Female: 27,4 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 6–12 mm
Elsődleges fegyverzet 2 db QF 6 fontos(57 mm) Hotchkiss löveg (male) 4 db .303 hüvelykes(7,7 mm) Vickers géppuska (female)
Másodlagos fegyverzet 3 db .303 hüvelykes(7,7 mm) Hotchkiss géppuska (male)
1 db .303 fontos(7,7 mm) Hotchkiss géppuska (female)
Műszaki adatok
Motor Daimler-Knight 6 hengeres, hüvelyszelepes, 16 literes benzinmotor
Teljesítmény 77 kW (105 LE)
Felfüggesztés nincs (a lánctalp a harckocsitest egészén fordul körbe)
Sebesség 6 km/h
Hatótávolság 38 km

A Mark I-es nehézharckocsi, a világ első igazi harckocsija volt. A brit hadsereg fejlesztette ki az első világháború állóháborújának áttörésére. A Mk I a Big Willie (Mother) néven ismert prototípusból kifejlesztett harckocsi, melyet a Holt traktor alvázára terveztek.

Története[szerkesztés]

Az Mk I-es harckocsi prototípusa a Big Willie volt, 1916 februárjától megkezdődött a harckocsik tömeggyártása és ezzel a "harckocsik korszaka". A brit Mark harckocsikat a háború végéig fejlesztették és számos változatban készült. Első bevetésükre 1916. szeptember 15-én a somme-i fronton, Martinpuich és Combles települések között került sor. A bevagonírozott 59 darab harckocsiból ide csak 49 érkezett meg, a megindulási körzetet 35 darab érte el meghibásodás nélkül. A német arcvonalat 31 darab közelítette meg.

Felépítése[szerkesztés]

Németek által zsákmányolt, majd elvesztett Mark I
Mark I-est álcáznak 1917. decemberében

Gömbölyített rombusz alakú, amelyre azért volt szükség, mert a lánctalpakat a teljes harckocsitesten végigvezették. A korai harckocsik lánctalp- és görgőszerkezete, valamint a feszítőgörgők hiánya miatt más megoldást nem találtak a lánc leesése elleni védekezésre. A lánctalpat a feszített oldalakon 26 darab futógörgő vezette körbe. A lánchajtókerék nem közvetlen, vagy kardános meghajtást kapott a motortól, hanem láncáttételes volt. A botkormányok kezeléséhez egyidejűleg 4 kezelő munkája kellett.

A fegyverek elhelyezése a harckocsitestre függesztett gondolákban történt. A fegyverzetben két altípust különböztettek meg:

A motort a test első részének közepén helyezték el, jobb oldalán a vezető, bal oldalán a parancsnok foglalt helyet. A motorzaj miatt színes jelzőlámpás kommunikációs rendszerrel látták el.

Egyéb adatok[szerkesztés]

 • Mászóképesség: 20°
 • Árokáthidaló képesség: 3,45 m (kiegészítő kerekekkel)
 • Lépcsőmászó képesség: 1,35 m
 • Gázlóképesség: 1,0 m

Alkalmazók[szerkesztés]

A Mark I-t a brit hadsereg és szövetségesei nagy számban vetették be a nyugati fronton. A németek válaszlépése az A7V harckocsi volt, de ez a típus nem volt sikeres, így a németek inkább a brit harckocsikat részesítették előnyben.

Változatok[szerkesztés]

 • Mark I
  • Mark I (Male)
  • Mark I (Female) - csak géppuskákkal felszerelve
  • Mark I (Tank Tender) - a lövegerkélyek helyén acéldobozokkal
  • Mark I (Wireless Tank) - lövegerkélyek nélkül, magas antenna árbóccal

Irodalom[szerkesztés]

 • Bombay László - Gyarmati József - Turcsányi Károly. Harckocsik 1916-tól napjainkig. Zrínyi Katonai Kiadó (1999). ISBN 963-327-332-3 
 • Kloska Tamás: A harckocsi tűzkeresztsége, avagy „szárazföldi csatahajóval” az állásháború felszámolásáért. Cikk,[1] 2015.
 • Kloska Tamás: Gentleman acélszörnyeteggel - Páncélosok vs. páncélelhárítás. Szakcikk. In: Napi Történelmi Forrás, 2017. 01. 10.
 1. [1]