Steam Wheel Tank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Steam Wheel Tank
Steamwheelstank.jpg

Fejlesztő ország  Amerikai Egyesült Államok
Gyártó Holt Manufacturing Company
Általános tulajdonságok
Személyzet 6 fő
Hosszúság6,8 m
Szélesség3,05 m
Magasság3 m
Tömeg 17 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 6-16 mm
Elsődleges fegyverzet 75 mm-es ágyú
Másodlagos fegyverzet 12,7 mm-es Browning géppuska
Műszaki adatok
Motor 2 x Doble Steam 2 hengeres motor
Teljesítmény kW (2 x 75 Le)
Sebesség8 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Steam Wheel Tank témájú médiaállományokat.

Hivatalos angol nevén a Steam Wheel Tank az Amerikai Hadsereg részére elsők között gyártott harckocsi, melyet a szakirodalomban más néven is említhetnek, mint 3 Wheeled Steam Tank, Holt Steam Tank vagy Holt 150 Ton Field Monitor.

Története[szerkesztés]

A Steam Wheel Tank magyarul „Gőzhenger Tank” egy a tankgyártás kezdeti éveiben a mezőgazdasági gépgyártó „Holt Manufacturing Company”, mai ismertebb nevén a Caterpillar Inc. által 1916-17-től fejlesztett modell. Ez volt a 3. megépített tank az Amerikai Hadsereg részére, melynek fejlesztése 1918-ban fejeződött be. A tank megalkotói a korai nagykerekű "szárazföldi hajót" formázó koncepciót követték, mely az angol konstruktőrök 1915-től és a németek, pedig 1917-től követtek.

Kinézete, meghajtása és fegyverzete[szerkesztés]

Két hatalmas két métert meghaladó átmérőjű kereke volt, majd egy méter széles futófelülettel az alapfelépítmény első részén. A kerekek több lapból hengerelt acélból készültek az akkor használatos mezőgazdasági gépekhez gyártottakhoz hasonlóan. A felfüggesztésen keresztül a hátsó kerék biztosította a kormányozhatóságot. Az első kerekeket egyéni erőátviteli rendszer segítségével hajtották meg a 2 x Doble Steam 2 hengeres motorral.

A harcjármű legerősebb fegyverét az alapfelépítmény elejének alsó felére felszerelt 75 mm-es ágyútarack adta. Rendelkezett még kettő 12,7 mm-es Browning típusú géppuskával is, melyet a páncélfelépítménybe építettek be. A szakirodalom 150 tonnásnak is nevezi azonban az igazság az, hogy súlya 17 tonna körüli volt. Nem tudni a nagyobb tömegű említés okát, lehet akár véletlenszerű elírás vagy az ellenség megtévesztése is. Szegecselt technológiával készült és páncélvastagsága 6–15 mm-es vastagság között mozgott.

Rövid pályafutása[szerkesztés]

Az első prototípusát 1918. februárban fejezték be és március és május között gyakorlópályán tesztelték. Jelentések alapján, a próbákon rövidtáv megtétele után elakadt az amúgy sem szélsebesre tervezett harcjármű, ezért ez a végét jelentette a további fejlesztésének. Harci alkalmazásáról nincs említés.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Steam Wheel Tank című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Bombay László, Gyarmati József és Turcsányi Károly. Harckocsik - 1916-tól napjainkig. Budapest: Zrínyi Katonai Kiadó (1999). ISBN 963-327-332-3 

Külső hivatkozások[szerkesztés]