Marie Claire

From the Hungarian Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Marie Claire
Adatok
Típus havilap

Alapítva 1937
Indított 2007
Állapot aktív
Főszerkesztő László Krisztina[1]
Kiadó Varga Zoltán[1]
Tulajdonos Central Médiacsoport Zrt.
Példányszám 26 128[2]
Ország Magyarország
Nyelv magyar

Weboldal

A Marie Claire egy női magazin, melyhez 27 országban is hozzájuthatunk. Az Akadémiai kislexikon szerint a magazin nem más, mint egy többnyire színes nyomású, gazdagon illusztrált, szórakoztató és ismeretterjesztő írásokat tartalmazó, széles olvasóközönségnek szánt időszaki kiadvány.

Magyarországon először 2007-ben jelent meg, de ezenkívül a világ számos országában megjelenik időről időre, pl. Franciaországban, Németországban, Angliában. A Marie Claire magazin egy nőknek szánt sajtótermék.

Története[edit]

1937-ben alapította a lapot egy francia férfi, Jean Provoust. A lap elindítása eltért szakmájától, mert eredetileg ruhaipari termékeket gyártott. Az újság elindítása ugyanakkor üzletének is remek reklám volt. Megjelenését eleinte a hetenkénti szerda jellemezte. Sajnos a történelem később úgy hozta, hogy 1942-től 1954-ig nem jelenthették meg, mivel az akkori náci uralom sok más lappal együtt ennek előállítását és terjesztését is tiltotta. 1954-ben adták ki újból a lapot, immár havilapként.

22 évvel később, 1976-ban a lap indítója, Provoust nyugdíjba ment. Utódja lánya Evelyn lett. Egy évvel később 49%-os részesedést vett a L’Oreal csoport. A részvények többsége viszont mind a mai napig a Provoust család birtokában vannak. 2001-ben a L’Oreal csoport a kiadó miatt részvényeit eladta, így mára már 42%-os arányban tulajdonos a Hachette Filipacchi Medias. A magazin saját kategóriájában, azaz a havonta megjelenő női magazinok körében mindmáig piacvezető.

Eközben megalakult a Group Marie Claire, ami egy magazincsoportot ölel fel, melyek különböző témákban jelennek meg: például divat, lakberendezés, főzés, családi élet és kertészkedés.

Marie Claire[edit]


Marie Claire eredeti neve Marie-Claire Mendès France volt. A francia származású nő eredetileg orvosi pályára készült, de életében annyi igazságtalansággal találkozott, hogy ezzel felhagyott, és újságírónak készült. Mindemellett szociális munkásnak szegődött el, hogy segíthessen az arra rászoruló embereken. Általában a nők védelmezőjeként és békeharcosként szokták emlegetni. Egész élete során az emberi jogokért küzdött.

Magánéletében nem volt túl sikeres. Még fiatalkorában feleségül ment egy arisztokratához, de házasságuk csupán öt évig tartott. Minden kincsének két gyermekét tekintette. Később megismerkedett élete igazi szerelmével, az akkori miniszterelnökkel, Pierre Mendès France-szal, de a férfi sajnos nős volt, ezért szerelmük csak a férfi megözvegyülése után lehetett hivatalos. Mendes felesége halála után elvette az akkor már ötvenéves Marie-t.

Tartalma[edit]

A magazin témái közt mindig felmerülnek új témák, melyeket a mindennapi élet szül, és aktualitásuk miatt kerülnek be a lapba. Minden számban szerepelnek a divat, haj és szépség, egészség és fitnesz, életmód és hírességek, karrier és pénz, szex és kapcsolatok, világcikkek és játékok rovatai. E kategóriákon belül még számos más található, pár kiemelés közülük: részletek egy „divatguru” naplójából, edzésprogram, életmódcikkek és ajándékvásárlási tippek.

A magazinban megjelent cikkek általában a megszokott, egyszerű betűket használják, ezzel nem lesz túldíszített, és nem keltenek zsúfoltságot az oldal lapjain. A cikkeket szinte mindig egy képhez szerkesztik, abból a megfontolásból, hogy ez kelti fel az olvasó figyelmét a mai világban. Az újság lapjai általában élénk színűek és rengeteg képet tartalmaznak.

A cikkek egyszerű nyelvezettel íródnak, bár előfordulnak benne a szépségiparban használatos szaknyelvet jellemző szavak, mondatok is, olykor szleng is felfedezhető benne, bár ez a mostani magazinoknál nem meglepő.

Az újságban rengeteg reklám fellelhető, leginkább nőknek szóló termékekről: ruhaipari cikkek, szépségápoló termékek, tisztítószerek (pl. Tide tisztítószermárka vagy L’Oreal sminktermékek). Ezek a reklámok eltérő formátumban kapnak helyet a magazinban: egész oldalasak és kicsik egyaránt lehetnek, de minden esetben színesek, és többé-kevésbé igazodnak a lap stílusához. Időről időre a rajongók, tanácskérők leveleit, kérdéseit is megjelentetik a rájuk adott válasszal együtt.

Kivitele[edit]

A lapot természetesen ofszet nyomdában készítik, korszerű rotációs gépekkel. Általában fényes műnyomót használnak alapanyagul a nyomtatáshoz, ezáltal még igényesebbnek, szebbnek tűnik a sajtótermék. A Marie Claire angliai számai a nyomdából kikerülve B4-es formátumban kerülnek a standokra. A magazin lapjainak összeállítása nem tűzéssel, hanem ragasztással készül.

A lap első oldala mindig megszokott formában jelenik meg, mégis mindig eltér az előzőtől. A lap nevét mindig ugyanazzal a betűtípussal és betűmérettel írják fel, más-más színnel (rózsaszín, piros, ciánkék, vagy akár fekete). A címlapon rendszerint egy híresség pózol az olvasónak, emellett a legfigyelemfelkeltőbb cikkeket emelik ki különböző elhelyezéssel, színnel és betűmérettel, a címlapon szereplő képéhez igazítva. Volt már címlapon az elmúlt pár évben például: Natalie Portman, Cameron Diaz, Angelina Jolie, de Madonna is a szereplők között említhető.

Kiadása[edit]

Az angol Marie Claire úgy jelenhet meg, hogy a francia tulajdonú cégtől az angol kiadó megvette a magazin licencét. A licencszerződés annyit jelent, hogy a gyártási jogot a lap eladja egy másik cégnek meghatározott időre. A legtöbb országba ilyen módon jut el az újság.

Jegyzetek[edit]

  1. a b Marie Claire Impresszum. (Hozzáférés: 2015. április 30.)
  2. „MATESZ Gyorsjelentés 2014/III. negyedév”.  
  3.  Douce lumière c. könyv fülszövege. [2012. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. A FNAC könyváruház oldaláról.
  4. Virgule n°111, 2013. október, „Les prix littéraires d'automne en quelques records, scandales et anecdotes” c. cikk, p.16. (Nincs ellenőrizve)

Külső hivatkozások[edit]