Mézkalauzfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mézkalauzfélék
Wahlberg-mézkalauz (Prodotiscus regulus)
Wahlberg-mézkalauz (Prodotiscus regulus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Csoport: Neoaves
Csoport: Passerea
Öregrend: Telluraves
Csoport: Coraciimorphae
Csoport: Eucavitaves
Csoport: Cavitaves
Rend: Harkályalakúak (Piciformes)
Alrend: Pici
Alrendág: Picides
Meyer & Wolf, 1810
Család: Indicatoridae
Swainson, 1837
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mézkalauzfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mézkalauzfélék témájú médiaállományokat és Mézkalauzfélék témájú kategóriát.

A mézkalauzfélék (Indicatoridae) a madarak (Aves) osztályába és a harkályalakúak (Piciformes) rendjébe tartozó család. Négy nem és 17 faj tartozik ebbe a családba.

Előfordulásuk[szerkesztés]

Közülük kettő az indo-maláj területen, a többi Afrika trópusi területein honos.

Megjelenésük[szerkesztés]

A legtöbb faj színe elmosódott és nem szembetűnő; bár egyesek tollazatában élénk sárga látható. A farktollak külső szegélye világos, az afrikai fajoké fehér.

Életmódjuk[szerkesztés]

A család a nevét a feketetorkú mézkalauz (Indicator indicator) viselkedéséről kapta, amelynek egyedei elvezetik a vadméhek fészkeihez a mézfogyasztó állatokat, például a méhészborzot[1][2] és az embert.[3] Maga a madár méhlárvákkal és méhviasszal táplálkozik, és miután a mézevő emlős kifosztotta a fészket, ő is neki tud látni az élelemnek. Jóllehet a többi faj étrendje is hasonló, ezt a viselkedést nem figyelték meg az összes faj esetén.

Szaporodásuk[szerkesztés]

Számos fajról bebizonyosodott, hogy fészekparazita, azaz tojását más madarak – elsősorban a rokon harkályok (Picidae), valamint a Lybiidae- és Megalaimidae-fajok – fészkeibe rakja. A kikelt fióka aztán hegyes csőrével végez a nevelőszülője igazi fiókáival.[4][5]

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 4 nem tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dean, W. R. J. (1990. március 1.). „The Fallacy, Fact, and Fate of Guiding Behavior in the Greater Honeyguide”. Conservation Biology 4 (1), 99–101. o. DOI:10.1111/j.1523-1739.1990.tb00272.x. (Hozzáférés: 2013. március 11.)  
  2. Yong, Ed: Lies, damned lies, and honey badgers. Kalmbach, 2011. szeptember 19. [2013. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 11.)
  3. (2016. július 22.) „Reciprocal signaling in honeyguide-human mutualism”. Science (journal) 353 (6297), 387–389. o. DOI:10.1126/science.aaf4885.  
  4. Short, Lester L..szerk.: Forshaw, Joseph: Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press, 155. o. (1991). ISBN 1-85391-186-0 
  5. Davies, Ella "Underground chick-killers filmed" Archiválva 2017. december 31-i dátummal a Wayback Machine-ben, British Broadcasting Corporation|BBC Nature

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Honeyguide című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]