Megalaimidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megalaimidae
Evolúciós időszak: Kora miocén - jelen
Psilopogon oorti
Psilopogon oorti
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Csoport: Neoaves
Csoport: Passerea
Öregrend: Telluraves
Csoport: Coraciimorphae
Csoport: Eucavitaves
Csoport: Cavitaves
Rend: Harkályalakúak (Piciformes)
Alrend: Pici
Alrendág: Ramphastides
Vigors, 1825
Család: Megalaimidae
Blyth, 1852
Szinonimák
 • Megalaimatidae (orth. err.)
 • Megalaiminae (pro subfamilia)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megalaimidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megalaimidae témájú médiaállományokat és Megalaimidae témájú kategóriát.

A Megalaimidae a madarak (Aves) osztályába és a harkályalakúak (Piciformes) rendjébe tartozó család, melyet korábban alcsaládi szinten, a tukánfélék (Ramphastidae) közé soroltak, Megalaiminae név alatt.

Ebbe a családba jelenleg 34 élő faj tartozik.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Megalaimidae-fajok ázsiai elterjedésűek; Tibettől egészen Indonéziáig találhatók meg; a fajok többsége a Maláj-félszigeten és Szumátrán él. Rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkoznak. A legnagyobb képviselőjük elérheti a 33 centiméteres hosszúságot és a 210 grammos testtömeget. A madarak nagy fejjel és vastag csőrrel rendelkeznek. A csőr tövén kemény szőrszerű tollak ülnek.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 2 alcsalád és 2 nem tartozik:

Korábban három madárnem tartozott ide, a Megalaima is, azonban a kutatások következtében ezt a nemet belevonták a Psilopogonba.[1]

A két megmaradt madárnem, körülbelül 21,32 millió éve vált szét. Azóta a két nem szétfejlődött annyit, hogy külön alcsaládokat érdemeljenek.[2][3]

Európában, főleg Franciaországban és Ausztriában a kutatók rábukkantak néhány miocén kori fosszíliára, melyeket első ránézésre ebbe a családba helyeznének; azonban az is meglehet, hogy a rokon afrikai Lybiidae madárcsaládba tartoznak.[4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Family Capitonidae (barbets), Handbook of the Birds of the World. Volume 7. Jamacars to Woodpeckers. Lynx Edicions (2004). ISBN 8487334377 
 2. Ericson, Per G. P. (2012. május 1.). „Evolution of terrestrial birds in three continents: biogeography and parallel radiations” (angol nyelven). Journal of Biogeography 39 (5), 813–824. o. DOI:10.1111/j.1365-2699.2011.02650.x. ISSN 1365-2699.  
 3. den Tex, Robert-Jan (2013. július 1.). „A molecular phylogeny of Asian barbets: Speciation and extinction in the tropics”. Molecular Phylogenetics and Evolution 68 (1), 1–13. o. DOI:10.1016/j.ympev.2013.03.004.  
 4. Ballmann (1969)
 5. Mlíkovský (2002)

Források[szerkesztés]

 • ITIS szerinti rendszerbesorolása
 • Catalogue of the birds in the Museum Asiatic Society: 65.
 • David, N. (2008). Megalaiminae: the correct subfamily-group name for the Asian barbets. Bulletin of the British Ornithologists' Club 128: 72.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Megalaimidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.