Lucifer (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lucifer
(Lucifer)
Lucifer Logo.png
Műfaj vígjáték, dráma

Alkotó Tom Kapinos
Író Tom Kapinos
Rendező Len Wiseman
Főszereplő Tom Ellis
Lauren German
Kevin Alejandro
DB Woodside
Lesley-Ann Brandt
Scarlett Estevez
Kevin Rankin
Rachael Harris
Zeneszerző Marco Beltrami

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 4
Epizódok67 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Tom Kapinos
Ildy Modrovich
Len Wiseman
Jonathan Littman
Jerry Bruckheimer
Joe Henderson
Producer Alex Katsnelson
Michael Azzolino
Erik Holmberg
Nathan Hope
Vágó Marc Pattavina
Ray Daniels
Fred Peterson
Forgatási helyszín
Részenkénti játékidő 45 perc
Gyártó
 • Jerry Bruckheimer Productions
 • Vertigo
 • Warner Bros. Television
Forgalmazó Warner Bros. Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó FOX
Eredeti sugárzás kezdete2016. január 25.
Első magyar adó Viasat 3
Magyar sugárzás kezdete2016. április 25.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lucifer témájú médiaállományokat.

A Lucifer egy misztikus vígjáték-dráma sorozat, melyet Tom Kapinos hozott létre. Amerikában a FOX TV csatorna vetíti a sorozatot 2016. január 5-től. A sorozat egy DC Comics által létrehozott, a Vertigo kiadó által kiadott képregénysorozat alapján készült.

2019-ben a Netflix átvette a sorozatot ugyanis a Fox a 3. évaddal bezárólag elengedte és befejezte a sorozatot. Egyelőre elkészült a 4. évad, és készül az 5. befejező epizódként. Az 5. évad várhatóan 2020-ban kerül bemutatásra.

Cselekmény[szerkesztés]

Lucifer Morningstar, aki szó szerint maga az Ördög, úgy dönt, hogy otthagyja a Poklot és hosszabb szabadságot vesz ki, és ironikus módon az „Angyalok városába”, azaz Los Angelesbe megy, ahol egy jól menő bárt vezet, a Lux-ot. Valójában Lucifer is angyal volt eredetileg, a földön azonban a szárnyait Maze (az egyik démona akit felhozott a pokolból) levágta Lucifer kérésére, és titokban egy konténerben tárolja őket.

Az első részben egy gyilkosság kapcsán, amiben Lucifer egy korábbi pártfogoltját, egy fiatal énekesnőt egy bérgyilkos megöli, összefut Chloe Decker nyomozónővel, aki úgy gondolja, egyszerű az ügy, mivel a gyilkos drogdíler volt, és az áldozat is ugyanazt a drogot fogyasztotta, vagyis tartozhatott neki, ezért tették el láb alól. Lucifernek azonban még sikerült pár mondatot váltania a bérgyilkossal, annak halála előtt, és elárulta neki, hogy pénzért felbérelték a gyilkosságra. Ezért Lucifer úgy gondolja, hogy itt még további nyomozásra lenne szükség, amire a szerinte korrupt rendőrség alkalmatlan. Chloe Deckert korábbi férje (aki szintén nyomozó) arra kéri, ne bonyolítsa túl az ügyet, és utal egy korábbi esetre, amit Chloe valószínűleg nagyon elrontott.

Lucifert érdekelni kezdi Chloe Decker munkája, mivel neki mint rendőrnek a bűnösök felkutatása és megbüntetése a feladata (Lucifer pokolbeli munkájához hasonlóan), továbbá a nyomozónő nem reagál Lucifer csábos mosolyára, aminek senki más nem tud ellenállni (sem nők, sem férfiak), és elmondják neki titkos gondolataikat, vágyaikat. Ezek a plusz információk sokat segítenek a későbbi nyomozásoknál, ezt a nyomozónő is kénytelen elismerni.

Lucifer eleinte halhatatlan, például a pisztolygolyók csak apró kellemetlenséget jelentenek neki, később azonban rájön, hogy Chloe közelében ő is halandó, például vérezni kezd a lőtt sebe és fájdalmat is érez.

A történetben sok konfliktusforrás van: Amenadiel szeretné visszavinni Lucifert a Pokolba, hogy ott végezze tovább a dolgát, az elhunyt bűnös lelkek sanyargatását, de Lucifer nem akar visszamenni, mivel az ottani munkát apja (=isten) kényszerítette rá. Chloe Decker kapcsolata problémás a volt férjével, akivel naponta találkozik, és gyakran együtt dolgozik egy-egy ügyön. Válásuk oka az, hogy a férje a munkáját fontosabbnak tartotta a családjánál. Chloe Decker szeretné a lányát „normálisan” felnevelni, de a munkája miatti időbeosztása ezt megnehezíti. Lucifer nem szereti a gyerekeket, bár Trixie kedveli őt.

Lucifer a történet elején a saját testével védi meg Chloe Decker nyomozót, aki emiatt nem hal meg (és ezzel valószínűleg megváltozik „az isteni terv” - vagy éppen az teljesül?). Később felbukkan Lucifer anyja (egy meggyilkolt nő, Charlotte testében), akinek elvileg a Pokolban lenne a helye, de sem Lucifer, sem Amenadiel nem akarja, hogy oda visszakerüljön. Amenadiel és Lucifer is azt tapasztalja magán, hogy egyre emberibbé válik, sebezhetőbb, gyengébb lesz. Amenadiel fokozatosan elveszíti a szárnyait.

Lucifert sokkolja, hogy Chloe Decker nem véletlenül került az útjába, mivel egy korábban meddő házaspár gyermekeként született. (35 évvel a történet előtt Amenadiel meglátogatta Chloe anyját).

Lucifer anyja egyre problémásabb lesz, mivel az emberi testben az isteni energiákat nem lehet sokáig kordában tartani. Egy ember emiatt véletlenül meghal. A második évad végén Lucifer egy kaput nyit neki a semmibe, ahol kedvére elvégezhet egy új teremtést. A hátrahagyott test Charlotte-é, aki nem emlékszik semmire az elmúlt időszakból.

Állandó szereplők[szerkesztés]

 • Tom Ellis ... Lucifer Morningstar, az Ördög
 • Lauren German ...  Chloe Decker nyomozó az LAPD-nél
 • D.B. Woodside ... Amenadiel, Lucifer testvére, aki őt eleinte vissza akarja vinni a Pokolba
 • Lesley-Ann Brandt ... Mazikeen, „Maze”, pokolbeli démon, Lucifer társa, testőre, harcművész
 • Scarlett Estevez ... Beatrice Espinoza, „Trixie”, Chloe és Dan hét-nyolcéves lánya
 • Kevin Alejandro ... Dan Espinoza nyomozó, Chloe Decker volt férje, szintén nyomozó, akivel válófélben vannak
 • Rachael Harris ... dr. Linda Martin pszichiáter, akihez Lucifer is jár
 • Aimee Garcia ... Ella Lopez labornyomozó, helyszínelő (a 2. évadtól szerepel)
 • Tricia Helfer ... Charlotte Richards, Lucifer és Amenadiel anyja - a mennyországban több gyereke is van (a 2. évadtól szerepel)

Epizódszereplők[szerkesztés]

 • Rebecca De Mornay - Penelope Decker színésznő, Chloe anyja. Több alkalommal megjelenik rövid időre a lányánál, aki az első évadban az ő lakásában lakik.
 • Kevin Rankin - Malcolm Graham nyomozó - Chloe szemtanúja lesz, amint Malcolm pénzt vesz át egy bűnözőtől, ami után valaki lelövi és kómába esik. Az eset miatt a többi nyomozó Chloét hibáztatja és nem akarnak vele dolgozni. Malcolm pár másodpercre meghal, amikor lekapcsolják a lélegeztetőgépről, de Amenadiel visszahozza az életbe, és azzal a feladattal bízza meg, hogy ölje meg Lucifert. Malcolm halálosan megsebesíti Lucifert, aki apját (=Isten) kéri, hogy ne engedje meghalni, és ígéretet tesz rá, hogy olyan fiú lesz, amilyet apja akart. A lövöldözés végén Malcolm meghal.
 • Michael Imperioli - Uriel angyal, Lucifer és Amenadiel öccse, aki azt a választást állítja Lucifer elé, hogy az eredeti terv szerint vagy Lucifer visszaviszi anyjukat a Pokolba, vagy Chloénak kell meghalnia. Két balesetet is megrendez Chloe halála érdekében, de ő mindkettőt túléli. Uriel felszerelte magát Azrael kardjával (amit elcsent tőle), ezzel az isteni lényeket is meg lehet semmisíteni. Verekedésbe kezdenek Uriel és Lucifer, aminek a végén Lucifer megszerzi a kardot és ledöfi vele az öccsét, akinek holttestét eltemeti egy erdőben. Uriel csak két-három epizódban szerepel a második évadban.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

jelölések

 • 2017, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA - Saturn-díj: legjobb fantasy televíziós sorozat
 • 2017, People's Choice Awards, USA - kedvenc bűnügyi tévé-dráma
 • 2016, Canadian Society of Cinematographers Awards - tévé-dráma

A film készítése[szerkesztés]

2014 szeptemberében bejelentették, hogy a DC Entertainment és a Fox egy televíziós sorozatot készít a Sandman című képregénysorozat egyik mellékszereplője, Lucifer alakjával a középpontban. A képregény eredeti írója Neil Gaiman.[1]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]