Lucifer az Újvilágban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lucifer (televíziós sorozat) szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lucifer az Újvilágban
(Lucifer)
Lucifer Tv Serie logo.svg
Műfaj fantasy televíziós sorozat

Alkotó Tom Kapinos
Író Tom Kapinos
Rendező Len Wiseman
Főszereplő
Zeneszerző
 • Ben Decter
 • Jeff Russo
 • Marco Beltrami
 • Dennis Smith

Ország  Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 4
Epizódok67 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • Tom Kapinos
 • Ildy Modrovich
 • Len Wiseman
 • Jonathan Littman
 • Jerry Bruckheimer
 • Joe Henderson
Producer
 • Alex Katsnelson
 • Michael Azzolino
 • Erik Holmberg
 • Karen Gaviola
Vágó
 • Marc Pattavina
 • Ray Daniels III
 • Fred Peterson
 • Hector Carrillo
 • Matt Coleshill
 • Jill D'Agnenica
Forgatási helyszín
Operatőr
 • Glen Keenan
 • Ryan McMaster
 • Tico Poulakakis
 • Stefan von Bjorn
 • Barry Donlevy
 • Christian Sebaldt
Részenkénti játékidő 42 - 56 perc
Gyártó
 • Jerry Bruckheimer Television
 • DC Entertainment
 • Warner Bros. Television
Forgalmazó Warner Bros. Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás kezdete2016. január 25.
Első magyar adó
Magyar sugárzás kezdete2016. április 25.
Státusz fut
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lucifer az Újvilágban témájú médiaállományokat.

A Lucifer az Újvilágban (korábbi magyar nevén: Lucifer, eredeti cím: Lucifer) egy misztikus vígjáték-dráma sorozat, melyet Tom Kapinos hozott létre. Amerikában a FOX TV csatorna vetíti a sorozatot 2016. január 5-től. A sorozat egy DC Comics által létrehozott, a Vertigo kiadó által kiadott képregénysorozat alapján készült.

2019-ben a Netflix átvette a sorozatot ugyanis a Fox a 3. évaddal bezárólag elengedte és befejezte a sorozatot. Egyelőre elkészült a 4. évad, és készül az 5. befejező évadként. Az 5. évad 16 epizódból fog állni, amelynek az első fele 2020. augusztus 21-én fog megjelenni.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Lucifer Morningstar ténylegesen maga az ördög, a pokol ura, de már öt éve a halandók között, a földön él. A lázadó természetű Lucifer atyja, az őt a mennyből a pokolba száműző Isten akaratával dacolva hagyta el a poklot. A földre magával hozta a pokol egyik démonát és kínzómesterét, az emberi alakjában nő Mazikeent, becenevén Maze-t. Miután Lucifer maga is angyal, érkezésüket követően kérésére Maze levágja az angyalszárnyait. Ironikus módon az „Angyalok városában”, azaz Los Angeles-ben telepszenek le, ahol Lucifer beindítja a jól menő, exkluzív Lux bárt. Lucifer jóképű harmincas férfi, rendkívül tehetős, stílusosan öltözködik, brit akcentussal beszél. Különleges képességei közé tartozik, mennyei eredetű halhatatlansága és sebezhetetlensége mellett, hogy ki tudja fürkészni a halandók legtitkosabb vágyait, szexuális vonzásának sem a nők, sem a férfiak nem tudnak ellenállni. Ha jó oka van rá, fel tudja fedni valódi, csúf ördögarcát. Hedonista életet él a földön, gyakran váltogatja szexuális partnereit, és nem veti meg az italt, a kábítószereket sem. Jól zongorázik. Habitusát tekintve hajlamos az egoizmusra és a nárcizmusra, de ez a felszín érzékenyebb rétegeket takar. Az embereket, gondolkodásukat és érzelmeiket érdeklődve tanulmányozza, gyakran tesz nekik szívességeket (szerződés az ördöggel), de a bűnösöket megbünteti. Lucifer kínosan ügyel rá, hogy ne hazudjon, mindenütt hangoztatja, hogy ő Isten fia és a pokol ura. Az emberek ezt vagy erőteljes egójának, vagy képletes metaforának tulajdonítják, és csak akkor hiszik el, amikor megmutatja nekik ördögarcát.

Az első részben Lucifer egy korábbi pártfogoltját, egy fiatal énekesnőt megölik. Lucifer saját szakállára szaglászni kezd, aminek során összefut Chloe Decker detektívvel, a Los Angeles-i rendőrség nyomozónőjével. Chloe megoldottnak véli az ügyet, és drogügyletként lezárná, de Lucifernek még sikerül pár mondatot váltania a gyilkossal, amiből kiderül, hogy felbérelték az énekesnő meggyilkolására. További nyomozásra buzdítja hát Chloe-t, akit viszont korábbi férje, a szintén nyomozó Dan Espinoza arról próbál meggyőzni, hogy ne bonyolítsa túl az ügyet.

Lucifer érdeklődve fordul Chloe Decker munkája felé, ami pokolbéli feladatához hasonlóan a bűnösök felkutatásából és megbüntetéséből áll. Emellett felcsigázza, hogy Chloe-n nem fognak a képességei: a nő az ő szexuális közeledésére távolságtartóan reagál, és titkos vágyait sem hagyja kifürkészni. Ugyanakkor Lucifer ezen képességei jó szolgálatot tesznek közös nyomozásuk során, ezt Chloe is kénytelen elismerni. Lucifer ráveszi Chloe főnökét, hogy alkalmazza őt civil tanácsadóként, így az ördög a rendőrséget segíti gyilkossági ügyek megoldásában.

A történetben sok konfliktusforrás van: Amenadiel szeretné visszavinni Lucifert a Pokolba, hogy ott végezze tovább a dolgát, az elhunyt bűnös lelkek sanyargatását, de Lucifer nem akar visszamenni, mivel az ottani munkát apja kényszerítette rá. Chloe Decker kapcsolata problémás a volt férjével, akivel naponta találkozik, és gyakran együtt dolgozik egy-egy ügyön. Válásuk oka az, hogy a férje a munkáját fontosabbnak tartotta a családjánál. Chloe Decker szeretné a lányát „normálisan” felnevelni, de a munkája miatti időbeosztása ezt megnehezíti.

Mindeközben Lucifer Linda Martin pszichoterapeutához jár, aki segíteni próbál neki megbirkózni az apjával kapcsolatos dühével és lelki fájdalmával, valamint megérteni saját érzéseit.

Amenadiel és Lucifer is azt tapasztalja magán, hogy egyre emberibbé válik, sebezhetőbb, gyengébb lesz a földön töltött idő alatt. Lucifer fizikailag is sebezhetővé válik Chloe közelében, ha megsérül, vérezni kezd (tőle távolabb halhatatlan).

Kiderül, hogy Chloe nem véletlenül került Lucifer útjába, előre elrendeltetett volt a találkozásuk, ami további érzelmi bonyodalmakat okoz, különösen, hogy vonzódnak egymáshoz.

Állandó szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang
Tom Ellis Lucifer Morningstar, az Ördög Kárpáti Levente
Lauren German Chloe Decker, nyomozó a Los Angeles-i rendőrségnél Mórocz Adrienn
D.B. Woodside Amenadiel, Lucifer testvére, aki őt eleinte vissza akarja vinni a Pokolba Kálid Artúr
Lesley-Ann Brandt Mazikeen, „Maze”, pokolbeli démon, Lucifer társa, testőre, a Pokol egyik kínzója Nemes Takách Kata
Scarlett Estevez Beatrice Espinoza, „Trixie”, Chloe és Dan hét-nyolcéves lánya Gyarmati Laura
Kevin Alejandro Daniel Espinoza nyomozó, Chloe Decker volt férje Zámbori Soma
Rachael Harris dr. Linda Martin pszichoterapeuta, akihez Lucifer is jár Farkasinszky Edit
Aimee Garcia Ella Lopez helyszínelő (a 2. évadtól szerepel)
Tricia Helfer Charlotte Richards, ügyvéd, akinek testét Lucifer és Amenadiel anyja megszállja (a 2. évadtól szerepel)

A magyar szinkron a Viasat 3 számára készült az SDI Media Hungary stúdiójában.[2]

Epizódszereplők[szerkesztés]

 • Rebecca De Mornay - Penelope Decker színésznő, Chloe anyja. Több alkalommal megjelenik rövid időre a lányánál, aki az első évadban az ő lakásában lakik.
 • Kevin Rankin - Malcolm Graham nyomozó - Chloe szemtanúja lesz, amint Malcolm pénzt vesz át egy bűnözőtől, ami után valaki lelövi, és kómába esik. Az eset miatt a többi nyomozó Chloét hibáztatja, és nem akarnak vele dolgozni. Malcolm pár másodpercre meghal, amikor lekapcsolják a lélegeztetőgépről, de Amenadiel visszahozza az életbe, és azzal a feladattal bízza meg, hogy ölje meg Lucifert. Malcolm halálosan megsebesíti Lucifert, aki apját (=Isten) kéri, hogy ne engedje meghalni Chloe-t, és ígéretet tesz rá, hogy olyan fiú lesz, amilyet apja akart. A lövöldözés végén Malcolm meghal.
 • Michael Imperioli - Uriel angyal, Lucifer és Amenadiel öccse, aki azt a választást állítja Lucifer elé, hogy az eredeti terv szerint Lucifer visszaviszi anyjukat a Pokolba, vagy Chloénak kell meghalnia. Két balesetet is megrendez Chloe halála érdekében, de ő mindkettőt túléli. Uriel felszerelte magát Azrael kardjával (amit elcsent tőle), ezzel az isteni lényeket is meg lehet semmisíteni. Verekedésbe kezdenek Uriel és Lucifer, aminek a végén Lucifer megszerzi a kardot, és ledöfi vele az öccsét, akinek holttestét eltemeti egy erdőben. Uriel csak két-három epizódban szerepel a második évadban.

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 13 2016. január 25. 2016. április 25. Fox Broadcasting Company logo (2019).svg 2016. április 25. 2016. július 18.
2 18 2016. szeptember 19. 2017. május 29. 2017. február 6. 2017. július 24.
3 26 2017. október 2. 2018. május 28. 2018. április 3. 2018. július 3.
4 10 2019. május 8. Netflix 2015 logo.svg 2019. május 8. Netflix 2015 logo.svg
5[3] 16 8 2020. augusztus 21. 2020. augusztus 21.
8 n. a. n. a.


Díjak, jelölések[szerkesztés]

jelölések

 • 2017, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA - Saturn-díj: legjobb fantasy televíziós sorozat
 • 2017, People's Choice Awards, USA - kedvenc bűnügyi tévé-dráma
 • 2016, Canadian Society of Cinematographers Awards - tévé-dráma

A film készítése[szerkesztés]

2014 szeptemberében bejelentették, hogy a DC Entertainment és a Fox egy televíziós sorozatot készít a Sandman című képregénysorozat egyik mellékszereplője, Lucifer alakjával a középpontban. A képregény eredeti írója Neil Gaiman.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]