Lotus 80

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lotus 80
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóTeam Lotus
ElőzőLotus 79
KövetkezőLotus 81
Műszaki adatok
Vázszerkezetalumínium monocoque
Első felfüggesztéskettős lengőkaros
Hátsó felfüggesztéskettős lengőkaros
MotorCosworth DFV 3L V8 szívó
VáltóHewland FGA400 5 sebességes manuális
Tömeg625 kg
ÜzemanyagEssex
GumikGoodyear
Versenyeredmények
Csapat(ok)Martini Racing Team Lotus
PilótákUSA 1. Mario Andretti
Első versenySpanyolország 1979-es Formula–1 spanyol nagydíj
Utolsó versenyFranciaország 1979-es Formula–1 francia nagydíj
Futott versenyek3
Győzelmek0
Dobogós helyezések1
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A Lotus 80 egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Team Lotus tervezett és versenyeztetett az 1979-es Formula-1 világbajnokság néhány futamán. Az autó a maximális szívóhatás (ground effect) elérésére törekedett, azonban számos probléma adódott vele, így nem volt sikeres. Az autót egyedül az 1978-as világbajnok Mario Andretti vezette.

Áttekintés[szerkesztés]

Az autó tervezésekor a fő szempont az volt, hogy a Formula-1-ben akkor már pár éve alkalmazott szívóhatást (ground effect) maximálisan ki akarták használni. Így aztán a kasztni egyetlen nagy szívóhatást kiváltó rendszerként került megépítésre, az autó orrától a hátsó kerekekig. Már maga az orr is úgy került megépítésre, hogy abban egy további, szívóhatást kiváltó rendszer került megépítésre. Elméletben ez iszonyatos erőhatással járt együtt, így aztán a kasztnit sokkal erősebbre is kellett megépíteni, mint az előd Lotus 79-est. A hatalmas leszorítóerő egyben azt is jelentette, hogy az autónak nem volt szüksége szárnyakra.

Mivel a John Player Special cigarettamárka ebben az évben kivonult a Formula-1-ből, ezért az autó a brit versenyzöldben, jelesül a Lotus zöld-sárga színeiben pompázott. Jellegzetes, kólásüvegre emlékeztető formájú oldaldobozai itt jelentek meg először, ez a nyolcvanas években széles körben alkalmazott technika lett.

Mindennek ellenére az autónak volt egy óriási hátulütője. Andretti a tesztek során arról számolt be, hogy amikor gyorsul vele, nagyon jól viselkedik, fékezéskor és kanyarodáskor azonban váratlanul megszűnik a szívóhatás, majd ahogy elmegy, hatalmas erővel azon nyomban vissza is tér. Mint kiderült, a tervezés során átestek a ló túloldalára, és akkora leszorítóerőt értek el, amekkorát a pilóta már nem tudott kezelni. A probléma két részből állt. Az első az volt, hogy a szívóhatás miatt generált alacsony légnyomású terület az autó alján egybeesett a jármű tömegközéppontjával. Emiatt jött létre a "delfinezés" néven ismert jelenség, mely a 2022-ben bemutatkozó Formula-1-es autóknál is tömegesen jelentkezett: a szívóhatás során az autó alja annyira leért, hogy egy idő után megszűnt maga a hatás is, ezért az autó elemelkedett az aszfalttól - majd amint elegendő távolságra elemelkedett, a rendszer visszaszívta azt - emiatt az autó, de főleg benne a pilóta is folyamatosan le-föl pattogott. A második probléma az volt, hogy a kanyarokban elég volt akár csak egy kerékvetőre rámenni, és máris drasztikusan változott az autó alján a légnyomás. Ezután a csapat szárnyak felszerelésével kísérletezett, de ez nem sokat segített. A 80-ast csak Andretti vezette, mert csapattársa, Carlos Reutemann nem volt hajlandó kipróbálni.

Végül a csapatfőnök Colin Chapman is kénytelen volt elismerni, hogy a Lotus 80 nem az a csodaautó, amire számítottak. Andretti azért a spanyol nagydíjon szerzett egy dobogót[1], majd Belgiumban hiába kvalifikált vele ötödiknek, inkább mégis a 79-essel állt rajthoz[2]. Monacóban és Franciaországban a problémák csak még jobban kijöttek, így mindkét versenynek kiesés lett a vége. A csapat kénytelen volt a Lotus 79-est áttervezni és újra bevetni.

A Lotus 80 ugyan teljes kudarc volt a csapat számára, de Chapman életben tartotta a koncepciót, és annak átdolgozásával kezdte meg a Lotus 88 fejlesztését.

Eredmények[szerkesztés]

(félkövérrel jelölve a pole pozíció, dőlt betűvel a leggyorsabb kör)

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Pontok Helyezés
1979 Martini Racing Team Lotus Cosworth DFV G ARG BRA RSA USW ESP BEL MON FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA 39 4.
Mario Andretti 3 NI KI KI

35 pontot a Lotus 79-essel szereztek.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lotus 80 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Latest Formula 1 Breaking News - Grandprix.com. www.grandprix.com. (Hozzáférés: 2022. április 1.)
  2. Belgium 1979 • STATS F1. www.statsf1.com. (Hozzáférés: 2022. április 1.)