Lotus 99T

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lotus 99T
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóTeam Lotus
ElőzőLotus 98T
KövetkezőLotus 100T
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas kevlár monocoque
Első felfüggesztésaktív felfüggesztés
Hátsó felfüggesztésaktív felfüggesztés
MotorHonda RA166E 1,5L V6 turbó
VáltóLotus-Hewland 6 sebességes manuális
Tömeg540 kg
ÜzemanyagElf
GumikGoodyear
Versenyeredmények
Csapat(ok)Camel Team Lotus Honda
PilótákJapán 11. Nakadzsima Szatoru
Brazília 12. Ayrton Senna
Első versenyBrazília 1987-es Formula–1 brazil nagydíj
Utolsó versenyAusztrália 1987-es Formula–1 ausztrál nagydíj
Futott versenyek16
Győzelmek2
Dobogós helyezések8
Edzéselsőségek1
Leggyorsabb körök3

A Lotus 199T egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Team Lotus tervezett az 1987-es Formula-1 világbajnokságra. Pilótái Nakadzsima Szatoru és Ayrton Senna voltak.

Áttekintés[szerkesztés]

Miután a Renault az 1986-os idény végén kivonult a Formula-1-ből, a Lotus a Hondával szerződött le. A Honda ekkor a Williams csapattal is partnerkapcsolatban állt, így a Lotus nem a legújabb specifikációjú motort, hanem az eggyel korábbit, az RA166E-t kapta meg. Továbbá a Honda hozta magával pilótáját, a szintén japán Nakadzsima Szatorut is.

Ebben az évben a csapat új főszponzort is kapott, a korábban hosszú évekig az autókon látható fekete-arany "John Player Special" festés eltűnt, helyettük a "Camel" cigaretta sárga-kékjébe öltözött a 99T[1].

Ez volt a csapat második autója, melybe beszerelték az aktív felfüggesztést, mellyel még a Lotus 92-esben kísérleteztek. A rendszer vitathatatlan előnye volt a változtatható hasmagasság és ennek köszönhetően a jobb tempó - hátránya volt viszont a rendszerhez kapcsolódó kb. 25 kilogrammos túlsúly, valamint a működtetéshez szükséges kb. 5 százalékos motorteljesítmény-csökkenés. A 99T egy tömzsi kasztnijú autó volt, amely mégis képes volt futamot nyerni a Williams, a McLaren és a Ferrari áramvonalas autói mellett, egyenesekben pedig a leggyorsabb volt[2].

A szezon eleji teszteket követően Senna javasolta a csapatnak, hogy maradjanak az aktív felfüggesztés használatánál, mert azzal kompenzálni tudják a régebbi motor okozta hátrányokat, amellett a gumik is kevésbé kopnak. Senna kétszer nyert: egyszer Monacóban, egyszer Detroitban - mindkettő hepehupás városi pálya volt, ahol a rendszer előnyei jól láthatóak voltak, de a többi pályán már nem látszott nagy különbség[3].

Az idény[szerkesztés]

Senna két győzelme mellé hat dobogót is begyűjtött, így ő és a csapat is harmadikok lettek a világbajnokságban. Detroiti győzelme volt a Lotus csapat legutolsó győzelme a Formula-1-ben. Olaszországban is nyerhetett volna, ám az erősen elkopott gumikon hibázott, és Nelson Piquet átvette tőle a vezetést[4]. Az utolsó versenyéről diszkvalifikálták, szabálytalan fékvezetékek miatt. Egész évben egyetlen pole pozíciót szerzett csak, debütáló évét leszámítva karrierje során sosem szerzett ilyen keveset[5]. Az év végén átigazolt a McLaren csapatához, amely a Honda motorokat is megkapta.

Nakadzsima teljesítménye Sennáéhoz képest jóval hullámzóbb volt. Nyíltan megvallotta, hogy a gyors pályák fekszenek neki, a technikásabb, kanyargósabbak viszont egyáltalán nem. Monacóban egy rosszul sikerült időmérő után is csak 10. lett, Detroitban az utolsó sorból indult és már az első körben kiesett, a magyar nagydíjon pedig kiesése előtt a 17. helyen haladt. Legjobb eredménye egész évben egy negyedik hely volt a brit nagydíjon. Egész évben mindössze 7 pontot szerzett, legjobb időmérős teljesítménye hazai pályán volt, a japán nagydíjon, ahol a 11. helyről indult. Autójára kamerát szereltek, így a televíziós közvetítések során általában őt mutatták verseny közben belső nézetből[6].

A 99T lett az alapja a 100T-nek, ami lényegében csak az átalakított első és hátsó szárnyakban, a kisebb üzemanyagtankban, a nagyobb tengelytávban és keskenyebb kasztniban, valamint az aktív felfüggesztés hiányában különbözik.

Más megjelenések[szerkesztés]

Az autó szerepel a 2001-es Gran Turismo 3 című játékban mint "F687/S", valamint az 1987-es "Rad Racer" és "Continental Circus" című játékokban.

Eredmények[szerkesztés]

(félkövérrel jelölve a pole pozíció)

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pontok Helyezés
1987 Camel Team Lotus Honda

RA166E

G BRA SMR BEL MON DET FRA GBR GER HUN AUT ITA POR ESP MEX JPN AUS 64 3.
Nakadzsima Szatoru 7 6 5 10 KI NK 4 KI KI 13 11 8 9 KI 6 KI
Ayrton Senna KI 2 KI 1 1 4 3 3 2 5 2 7 5 KI 2 DSQ

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lotus 99T című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lunch with... Peter Warr (brit angol nyelven). Motor Sport Magazine. (Hozzáférés: 2022. március 7.)
  2. Active suspension (brit angol nyelven). Motor Sport Magazine. (Hozzáférés: 2022. március 7.)
  3. Ayrton Senna and the final F1 wins for Lotus (angol nyelven). us.motorsport.com. (Hozzáférés: 2022. március 7.)
  4. Matt: 1987 Italian Grand Prix (angol nyelven). Turbos and Tantrums, 2016. szeptember 10. (Hozzáférés: 2022. március 7.)
  5. 1987 Lotus 99T Honda - Images, Specifications and Information. Ultimatecarpage.com. (Hozzáférés: 2022. március 7.)
  6. "In my time Formula 1 was more of a driver’s race" (angol nyelven). AS.com, 2018. november 12. (Hozzáférés: 2022. március 7.)