Lotus 91

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lotus 91
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóTeam Lotus
ElőzőLotus 87
KövetkezőLotus 92
Műszaki adatok
Vázszerkezetszénszálas-kevlár monocoque
MotorCosworth DFV 3L V8 szívó
VáltóLotus-Hewland 5 sebességes manuális
ÜzemanyagValvoline
GumikGoodyear
Versenyeredmények
Csapat(ok)John Player Team Lotus
PilótákOlaszország 11. Elio de Angelis
Nagy-Britannia 12. Nigel Mansell
Brazília 12. Roberto Moreno
Nagy-Britannia 12. Geoff Lees
Első versenyBrazília 1982-es Formula–1 brazil nagydíj
Utolsó versenyNevada 1982-es Formula–1 Las Vegas-i nagydíj
Futott versenyek15
Győzelmek1
Dobogós helyezések2
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A Lotus 91 egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Team Lotus tervezett és versenyeztetett az 1982-es Formula–1 világbajnokság során. Pilótái Elio de Angelis és Nigel Mansell voltak, illetve az utóbbit egy-egy verseny erejéig helyettesítő Roberto Moreno és Geoff Lees.

Áttekintés[szerkesztés]

Néhány sikertelen évet követően, melyek során kísérleti vagy kevésbé versenyképes autókat vetett be a Lotus, ismét tiszta lappal kezdték a fejlesztést. Ezúttal a Williams FW07 és a betiltott ikerkasztnis Lotus 88 képezték a tervek alapjait. A jól bevált Cosworth DFV motor és a hozzá kapcsolódó Hewland váltó nem volt túlbonyolított szerkezet és könnyű volt karbantartani is. A Brabham csapatot utánozva a Lotus bevetette a szénbetétes fékeket is, ami jelentős javulással járt.

Colin Chapman behatóan tanulmányozta a különféle kompozitanyagokat, ennek köszönhetően a Lotus 91 kasztnija szénszálas kevlár anyagból készült, a McLaren MP4/1 után másodikként bemutatkozva Formula-1-es versenyen ezt az anyagot használva. Igaz, a Lotus 88 is ebből az anyagból készült, de azt betiltották, így sosem versenyzett élesben.[1]

Peter Warr irányítása alatt a csapat azon volt, hogy az autó minél versenyképesebb legyen. Ennek érdekében a kasztni minél könnyebbre készült, hogy fel tudják venni a versenyt a turbómotoros autókkal, és ugyanezért a motoron is módosításokat végeztek.[2] A maximális leszorítóerő érdekében az oldaldobozok egészen az autó hátuljáig nyúltak. A Lotus 91-es elég érzékeny volt a leszorítóerő változásaira, így viszonylag nehéz volt vezetni.[3]

A 91-es képezte utódjának, a 92-esnek az alapját, amelyet már hidropneumatikus aktív felfüggesztéssel szereltek,[4] továbbá mivel a szívóhatás (ground effect) kihasználását a következő évtől betiltották, ezért ez volt a csapat utolsó ilyen autója. Ez volt az utolsó autók egyike, melynek tervezésében Colin Chapman közreműködött, halála előtt.[5]

Elio De Angelis egyszer tudott győzni az autóval, mégpedig Ausztriában, a legutolsó körben átvéve a vezetést Keke Rosbergtől.[6] Ő úgy vélte, hogy leginkább az igazán gyors pályákon jó konstrukció. Ezt leszámítva Mansell Brazíliában állt még vele dobogóra. Hollandiában Mansellt Roberto Moreno helyettesítette, aki nem tudott kvalifikálni, a francia nagydíjon pedig Geoff Lees volt a helyettese. A san marinói nagydíjat a FISA-FOCA háború miatt a csapat teljes egészében kihagyta. A csapat ötödik lett a konstruktőri összetettben.

Eredmények[szerkesztés]

(félkövérrel jelölve a pole pozíció, dőlt betűvel a leggyorsabb kör)

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pontok Helyezés
1982 John Player Team Lotus Cosworth DFV G RSA BRA USW SMR BEL MON DET CAN NED GBR FRA GER AUT SUI ITA CPL 30 5.
Nigel Mansell 3 7 KI 4 KI KI KI 9 KI 8 7 KI
Elio de Angelis KI 5 4 5 KI 4 KI 4 KI KI 1 6 KI KI
Roberto Moreno NK
Geoff Lees 12

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lotus 91 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1982 Lotus 91 Cosworth - Images, Specifications and Information. Ultimatecarpage.com. (Hozzáférés: 2022. március 31.)
  2. Cosworth DFV – Horses for courses (brit angol nyelven). Motor Sport Magazine. (Hozzáférés: 2022. március 31.)
  3. Lotus 91: The F1 Car That Sticks Like Spiderman” (hu-HU nyelven).  
  4. Lotus Active Suspension. www.gglotus.org. (Hozzáférés: 2022. március 31.)
  5. For Sale: 1982 Lotus 91 (amerikai angol nyelven). Motorsport Retro, 2016. május 17. (Hozzáférés: 2022. március 31.)
  6. Milestones - Lotus Cars Official Website - For the Drivers (amerikai angol nyelven). www.lotuscars.com. [2022. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 31.)