Longána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Longána
Longána gyümölcse
Longána gyümölcse
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Szappanfafélék (Sapindaceae)
Nemzetség: Dimocarpus
Faj: D. longan
Tudományos név
Dimocarpus longan
João de Loureiro
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Longána témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Longána témájú médiaállományokat és Longána témájú kategóriát.

A longána, longán vagy sárkányszem (Dimocarpus longan) egy trópusi fafaj. A szappanfák (Sapindaceae) családjának egyik legismertebb tagja, amelyhez a licsi és a rambután is tartozik.

A longána kantoni nyelven (lùhng-ngáahn: 龍眼) 'sárkányszemet' jelent, innen ered a növény szó szerinti elnevezése. Azért nevezték így, mert szemgolyóra hasonlít, amikor a gyümölcsöt kifejtik (mivel a gyümölcs húsa áttetsző, a fekete mag úgy látszik mintha pupilla lenne).

Leírása[szerkesztés]

A mag kicsi, kerek, kemény és zománcszerű. A teljesen érett, frissen betakarított gyümölcs héja barna és vékony. A héjon belül található szinte átlátszó, pépes gyümölcsből egyszerűen ki lehet pattintani a kis magot. Ha a héj nedvességtartalma nagyobb, a héj puhább és könnyebben hámozhatóbb lesz. A héj érzékenysége az idő előtti betakarítástól, a fajtától, az időjárástól vagy a szállítási, tárolási körülményektől függően változhat. A gyümölcs hasonló a licsihez, de ízben kevésbé aromás.

A longána a trópusi Ázsiában és Kínában őshonos.

Megjelenése[szerkesztés]

Longán lelógó virágai.

Az éghajlattól és a talajtípustól eltérően a fa 30 m magasra is megnőhet, de jellemzően 9-12 méteres. A törzs 1-0,8 m vastag és parafa kérges, az ágak hosszúak, általában lelógóak. A levelek hosszúkásak és tompa végűek, körülbelül 10-20 cm hosszúságúak és 5 cm szélesek. A fa világossárga virágzatot hoz az ágak végén, kis virágokon 5-6 csészelevél található. A gyümölcsök nagy fürtökben lóg le a fáról.

Felhasználása[szerkesztés]

A lédús és zamatos gyümölcsét a mezőgazdaságban használják fel. A magot és a héjat nem fogyasztják. Amellett, hogy más gyümölcsökhöz hasonlóan nyersen is eszik, a longána gyümölcsét gyakran teszik ázsiai levesekbe, édességekbe/desszertekbe, ételekbe, akár frissen, akár szárítva, néha tartósítva és szirupba főzve is.

A kínai táplálkozási terápiában és a gyógynövénygyógyászatban úgy tartják, hogy hatással van a relaxációra. Az ókori vietnámi gyógyászatban a longán mag szemét a kígyómaráshoz nyomták, hogy felszívja a mérget (ez nem volt hatékony, de a 21. században még mindig használják.

Képtár[szerkesztés]

Alfajai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Longan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]