Longána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Longána
Longána gyümölcse
Longána gyümölcse
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Szappanfafélék (Sapindaceae)
Nemzetség: Dimocarpus
Faj: D. longan
Tudományos név
Dimocarpus longan
João de Loureiro
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Longána témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Longána témájú médiaállományokat és Longána témájú kategóriát.

A longána, longán vagy sárkányszem (Dimocarpus longan) egy trópusi fafaj. A szappanfák (Sapindaceae) családjának egyik legismertebb tagja, amelyhez a licsi és a rambután is tartozik.

A longána kantoni nyelven (lùhng-ngáahn: 龍眼) 'sárkányszemet' jelent, innen ered a növény szó szerinti elnevezése. Azért nevezték így, mert szemgolyóra hasonlít, amikor a gyümölcsöt kifejtik (mivel a gyümölcs húsa áttetsző, a fekete mag úgy látszik mintha pupilla lenne).

Leírása[szerkesztés]

A mag kicsi, kerek, kemény és zománcszerű. A teljesen érett, frissen betakarított gyümölcs héja barna és vékony. A héjon belül található szinte átlátszó, pépes gyümölcsből egyszerűen ki lehet pattintani a kis magot. Ha a héj nedvességtartalma nagyobb, a héj puhább és könnyebben hámozhatóbb lesz. A héj érzékenysége az idő előtti betakarítástól, a fajtától, az időjárástól vagy a szállítási, tárolási körülményektől függően változhat. A gyümölcs hasonló a licsihez, de ízben kevésbé aromás.

A longána a trópusi Ázsiában és Kínában őshonos.

Megjelenése[szerkesztés]

Longán lelógó virágai.

Az éghajlattól és a talajtípustól eltérően a fa 30 m magasra is megnőhet, de jellemzően 9-12 méteres. A törzs 1-0,8 m vastag és parafa kérges, az ágak hosszúak, általában lelógóak. A levelek hosszúkásak és tompa végűek, körülbelül 10-20 cm hosszúságúak és 5 cm szélesek. A fa világossárga virágzatot hoz az ágak végén, kis virágokon 5-6 csészelevél található. A gyümölcsök nagy fürtökben lóg le a fáról.

Felhasználása[szerkesztés]

A lédús és zamatos gyümölcsét a mezőgazdaságban használják fel. A magot és a héjat nem fogyasztják. Amellett, hogy más gyümölcsökhöz hasonlóan nyersen is eszik, a longána gyümölcsét gyakran teszik ázsiai levesekbe, édességekbe/desszertekbe, ételekbe, akár frissen, akár szárítva, néha tartósítva és szirupba főzve is.

A kínai táplálkozási terápiában és a gyógynövénygyógyászatban úgy tartják, hogy hatással van a relaxációra. Az ókori vietnámi gyógyászatban a longán mag szemét a kígyómaráshoz nyomták, hogy felszívja a mérget (ez nem volt hatékony, de a 21. században még mindig használják.

Képtár[szerkesztés]

Alfajai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Longan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]