Levi Strauss & Co.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Levi Strauss & Co.
Levi's üzlet a new york-i Times Squaren
Levi's üzlet a new york-i Times Squaren
Rövid névLevi's
Típusrészvénytársaság
Alapítva1853. május 1.
NévadóLevi Strauss
SzékhelySan Fransisco, Kalifornia
Kiszolgált területekdivat
VezetőkChip Bergh (CEO)
AlapítóLevi Strauss
Iparágdivat
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek
ÁrbevételNövekedés 5,575 milliárd USD (2018)
ProfitNövekedés 283 millió USD (2018)
Összes tőkeNövekedés 3,542 milliárd USD (2018)
Alkalmazottak száma15 100 (2018)
TőzsdeNew York Stock Exchange
Nyelvekangol

Levi Strauss & Co. (Egyesült Államok)
Levi Strauss & Co.
Levi Strauss & Co.
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 37° 48′ 07″, ny. h. 122° 24′ 07″Koordináták: é. sz. 37° 48′ 07″, ny. h. 122° 24′ 07″
A Levi Strauss & Co. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Levi Strauss & Co. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Levi Strauss & Co., vagy röviden Levi's (kiejtéseː [livájz]) egy amerikai multinacionális ruházati cég és divatmárka, mely leginkább a farmernadrágjairól ismert. 1853-ban alapította a Bajorországból származó német Levi Strauss, akit gyakran a "farmernadrág atyjaként" emlegetnek.[1] A cég központja San Fransisco, de székhelye üzleti megfontolásból Delaware államban található.[2]

Története[szerkesztés]

A német zsidó bevándorlóként érkezett Levi Strauss San Fransiscóban kezdett üzleti vállalkozásba 1853-ban. 1858-ban David Sternnel összefogva alapította meg a mai céget. Röviddel ezután csatlakozott hozzájuk egy Renóban élő lett bevándorló, Jacob Davis, aki a cég állandó ügyfele volt. Az ő javaslatára helyeztek el először szegecseket a farmernadrágokon, így erősítve meg azok terhelési pontjait, mint például a zsebek. Davisnek nem volt elég pénze a szabadalmaztatáshoz, ezért azt javasolta Straussnak, hogy együtt védessék le a találmányt. Strauss elfogadta Davis ajánlatát, így 1873. május 20-án a két férfi megkapta az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalától a 139 121-es számú szabadalmat.[3] Ellentétben azzal a reklámkampánnyal, amely szerint Levi Strauss az első farmert az aranybányászoknak adta el a kaliforniai aranyláz idején (amely 1849-ben érte el csúcspontját), a farmerek tényleges gyártása csak az 1870-es években kezdődött. 1890-től a szegecselt farmer közkincsnek számít, így azóta a Levi's a saját termékeit 501-es számmal jelöli.

A modern farmerek az 1920-as években kezdtek megjelenni, de a fő vásárlók ekkoriban az Egyesült Államok nyugati részén élő munkások voltak. A Levi's farmerek viselése a nagyközönség körében csak az 1950-es és 1980-as évek között kezdett elterjedni.[4]

Kulturális hatása[szerkesztés]

A Levi's ruhákat a bányászoktól kezdve a színészekig, a Nobel-díjasokig mindenféle háttérrel rendelkező ember viselte már. Marlon Brando és Albert Einstein egyik kedvenc márkája volt. Einstein bőrdzsekijét is a Levi Strauss & Co. készítette az 1930-as években, és 2016 júliusában 110 500 fontért kelt el egy árverésen.[5] A Levi's több tucatnyi technikát alkalmaz a vetélytársak kizárására, mind a ruházatában, mind a reklámjaiban és az üzletekben való megjelenésében. Többek között a varrott mintákkal és a ruházati címkékkel különbözteti meg sajátjait a versenytársak termékeitől. Számos szó és számjegy használatát levédette. A Levi's például 1873 óta használja az "íves dizájnt" a farmerek hátsó zsebein. A cég 1943-ban védjegyként bejegyeztette ezt a módszert, és máig csak nekik van joguk alkalmazni.

A vállalat arról is ismert, hogy progresszív, liberális ügyeket támogat. A magánszektor egyik legkorábbi, LMBT-mozgalmat támogató intézménye volt, és a 2016-os elnökválasztási kampány során 1 millió dollárt adományozott a bevándorlók és az LMBT-jogok támogatására.

Cégstruktúra[szerkesztés]

A Levi Strauss & Co. egy multinacionális vállalat, amely három földrajzi részlegre tagolódik: A Levi Strauss Americas, székhelye San Francisco; a Levi Strauss Europe, székhelye Brüsszel; és a Levi Strauss Asia Pacific, Middle East and Africa, székhelye Szingapúr. A vállalat világszerte mintegy 16 000 embert foglalkoztat.

Termékek[szerkesztés]

Jelenleg a Levi's termékek túlnyomó többsége a tengerentúlon készül, többnyire fejlődő országokban, így Indiában, Bangladesben, Srí Lankán, Indonéziában és Vietnámban, mivel itt érhető el az olcsó munkaerő, és a szükséges nyersanyagok. A Levi's Premium és a Levi's Vintage Clothing termékek viszont az Egyesült Államokban készülnek. A vállalat a farmereken kívül sok más terméket is gyárt, többek között ingeket, kabátokat, pulóvereket, fehérneműket, zoknikat, szemüvegeket, táskákat, cipőket, és bőrtermékek egész sorát. Az 501-es, a vállalat eredeti, modern dizájnja férfiak és nők számára egyaránt kapható. Az 500-as sorozat többi darabját férfiaknak, a 300-as, 400-as, 700-as és 800-as sorozatokat pedig nőknek tervezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A hét embere: a farmernadrág atyja, Levi Strauss (magyar nyelven). Múlt-kor történelmi magazin, 2022. február 21. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  2. Levi Strauss to stay put in San Francisco. www.bizjournals.com. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  3. David Stern: Partner in Levi Strauss & Co. – JMAW – Jewish Museum of the American West. www.jmaw.org. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  4. HISTORY OF THE LEVI’S 501 JEANS. (Hozzáférés: 2022. június 14.)
  5. Einstein's Levis Jacket Sold For Over £100k | Stuarts London (brit angol nyelven). www.stuartslondon.com. (Hozzáférés: 2022. június 14.)