Lassie hazatér (film, 1943)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lassie hazatér
(Lassie Come Home)
1943-as amerikai film

RendezőFred M. Wilcox
ProducerSamuel Marx
AlapműEric Knight: Lassie Come-Home (könyv)
Műfaj
  • gyerekfilm
  • regény alapján készült film
  • filmdráma
ForgatókönyvíróHugo Butler
FőszerepbenRoddy McDowall
Donald Crisp
Dame May Whitty
Edmund Gwenn
Elizabeth Taylor
Nigel Bruce
Elsa Lanchester
J. Patrick O'Malley
ZeneDaniele Amfitheatrof
OperatőrLeonard Smith
VágóBen Lewis
DíszlettervezőCedric Gibbons
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Ország USA
Nyelvangol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő86 perc
Költségvetés666 000 dollár
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Metro-Goldwyn-Mayer
BemutatóUSA 1943. október 7.
Magyarország 1993. (HBO)
Eredeti magyar adóHBO (1993-1995)
Bevétel4 517 000 dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lassie hazatér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lassie hazatér (eredeti cím: Lassie Come Home[1]) 1943-ban bemutatott amerikai családi, állatos film.

Főszereplő Roddy McDowall és Pal, egy hosszúszőrű skót juhászkutya. A történet egy kisfiú és egy kutya közötti mély érzelmi kapcsolatról szól. A film alapjául szolgáló könyvet Eric Knight írta 1940-ben. Ez a film volt az első az MGM hét Lassie filmje közül.

Rövid történet[szerkesztés]

Miután nincstelen családja kénytelen eladni őt, a Lassie nevű collie megszökik új gazdájától, hosszú és veszélyes útra indul Skóciából Yorkshire-i otthonába.

Cselekmény[szerkesztés]

A nagy gazdasági világválság időszaka,[2] Yorkshire, Anglia.

Mr. és Mrs. Carraclough anyagi kényszerűségből eladják 15 guinea-ért Lassie nevű skótjuhász kutyájukat Rudling hercegnek, aki már évek óta szerette volna megvásárolni tőlük. A fiukat, Joe Carraclough-t érzelmileg rosszul érinti a dolog. A kutya is ragaszkodik hozzá: minden nap pontosan négy órakor várta őt az iskola előtt.

Lassie egy szűk ketrecbe kerül, ahol egy lelketlen gondozóra van bízva, aki azonban nem törődik vele. Lassie hamarosan lyukat ás a kerítése alatt és hazaszökik. A gondozó azonban megjelenik a háznál és magával viszi a kutyát. A kerítést a gondozó alul megerősíti, így a kutya néhány próbálkozás után átugorja a kerítést és ismét hazamegy. A kutyát újból elviszik. A kutyát a herceg unokája, Priscilla is megszereti, de látja rajta, hogy szomorkodik a régi gazdája után. Joe az apjával elmennek a kutya ketrecéhez, ahol Joe elbúcsúzik tőle és arra kéri, hogy ne szökjön meg.

Az új tulajdonos, a herceg visszautazik skóciai birtokára és a kutyát is magával viszi.

A kutya innen is megszökik és a szökésben Priscilla is segít egy kicsit, mert nyitva tartja neki a nagykaput, amikor éppen lovagolni indulnak a nagyapjával.

A kutyára hosszú út vár, ha Yorkshire-ba akar eljutni. Már az út elején, amikor sziklákon mászik át, véres lábnyomokat hagy maga után. A kutyára a továbbiakban is sok megpróbáltatás vár. Majdnem lelövik, mert kóbor kutyának gondolják, ami pusztítja a birkákat. Nagyon kimerül, amikor átússza a Skócia és Anglia között húzódó, hideg, széles folyót. Egy idős házaspár talál rá az elcsigázott állatra. Néhány nap alatt azonban a kutya a gondos odafigyelésnek köszönhetően felépül, és feltűnik új gazdáinak (akik kóbor kutyának gondolták), hogy minden nap délután négy óra előtt a kutya ki akar menni a házból. Végül egy napon fájó szívvel, de elengedik.

Lassie egy vándorárushoz csatlakozik, aki egy lakókocsival, egy lóval és egy pincsikutyával járja az országot, és agyagból készült edényeket árul. A vásárlók szórakoztatására a kutyája különféle trükköket mutat be. Lassie csak addig marad vele, amíg útvonaluk megegyezik. Az egyik útelágazásnál az árus a kedvéért megváltoztatja a saját útvonalát, de végül elbúcsúzik Lassie-től.

A városba érve két városi sintér akarja Lassie-t befogni. Ő egy raktárépületbe menekül, ahonnan csak úgy tud kimenni, hogy kiugrik az ablakon. A bal mellső lába megsérül, ezt behajlítva vonszolja. Hamarosan hazaér, ahol örömmel fogadják. Nem sokkal később megérkezik a herceg is az unokájával. A herceg megdöbben a kutya hazaérkezésén, mivel több száz km-ről van szó,[3] de úgy tesz, mintha nem ismerné meg a kutyát és az unokájának is jelt ad, hogy tegyen ugyanígy. A családfőnek felajánlja, hogy dolgozzék nála, amit az örömmel elfogad. A kutya fáradtan, sérülten nem akar enni, de amikor eljön az idő, bicegve megy kis gazdája elé, aki örömmel fogadja az iskola előtt.

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

Bár a történet Nagy-Britanniában játszódik, a filmet Washington államban és Monterey-ben (Kalifornia) forgatták le. A folyóval kapcsolatos jeleneteket a San Joaquin folyónál vették fel.[4]

A film készítése közben, amikor az MGM igazgatói belenéztek a filmbe, annyira megmozgatta őket érzelmileg, hogy több jelenetet kértek.[5]

Egyes források szerint kezdetben a történetnek megfelelően nőstény collie-t alkalmaztak a szerepre, de amikor annak nyáron hullani kezdett a szőre, egy hímmel helyettesítették (ez volt Pal).[6] A hím collie-t csak a folyó átúszásánál akarták alkalmazni, de később rájöttek, hogy felépítése robusztusabb és látványosabb, így Rudd Weatherwax, a kutyakiképző javaslatára megtartották a szerepben.[7]

Weatherwax később a Lassie névvel kapcsolatos minden jogot megkapott az MGM-től.[8]

Bemutató[szerkesztés]

A film DVD-n 2004. augusztus 24-én jelent meg az MGM forgalmazásában.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 94%-ra értékelte 16 vélemény alapján.[9]

Bosley Crowther, a The New York Times kritikusa 1943. október 8-i cikkében dicsérte a filmet, a művészeket és a filmkészítőket.[10]

Csaknem 50 évvel a film megjelenése után a Parade magazin a film hosszan tartó kulturális hatásáról közölt eszmecserét, és idézte a Saturday Evening Post-ot: „A film a leglátványosabb kutyakarriert indította el a filmtörténetben Pal (=Lassie megszemélyesítője) számára”.

A filmet idézik a Jane és Michael Stern által összeállított, 1992-ben megjelent Encyclopedia of Pop Culture című kiadványban.[6]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

  • A filmet jelölték Oscar-díjra a „legjobb fényképezés” kategóriában.
  • Lassie csillagot kapott a Hollywood-i hírességek sétányán, a 6368 Hollywood Blvd. szám alatt.
  • 1993-ban a filmet a Amerikai Kongresszusi Könyvtár az „amerikai nemzeti filmregiszter”-be sorolta be, „mint kulturálisan, történelmileg vagy esztétikailag jelentős alkotást”.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az eredeti cím: Lassie Come Home jelentése: „Lassie gyere haza”
  2. A nagy gazdasági világválság a tőkés világ 1929–1933 közötti túltermelési válsága. Jellemző tünete a tömeges munkanélküliség.
  3. A távolság Skócia és Yorkshire megye között legkevesebb 300 km.
  4. Tony Thomas, <https://books.google.com/books?title=The films of the forties>
  5. Lassie (History timeline). Classic Media, 2005. [2013. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. október 29.)
  6. a b "Lassie a 'Lass-he'", Parade magazin, 1992-10-18, p. 22.
  7. Diane Goodspeed, Happy tails across New Jersey, p. 126, <https://books.google.com/books?id=m3gOcCYNC7kC&pg=PA126>
  8. Collins, Ace. Lassie: A Dog's Life. Penguin Books.
  9. Rotten Tomatoes értékelés - lekérdezés: 2021-12-25
  10. New York Times Review. Hozzáférés ideje: 26 September 2008.
  11. http://www.loc.gov/film/registry_titles.php

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lassie Come Home című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]