Lánczos Kornél

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lánczos Kornél
Született Lőwy Kornél
1893. február 2.
Székesfehérvár
Elhunyt 1974. június 25.[1] (81 évesen)
Budapest
Állampolgársága
Nemzetisége magyar
Házastársa Rump Mária, Hildebrand Ilse
Foglalkozása matematikus,
fizikus
Iskolái
Kitüntetései Chauvenet-díj (1960)[4]
Sírhelye Farkasréti izraelita temető[5]
A Wikimédia Commons tartalmaz Lánczos Kornél témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lánczos Kornél (Székesfehérvár, 1893. február 2.Budapest, 1974. június 25.[1]) magyar matematikus, fizikus, egyetemi tanár.

Élete[szerkesztés]

Zsidó családból származott.[6] Eredeti neve Lőwy Kornél, édesapja, dr. Lőwy Károly után (aki a székesfehérvári ügyvédi kamara elnöke, a székesfehérvári hitközség és a XI. községkerület elnöke volt), amit 1906-ban változtattak Lánczosra. Édesanyja Hahn Adél volt.[7][8]

Középiskolai tanulmányait a székesfehérvári Cisztercita Főgimnáziumban végezte, igen jó eredménnyel. Tanulmányait a Budapesti Tudományegyetemen folytatta, ahol 1916-ban végzett, majd a budapesti Műegyetemen Tangl Károly tanársegédje lett. Előbb Frankfurtban, majd Berlinben dolgozott egyetemi tanárként, de Einsteinnel csak 1921-ben találkozott, ezt követően hosszabb ideig közvetlen munkatársa volt.

1928. január 5-én Frankfurt am Mainban házasságot kötött Rump Mária Erzsébettel.[9] Második felesége Hildebrand Ilse volt, akivel 1954-ben Münchenben kötött házasságot.[1]

1931-ben meghívást kapott az Egyesült Államokba. Előbb egyetemi katedrán matematikafizika professzorként, később a Nemzeti Szabványügyi Hivatal matematikusaként, a mérnökképzésben a matematika professzoraként, majd a Boeing cég kutatómérnökeként is dolgozott.

1952-ben visszatelepült Európába, és bár ezután is többször járt az Egyesült Államokban, munkája 1954-től 1964-ig Dublinhoz kötötte. Később több ízben is hazalátogatott Magyarországra, végül a Magyar Tudományos Akadémia meghívására tett látogatásakor 1974. június 25-én váratlanul elhunyt, a halál oka: légzési és keringési elégtelenség.[1] Temetése 1974. július 5-én a farkasréti zsidó temetőben annak szertartásai szerint történt.[10]

Tudományos eredményei[szerkesztés]

A fizika és a matematika terén egyaránt maradandót alkotott. Fizikából – többek közt – az elektrodinamika, az általános relativitáselmélet és a kvantummechanika terén; matematikából a variációszámítás, az alkalmazott matematika (numerikus módszerek, differenciál- és integrálegyenletek megoldási módszerei) és a lineáris algebra terén ért el világraszóló eredményeket.

Az approximációelmélet szerint ki lehet számítani valamit – nem abszolút pontossággal, hanem megközelítőleg – úgy, hogy egy nagyon hosszú sort néhány tagba sűrítünk. A taumetódus (algoritmus) felhasználásával lehet például egy ezer tagból álló sort öt tagra visszavezetni úgy, hogy még mindig elegendő pontosságú legyen.

Lánczos Kornél felhívta a figyelmet arra, hogy a Cantor-féle halmazelméletből következően egy adott AB szakasznak ugyanannyi pontja lehet, mint az egész Világegyetemnek, ami ugyebár nehezen értelmezhető a fizikai realitás szintjén („hol, mire jó ez a modell?”), márpedig a matematika mégiscsak a létező fizikai világ leírásához szükségeltetik leginkább és elsősorban.

Applied Analysis (Alkalmazott analízis) c. monográfiája, amelyben egyebek között az ún. Lánczos-algoritmust (a végtelen sorok összegzésének és a transzcendens egyenletek megoldásának gyorsított módszerét) tanítja, illetve nagy mátrixok kezelésére mutat be eljárásokat. G.C. Danielsonnal együtt úttörő munkát végzett az FFT (Fast Fourier transform) területén.[11] Eredményei nagy jelentőségűeknek bizonyultak a számítástechnika mai korszaka számára is.


Lanzcos Kornél nevéhez fűződik, a Lanczos-szűrő, amely az adatsorok matematikai feldolgozásának egy módja. Az utolsó évtizedben az NVIDIA Corporation videokártyáik beállításaiban a képélesség növelésére a Lanczos szűrőt alkalmazza. Ez az eljárás, a képminőség nagyobb fokú megőrzését biztosítja, mint sok más interpolációs módszer, például a bikubikus vagy bilineáris interpoláció. A Lanczos-szűrőt általában olyan alkalmazásokban használják, ahol minimális minőségveszteséget szeretnének elérni, például, videó játékok, fényképek vagy weboldalak képeinek méretezésekor. 2021 ben az AMD megnyitotta a FidelityFX Super Resolution intelligens skálázási technológiájának kódját a fejlesztők számára. Kiderült, hogy a FSR alapjául úgyszintén Lanczos-szűrő szolgál.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]