Kristályvirágfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kristályvirágfélék
Fenestraria rhopalophylla
Fenestraria rhopalophylla
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kristályvirágfélék (Aizoaceae)
Martinov
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kristályvirágfélék témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kristályvirágfélék témájú kategóriát.

A kristályvirágfélék (Aizoaceae) a kétszikű növények egyik családja. A családba 135 nemzetség és kb. 1900 faj tartozik, többségük Afrika déli részén honos, pozsgás, évelő növény. Egyes fajokat, a kristályvirágokat és délvirágokat kerti dísznövényként ültetik.

Leírásuk[szerkesztés]

A család korábbi tudományos neve Ficoideae volt, a ma használatos név azonban Aizoaceae-re változott. A 2003 óta érvényes APG II-rendszer a szegfűvirágúak rendjébe helyezi a családot és beleolvasztotta a korábbi Mesembryanthemaceae Fenzl, Sesuviaceae Horan. és Tetragoniaceae Link családokat is.

Mesembryanthemum guerichianum fiatal példánya, jól látszanak a levélen a hólyagsejtek, ami miatt a kristályvirág nevet kapta

A család legtöbb faja (96%, 132 nemzetségbe tartozó 1782 faj) Afrika déli részének száraz és félszáraz élőhelyein honos,[1] a többiek pedig Ausztráliában és a Csendes-óceán szigetein.

Többségük pozsgás és lágyszárú, ritkán kissé elfásodnak. Száruk felálló vagy a földön szétterülő is lehet. Leveleik tagolatlanok, váltakozó vagy átellenes állásúak és sokszor víztárolásra módosultak. Virágaik sugarasan szimmetrikusak, a legtöbb esetben kétivarúak (de előfordulnak egynemű virágok is egyes fajoknál), egyesével vagy néhány tagból álló bogernyőben nőnek a levélhónaljakból. Öt (3-8) csészelevele alul többé-kevésbé összenő. Termése sokmagvú toktermés.

A kristályvirág nevet onnan kapták, mert leveleiken hólyagszerű szőrök találhatók, amelyek a napfényben kristályszerűen csillognak.[2] Egyes fajok, például a hottentottafüge (Carpobrotus edulis) invazív fajként viselkednek Ausztráliában, Kaliforniában és a Földközi-tenger térségében.

Néhány fajuk ehető, mint a hottentottafüge, a Mesembryanthemum crystallinum vagy a száraz kertekben termesztett új-zélandi spenót, amely a közönséges spenótot pótolhatja az ételekben. Kaliforniában a hottentottafügét a vasutak mentén talajfogásra és a házak körül a bozóttüzek megfékezésére (sok vizet tartalmaz) ültetik.

Nemzetségek[szerkesztés]

Hottentottafüge
Jensenobotrya lossowiana
Drosanthemum speciosum
Cephalophyllum
Odontophorus angustifolius

Aizooideae alcsalád[szerkesztés]

Mesembryanthemoideae alcsalád[szerkesztés]

Ruschioideae alcsalád[szerkesztés]

Apatesieae nemzetségcsoport
Dorotheantheae nemzetségcsoport
Ruschiae nemzetségcsoport

Sesuvioideae alcsalád[szerkesztés]

Incertae sedis[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chesselet, P., Smith, G.F., Burgoyne, P.M., Klak, C., Hammer, S.A., Hartmann, H.E.K., Kurzweil, H., van Jaarsveld, E.J., van Wyk, B-E. & Leistner, O.A (2000). „Seed Plants of Southern Africa”. Strelitzia 10, 360–410. o.  
  2. Smith, Curtis: Ice plant. Southwest Yard & Garden. New Mexico State University. (Hozzáférés: 2014. április 25.)
  3. GRIN Genera of Aizoaceae subfam. Aizooideae'. Germplasm Resources Information Network. [2012. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 4.)
  4. GRIN Genera of Aizoaceae subfam. Mesembryanthemoideae'. Germplasm Resources Information Network. [2012. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 4.)
  5. GRIN Genera of Aizoaceae tribe Apatesieae'. Germplasm Resources Information Network. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 4.)
  6. GRIN Genera of Aizoaceae tribe Dorotheantheae'. Germplasm Resources Information Network. [2012. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 4.)
  7. GRIN Genera of Aizoaceae tribe Ruschiae'. Germplasm Resources Information Network. [2012. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 4.)
  8. GRIN Genera of Aizoaceae subfam. Sesuvioideae'. Germplasm Resources Information Network. [2012. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 4.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aizoaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.