Kovács Ildikó (bábszínházi rendező)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács Ildikó
Született1927. december 5.
Sepsiszentgyörgy
Elhunyt2008. január 24. (80 évesen)
Kolozsvár
Állampolgárságaromán
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásabábszínházi rendező
SírhelyeHázsongárdi temető
SablonWikidataSegítség
Kopjafája a Házsongárdi temetőben

Kovács Ildikó (Sepsiszentgyörgy, 1927. december 5.Kolozsvár, 2008. január 24.)[1][2] bábszínházi rendező, szakíró.

Életpályája[szerkesztés]

Középiskolát szülővárosában végzett (1941). 1949-ben szegődött a kolozsvári Bábszínházhoz, majd a nagyváradi Bábszínháznál rendező (1955-58). Visszatérve, kolozsvári munkahelyén működött nyugalomba vonulásáig (1984).

A romániai magyar bábművészet iskolateremtő személyisége. Stilizált népművészeti motívumokból, alapvető idomaira bontott térből alakítja ki valóságsűrítő, fantáziagazdag látványtechnikáját, asszociációs, értelmi részvételre ösztönözve nézőit. Keverve az élő és bábjátékot, előadásainak eleme a játékosság: a homo ludens ősi ösztöneihez szól, s ily módon gyermek és felnőtt nézőit egyaránt látomása részesévé teszi. Számos jelentős író – köztük Csokonai, Tamási Áron, Bajor Andor – bábművét vitte színre. Feledésnek indult klasszikus magyar művészetet tudatosított a közgondolkozásban. Úttörője és serkentője nálunk a pantomim mozgalomnak, létrehozta a kolozsvári Mim 7 csoportot. Az Utunk, Korunk, Művelődés hasábjain megjelent számos tanulmányában, cikkében járult hozzá a korszerű bábművészet elméleti kérdéseinek tisztázásához, a bábjátszás modern szemléletének uralkodóvá tételéhez. Egy szaktanulmányát a svájci Puppenspiel is közölte.

Hazai és külföldi bábfesztiválokon díjazták, Móricz Zsigmond állatmeséiből rendezett bábelőadásáról színes tévéfilm készült Szarajevóban. Már mint nyugdíjas, Hófehérke meséjével, majd a Pinocchio-bemutatással szerepelt a nagyszebeni Bábszínház pódiumán, s a nagyszebeni alkotótáborok csoportjai számára pantomim-forgatókönyveket szerzett (1984-88).

A Házsongárdi temetőben nyugszik. Kopjafája felirata:

Hinni kell a bábuban,
hinni kell az életében,
hinni kell a játék erejében.

Kötetei[szerkesztés]

  • A bábszínházi rendezés (Bp. 1974)
  • Báboskönyv (válogatás rendezői tanácsokkal és utószóval, Sipos László illusztrációival, 1974)

Források[szerkesztés]

  1. Elhunyt Kovács Ildikó. Háromszék, 2008. január 26. (Hozzáférés: 2010. december 30.)
  2. Elhunyt Kovács Ildikó bábrendező. Transindex, 2008. január 24. [2016. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 30.)

További információk[szerkesztés]