Koreai Központi Televízió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koreai Központi Televízió
KCTV title.png
Logo of the Korean Central Television.svg
Adatok
Indulás 1963. március 3.
Korábbi nevek Központi Adórendszer
(1963. március 3.1973. január 3.)
Tulajdonos Flag of the Workers' Party of Korea.svg Koreai Munkapárt
Felbontás HDTV (720p 16:9)
Ország Észak-Korea Észak-Korea
Székhely Phenjan, Tedonggang-kujok, Munhung 2-tong
Vétel
Földi sugárzás
Analóg OIRT 12 (223,25 MHz) Phenjan körzetében. programhely
Műholdas vétel
Műhold 3696 H. programhely
Thaicom 5 3696 H. programhely
Online adás
SPTV
Hivatalos oldal

A Koreai Központi Televízió (hangul: 조선중앙텔레비죤Csoszon Csungang Thellebidzsjonhandzsa: 朝鮮中央텔레비죤, latin betűkkelJoseon Jung-ang Tellebijyon?) Észak-Korea hivatalos állami csatornája. Székhelye az ország fővárosa, Phenjan. Ez az egyetlen olyan csatorna, ami mindenütt fogható az ország területén belül. A műsor sugárzására a VHF1 és VHF3 sávot használják OIRT csatornakiosztás szerint. A gerincadók a VHF1 sávban üzemelnek, Phenjan kivételével.

A csatorna a Koreai Központi Adásrendszer része, amelyet szintén az ország kormánypártja, a Koreai Munkapárt irányít. A csatornán kívül 3 másik adás fogható az országban: a Rjongnamszan Televízió, a Manszude Televízió és a Sport TV.

Története[szerkesztés]

1953. szeptember elsején alapították meg Központi Adórendszer néven, a koreai háború befejezése után. Első adáskísérletekre csak 8 évvel később, 1961-ben került sor, 1963. március 3-án kezdte meg hivatalosan adását. Először csak hétköznapokon sugárzott két órás adásokat, amit később 4, illetve 6 óra hosszúságra bővítettek ki.

Első élő adására 1970. október 1-én került sor, amikor a Koreai Munkapárt 5. Kongresszusát mutatták be.

1974. július 1-én sugárzott először színes felvételeket, első színes élő adása pedig az 1974. szeptember 1-én kezdődő teheráni 7. ázsiai játékokat mutatta be a nézőközönségnek.

A televízió 2012-ben a Kínai Központi Televíziótól korszerű felszerelést kapott ajándékba kb. 210 millió Forint értékben. A csatorna üzemeltetői ekkortájt álltak át a digitális kamera használatára, 2015-ben pedig elkezdtek kísérletezni a HD műsorszórással, és az új műsorokat már HD felbontásban, 16:9-es képarányban vették fel, azonban sztenderd 4:3-as képarányban vetítették le.[1] 2017. december 4-étől HD minőségben, 16:9-es képaránnyal, sztereó hanggal sugározzák az adást, és az adáskezdő illetve adászáró blokkok is átestek egy kisebb feljavításon.[2]

Adójel[szerkesztés]

Középen a Dzsucse-torony alakja látható, tetején az eszmét jelképező vörös lánggal, tőle jobbra és balra fehér félkörök láthatóak. A bal oldali félkörbe a 조 („cso”) koreai írásjegy van beleírva, míg a jobb oldaliba a 선 („szon”). Ez a kettő egybeolvasva 조선 („Csoszon”), ami Korea régi, Észak-Koreában máig használatos megnevezése.

Adáskezdés[szerkesztés]

A műsorkezdés előtt fél órával mindig megjelenik a csatorna monoszkópja, amin szerepel televízió neve (조선중앙텔레비죤), illetve a Pektu-hegy a Cshon-tóval. Miután elkezdődött az adás, a himnusz következik, eközben Észak-Korea legismertebb tájképeit, előbb a Pektu-hegyet, majd a Cshon-tavat láthatjuk, a vége felé pedig egy lobogó észak-koreai zászlót, ami elé beúszik a Cshollima-szobor. A himnusz utolsó néhány hangja környékén pedig megjelenik fehér betűkkel a televízió neve.

Műsorok[szerkesztés]

Adászárás[szerkesztés]

Adászáráskor pörgős zenék kíséretében felolvassák a következő napi műsorszámokat, majd az egyik műsorvezető felolvassa az elköszönő szöveget.

„이상으로 오늘 중앙 텔레비죤 방송은 마치겠습니다. 여러분, 안녕히 계십시오, 여기는 평양입니다.”
Isang-euro oneul Jungang Tellebijyon bangsong-eun machigessseumnida. Yeoreobun, annyeonghi gyesibsio, yeogineun Pyeongyang imnida.
Iszanguro onul Csungang Thellebidzsjon pangszongun macshigesszumnida. Jorobun, annjonghi kjesipsio, joginun Phjongjang imnida.

„A Központi Televízió mai adása véget ért. Hölgyeim és Uraim, a viszontlátásra, Phenjant hallották.”

Ezután a bemondó tiszteletteljesen fejet hajt, és az adás befejezéseként másfél percig a szélben lobogó észak-koreai zászlót mutatják, közben a 빛나는 조국 (Pinnanun Csoguk; „Fénylő Szülőföld”) című zenét hallhatjuk. Ennek befejeztével bekapcsol a monoszkóp, és véget ér az adás.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. KCTV’s slow move to high-definition, what’s taking so long?”, North Korea Tech, 2015. május 15. (Hozzáférés ideje: 2017. december 6.) 
  2. KCTV gets a widescreen, stereo upgrade”, North Korea Tech, 2017. december 5. (Hozzáférés ideje: 2017. december 6.) 

További információk[szerkesztés]