Kínai Központi Televízió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kínai Központi Televízió
Adatok
Indulás 1958. szeptember 2.
Ország  Kína
Székhely Peking
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai Központi Televízió témájú médiaállományokat.

A Kínai Központi Televízió (egyszerűsített kínai: 中国中央电视台; pinjin: Zhōngguó Zhōngyāng Diànshìtái magyarosított: csungkuo zsengyang diansitái ), rövidített nevén CCTV (China Central Television) Kína legnagyobb televíziós műsorgyártó és műsorsugárzó intézménye.

Szervezetileg a Kínai Népköztársaság Kormányának alminisztériumaként működik, erős kormányzati befolyás alatt áll. Habár hírműsorai a Kínai Kommunista Párt propaganda osztályának iránymutatásait követi, műsoridejének nagy részét szórakoztató és drámai műsorok töltik ki. Az 1990-es években a kínai kormányzat radikálisan csökkentette a televíziós csatornák állami támogatását. Emiatt, valamint a fokozódó verseny miatt a CCTV egyre inkább kénytelen a nézői igények kielégítésére és ezáltal a reklámbevételek növelésére törekedni.

Történet[szerkesztés]

A CCTV első adását 1958. szeptember 2-án sugározta Peking Televízió néven. Nevét 1978. május 1-jén változtatta CCTV-re. A nyolcvanas évek végéig a legtöbb kínai műsorsugárzó intézményhez hasonlóan a CCTV is egy csatornát működtetett. Az iskolai szünidők kivételével többnyire csak az esti órákban sugárzott műsort.

Csatornák[szerkesztés]

A 405 méter magas CCTV-torony Pekingben

A helyi kormányzatok által működtetett regionális csatornák, valamint az egyre szaporodó műholdas csatornák által keltett verseny miatt a CCTV folyamatosan növeli csatornái számát.

Műsorok[szerkesztés]

A CCTV legnézettebb műsora a minden este, pekingi idő szerint 7 órakor (UTC+8 időzóna) kezdődő félórás hírműsor, melyet a regionális csatornák is kötelesek sugározni. A kormány gyakran ezt a műsort használja fontos hírek bejelentésére.

Európai vétel[szerkesztés]

Európában a CCTV három csatornája fogható műholdon keresztül: a mandarin nyelven sugárzó CCTV-4, az angol nyelvű CCTV-9, a spanyol nyelvű CCTV-Español és a francia nyelvű CCTV-Français. Magyarországon a műsorok a Hotbird illetve a PAS1R műholdról szabadon foghatóak. Budapesten, Dunaújvárosban és Székesfehérváron a CCTV-4 egyes kábelszolgáltatók kínálatában is megtalálható.

Botrányok[szerkesztés]

1990-es évekbeli Falun Gong elnyomás[szerkesztés]

A televízió egyik legkorábbi feljegyzett felhasználása mind hazai, mind nemzetközi propaganda célokra 1999-ben történt, a Falun Gong új vallási mozgalom első elnyomása során. 1999-ben egy 32 napos időszak alatt a Focus Talk 28 olyan epizódot sugárzott, amely a vallás követőit rágalmazta és gyűlöletet szított ellenük.[1] 2001-ben megtévesztő módon azt állították, hogy a Tienanmen téren magukat felgyújtó emberek egy csoportja a Falun Gong követője volt, amit a kanadai szabályozó bizottság "egyértelműen visszaélésszerűnek" minősített.[2]

NBA szólásszabadságról szóló vita[szerkesztés]

2019-ben a CCTV bejelentette, hogy a Houston Rockets vezérigazgatójának, Daryl Morey-nak a hongkongi demokráciapárti tüntetéseket támogató tweetjére válaszul lemondja a National Basketball Association két előszezonbeli mérkőzésének közvetítését. Miután Adam Silver megvédte a vezérigazgató szólásszabadsághoz való jogát, a CCTV így reagált: "Kifejezzük határozott nemtetszésünket és ellenkezésünket Silver Morey szólásszabadsághoz való jogát támogató nyilatkozatával kapcsolatban. Úgy véljük, hogy minden olyan megjegyzés, amely a nemzeti szuverenitást és a társadalmi stabilitást támadja, nem tartozik a szólásszabadság kategóriájába", majd így folytatta: "Azonnal kivizsgáljuk az NBA-vel való minden egyéb együttműködést és eszmecserét".[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cook, Sarah: China Central Television: A Long-standing Weapon in Beijing’s Arsenal of Repression (amerikai angol nyelven). thediplomat.com. (Hozzáférés: 2021. november 20.)
  2. China Central Television: A Long-standing Weapon in Beijing’s Arsenal of Repression (angol nyelven). Freedom House. (Hozzáférés: 2021. november 20.)
  3. Business, Michelle Toh, CNN: China won't show NBA preseason games as backlash over Hong Kong tweet grows. CNN. (Hozzáférés: 2021. november 20.)

További információk[szerkesztés]