Kínai Központi Televízió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kínai Központi Televízió
CCTVNewLogo.svg
Beijingskyscraperpic5 crop rotate lighten.jpg
Adatok
Indulás 1958. szeptember 2.
Ország  Kína
Székhely Peking
Hivatalos oldal

A Kínai Központi Televízió (egyszerűsített kínai: 中国中央电视台; pinjin: Zhōngguó Zhōngyāng Diànshìtái), rövidített nevén CCTV (China Central Television) Kína legnagyobb televíziós műsorgyártó és műsorsugárzó intézménye.

Szervezetileg a Kínai Népköztársaság Kormányának alminisztériumaként működik, erős kormányzati befolyás alatt áll. Habár hírműsorai a Kínai Kommunista Párt propaganda osztályának iránymutatásait követi, műsoridejének nagy részét szórakoztató és drámai műsorok töltik ki. Az 1990-es években a kínai kormányzat radikálisan csökkentette a televíziós csatornák állami támogatását. Emiatt, valamint a fokozódó verseny miatt a CCTV egyre inkább kénytelen a nézői igények kielégítésére és ezáltal a reklámbevételek növelésére törekedni.

Történet[szerkesztés]

A CCTV első adását 1958. szeptember 2-án sugározta Peking Televízió néven. Nevét 1978. május 1-jén változtatta CCTV-re. A nyolcvanas évek végéig a legtöbb kínai műsorsugárzó intézményhez hasonlóan a CCTV is egy csatornát működtetett. Az iskolai szünidők kivételével többnyire csak az esti órákban sugárzott műsort.

Csatornák[szerkesztés]

A 405 méter magas CCTV-torony Pekingben

A helyi kormányzatok által működtetett regionális csatornák, valamint az egyre szaporodó műholdas csatornák által keltett verseny miatt a CCTV folyamatosan növeli csatornái számát.

Műsorok[szerkesztés]

A CCTV legnézettebb műsora a minden este, pekingi idő szerint 7 órakor (UTC+8 időzóna) kezdődő félórás hírműsor, melyet a regionális csatornák is kötelesek sugározni. A kormány gyakran ezt a műsort használja fontos hírek bejelentésére.

Európai vétel[szerkesztés]

Európában a CCTV három csatornája fogható műholdon keresztül: a mandarin nyelven sugárzó CCTV-4, az angol nyelvű CCTV-9, a spanyol nyelvű CCTV-Español és a francia nyelvű CCTV-Français. Magyarországon a műsorok a Hotbird illetve a PAS1R műholdról szabadon foghatóak. Budapesten, Dunaújvárosban és Székesfehérváron a CCTV-4 egyes kábelszolgáltatók kínálatában is megtalálható.

További információk[szerkesztés]