CCTV Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
CCTV Központ
Kína Központi Televíziójának Központi épülete: 中央电视台总部大楼  Pekingben található, 2004-től 2008-ig épült, Rem Koolhaas tervezte.
Kína Központi Televíziójának Központi épülete: 中央电视台总部大楼 Flag of the People's Republic of China.svg Pekingben található, 2004-től 2008-ig épült, Rem Koolhaas tervezte.
Település Chaoyang District
Megnyitás 2012. május 16.
Építész(ek) Office for Metropolitan Architecture
Tulajdonos Kínai Központi Televízió
Elhelyezkedése
CCTV Központ (Kína)
CCTV Központ
CCTV Központ
Pozíció Kína térképén
é. sz. 39° 54′ 54″, k. h. 116° 27′ 27″Koordináták: é. sz. 39° 54′ 54″, k. h. 116° 27′ 27″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz CCTV Központ témájú médiaállományokat.
Peking KÜN a CCTV toronnyal és a Kínai Világ Kereskedelmi Központja 3. tornyával (2008. július)
CCTV Központ, (2008. április)

A CCTV Központ vagy Kína Központi Televíziójának Központi épülete (kínaiul: 中央电视台总部大楼) egy felhőkarcoló Peking központi üzleti negyedében. Az épület Kína Központi Televíziójának fő épülete. Az alapkőletételre 2004. szeptember 22-én került sor és az épület 2008 decemberében lett teljesen kész.

A 2000-ben Pritzker-díjjal kitüntetett Rem Koolhaas és Ole Scheeren az OMA építésze tervezte a felhőkarcolót. Az angol Arup cég biztosította a komplex mérnöki munka tervét. Az Arup cég többek között a Sydney-i Operaházról és a városnézők kedvencéről, a londoni Millennium-hídról híres. 234 méter magas és 51 emelete van.

A főépület nem hagyományos torony, de 6 vízszintes és függőleges részletnek van egy összefüggő hurka, 381 000 négyzetméteren terül el, szabálytalan rácsot képez az épület homlokzata, üres központi résszel. Az építkezésnél figyelembe vették a strukturális kihívást, főleg mert szeizmikus (földrengési) zónában épült. A radikálisan újító alakja miatt a "dà kùchǎ" becenevet kapta (大裤衩), melynek jelentése „nagy alsónadrág”.[1]

Az épületet kettő részletben építették, melyet 2007. december 26-án kötöttek össze. Az éjszaka leghidegebb részében tervezték összekötni a két részt, amikor a két torony azonos hőmérsékletre hűlt le. A CCTV épülete a média park része, mellyel a város képét mozgatták meg. Peking központi üzleti negyedének fő zöld tengelyének meghosszabbításaként helyezkedik el. Az általános szórakoztatást, a kültéri filmezést és a stúdió munkákat szolgálja a hely.[2]

A komplexumban mellette levő épület a Kulturális Televíziós Központ kigyulladt a Kínai újév egyik fesztiválján 2009. február 9-én, mielőtt az épület 2009 májusi határidőre elkészült volna. Peking központi üzleti negyedének fő útkereszteződésében rálátni a CCTV toronyra. Az épületet jelenleg átépítik. Peking központi üzleti negyedének 300 új tornya közé tartozik a CCTV székháza. Adminisztrációs munka, hírek közvetítése, rádiótelevízió adások készítése és filmgyártás folyik az épületben.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]