Korea Hangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Voice of Korea
조선의 소리
Adatok
Indult 1945. október 14.
Korábbi nevek Radio Pyongyang
(평양방송)
Tulajdonos Koreai Munkáspárt
Ország Észak-Korea
Vételi terület nemzetközi
Hivatalos oldal

A Voice of Korea (hangul: 조선의 소리Csoszoni szorihandzsa: 朝鮮의 소리, nyugaton Joseon-ui sori?, ’Korea Hangja’) a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzetközi hírközlő rádióállomása, amely koreaiul, kínaiul, spanyolul, németül, angolul, franciául, oroszul, japánul és arabul sugároz. 2002-ig Radio Pyongyang (평양방송; Phjongjang Pangszong) néven volt ismert, de Pyongyang FM-nek napjainkban is szokták hívni.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredete 1936-ra, a JBBK rádióállomáshoz nyúlik vissza. Ezt a japán megszállók üzemeltették, és Szöulból sugározták adásait a Gyarmati Koreában. A második világháború után a koreaiak vették át a rádióállomást, ami hivatalosan 1945. október 14-én indult el, Kim Ir Szen hazatérésekor. Az államalapító és elnök (1994-ben bekövetkezett halála óta: Örökös Elnök) ekkor mondta el élő adásban a győzelmi beszédét.

Közvetítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Korea Hangja rövid hullámú frekvenciákon közvetít, de középhullámon is, amivel a környező országokat célozzák meg. A legtöbb adást a Kudzsang városától körülbelül 25 km-re elhelyezkedő hasonló nevet viselő rádiós telepről sugározzák.[1] 2006-ban a Korea Hangja ugyanazon a hullámhosszon kezdett sugározni, mint a Lincolnshire Poacher nevet viselő, nem túl nagy hírnévnek örvendő rádióállomás.[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Kujang shortwave transmitter site (angol nyelven). NorthKoreaTech.org, 2011. április 29.
  2. Simon Mason: A frekvenciaütközés részletei (az ütközésről készült videó megtekinthető, és letölthető) (angol nyelven), 2010. október 3.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Voice of Korea című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]