Kopogás a kunyhóban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kopogás a kunyhóban
(Knock at the Cabin)
2023-as amerikai film
RendezőM. Night Shyamalan
ProducerM. Night Shyamalan
AlapműThe Cabin at the End of the World
Műfaj
  • sci-fi film
  • thrillerfilm
  • horrorfilm
  • posztapokaliptikus film
  • könyv alapján készült film
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneHerdís Stefánsdóttir
OperatőrJarin Blaschke
VágóNoemi Katharina Preiswerk
Gyártás
Gyártó
  • Blinding Edge Pictures
  • FilmNation Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő100 perc
Költségvetés20 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2023. február 2. (Magyarország)[1]
  • 2023. február 3. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Írország)[2]
  • 2023. február 9. (Németország)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26437/2023)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kopogás a kunyhóban (eredeti cím: Knock at the Cabin) 2023-ban bemutatott lélektani horrorfilm, melyet M. Night Shyamalan rendezett. A forgatókönyvet Shyamalan, Steve Desmond és Michael Sherman írta, Paul G. Tremblay The Cabin at the End of the World című 2018-as regénye alapján. A főbb szerepekben Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge, Nikki Amuka-Bird, Kristen Cui, Abby Quinn és Rupert Grint látható.[3]

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. február 3-án mutatták be a mozikban. Magyarországon egy nappal hamarabb, február 2-án jelent meg az UIP-Dunafilm forgalmazásában. Az esemény (2008) óta ez Shyamalan második filmje, mely (az erőszak és a trágár nyelvezet miatt) R-besorolást kapott.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Eric és Andrew meleg házaspár, hétéves örökbefogadott lányukkal, Wennel Pennsylvaniában nyaralnak. Az apák egy távoli faházat béreltek az erdőben, közel egy tóhoz. A család gondtalanul tölti az időt a vidéken, egészen addig, amíg Wen nem találkozik az erdőben egy nagydarab, tetovált férfival. A férfi Leonardként mutatkozik be, és elmondása szerint azt a feladatot kapta, hogy barátkozzon össze Wennel és az apákkal. Ugyanakkor a szíve "megszakad" amiatt, amit meg kell tennie. Egy másik férfi és két nő követi őt, mindannyian elfegyverkezve. Wen és az apák elbarikádozzák magukat a kunyhójukban, Leonard és társai azonban erőszakkal behatolnak a házba, ahol megkötözik Ericet és Andrewt. Eric fejsérülést és agyrázkódást szenved. A család helyzete reménytelennek tűnik, nincs térerő a mobiltelefonon, hogy segítséget hívjanak, és a kunyhó telefonvonalát is elvágták.

A feltűnően udvarias támadók, bemutatkoznak Ericnek, Andrewnak és Wennek. Vezetőjük, Leonard chicagói általános iskolai tanár és bárpultos. Az afroamerikai Sabrina Dél-Kaliforniából származó ápolónő. Az erőszakos munkás és egykori fegyenc Redmond a massachusettsi Medfordból, a fiatal, naiv szakácsnő és egyedülálló anya, Adriane pedig Washingtonból származik. Leonard tájékoztatja a családot, hogy egy közös "látomás" révén jöttek össze, amely alapján meg kell akadályozniuk a közelgő apokalipszist. Ericet, Andrewt és Went választották ki áldozataikként. A család egyik tagját egy másiknak kell megölnie. Ha a családnak nem sikerül a választás, "vége a világnak" – Eric, Andrew és Wen kivételével az egész emberiség meghal. Leonard kijelenti, ők négyen nem cselekedhetnek helyettük. Az öngyilkosságot is kizárják.

Amikor Eric, Andrew és Wen nem hisznek a betolakodóknak, Redmondot a szemük láttára ölik meg, egy nappal később pedig Adriane-t is rituálisan kivégzik. Előtte Leonard megjósolja, hogy "az emberiség egy része elítéltetett". A gyilkosságok után a hírekben egy súlyos, 8,6-os erősségű földrengésről számolnak be a Cascadia szubdukciós zónában, amely szökőárat, illetve egy gyorsan terjedő X9 nevű vírusos betegséget robbant ki a tíz év alatti gyermekek körében. Míg Andrew, az emberi jogi ügyvéd a véletlenekben vagy a betolakodók trükkjeiben hisz, addig a fejsérülésétől még kábult Eric egyre inkább elbizonytalanodik. Úgy véli, Redmond halála előtt egy alakot látott a tükörben.

Wen sikertelen szökési kísérlete után Ericnek és Andrewnak másnap sikerül kiszabadulnia a bilincsekből fogadott lányuk segítségével. Miközben Eric és Wen eltereli Leonard figyelmét, Andrew eljut az autóhoz, amelynek a gumiabroncsait kiszúrták. Sabrina ellenállása ellenére sikerül kivennie a széfből a magával hozott pisztolyt. Andrew akaratlanul is végrehajtja a következő áldozatot, amikor a házban lelövi az éppen menekülő Sabrinát. Leonard ezt követően elvégzi rajta a rituálét és lefejezi. Több utasszállító repülőgép zuhan le az égből rejtélyes körülmények között, egy a kabin közelében. Leonard, aki időközben megszerezte Andrew fegyverét, a kunyhó teraszán meghozza a végső áldozatot, és elvágja nyaki ütőerét. Ezt sötét vihar követi. Eric egy alak jelenlétét véli felfedezni, és sikerül meggyőznie Andrewt arról, hogy a négy betolakodó az Apokalipszis lovasai. Redmond a "gonoszságot", Adriane a "gondoskodást", Sabrina a "gyógyítást" és Leonard az "útmutatást" szimbolizálja. Wen boldog jövője érdekében Andrew rövid hezitálás után megöli férjét.

A természeti katasztrófák ezután hirtelen félbeszakadnak. Amikor Andrew és Wen elérik a támadók autóját, rájönnek, hogy Leonard, Sabrina és Adriane információi helytállóak voltak. Amikor Andrew beindítja az autót, Eric kedvenc zenéje szól a rádióban.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Dave Bautista Leonard[6] Ifj. Jászai László
Jonathan Groff Eric[7] Szatory Dávid
Ben Aldridge Andrew[7] Fehér Tibor
Nikki Amuka-Bird Sabrina[8] Bánfalvi Eszter
Kristen Cui Wen Bak Julianna
Abby Quinn Adriane[9] Gáspár Kata
Rupert Grint Redmond[8] Berkes Bence

Bemutató[szerkesztés]

A filmet 2023. február 3-án mutatták be a Universal Pictures forgalmazásában. Eredetileg február 17-én került volna a mozikba, de két héttel előbbre hozták a premiert, hogy ne kelljen versenyeznie A Hangya és a Darázs: Kvantumánia című filmmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2023. január 25.)
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. június 10.)
  3. Herdís Stefánsdóttir to Score M. Night Shyamalan's ’Knock at the Cabin’. Film Music Reporter , 2022. szeptember 22.
  4. Squires, John. „Knock at the Cabin Will Be Shyamalan's First 'R' Rated Movie Since The Happening”, Bloody Disgusting, 2022. december 8.. [2022. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. december 8.) 
  5. ISzDb – Kopogás a kunyhóban (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. január 30.)
  6. Kroll, Justin: Dave Bautista To Star In M. Night Shyamalan's Next Film ’Knock At The Cabin’. Deadline Hollywood , 2021. december 6. [2021. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 6.)
  7. a b Kroll, Justin: ’Pennyworth’ Star Ben Aldridge & Jonathan Groff Join M. Night Shyamalan's ’Knock At The Cabin’. Deadline Hollywood , 2022. március 3. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  8. a b Kroll, Justin: Rupert Grint And Nikki Amuka-Bird Join Dave Bautista In M. Night Shyamalan's ’Knock At The Cabin’. Deadline Hollywood , 2022. február 16. [2022. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 16.)
  9. Grobar, Matt: ’Hell Of A Summer’: D'Pharaoh Woon-A-Tai, Abby Quinn & Pardis Saremi Join Horror-Comedy From Directors Finn Wolfhard & Billy Bryk. Deadline Hollywood , 2022. július 18. (Hozzáférés: 2022. július 18.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Knock at the Cabin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]