Ugrás a tartalomhoz

Agyrázkódás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agyrázkódás
Az agyrázkódás kialakulásának mechanizmusa
Az agyrázkódás kialakulásának mechanizmusa

Latinulcommotio cerebri
Angolulconcussion
Osztályozás
BNO-10S0600 Agyrázkódás
BNO-9850
Leírás
Érintett szervekagy
Etiológiakoponyát érő nagy erőbehatás
Főbb tünetekeszméletvesztés, tudatzavar, amnézia, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, ortosztatikus vérnyomásesés
Diagnosztikapozitív anamnézis és státusz, negatív koponya-CT
Szövődményekposztkommóciós szindróma: fejfájás, szédülés, ájulásérzés, ingerlékenység
Kezelésfektetés, ágynyugalom, bő folyadékbevitel; nyugtató, fájdalomcsillapító, agyi keringés- és anyagcsere-javító gyógyszerek
Kórjóslat3–4 héten belül gyógyul
Adatbázisok
MedlinePlus000799
eMedicineaaem/123  sports/27
MeSH IDD001924
A Wikimédia Commons tartalmaz Agyrázkódás témájú médiaállományokat.

Az agyrázkódás (latinul commotio cerebri, angolul concussion) az agy reverzibilis (tehát nem maradandó) sérülése. A fedett agysérülések (más néven zárt koponyasérülések) csoportjába tartozik, azok legenyhébb formáját képviseli. A koponyát ért erőbehatásra elmozdul az agy, és a sérülés oldalán, majd az ellen oldalon is a koponyacsontokhoz csapódik, s ez az agykéreg és az agytörzs összeköttetéseinek átmeneti funkciózavarát idézi elő.

Sajátosságai[szerkesztés]

Az agyrázkódás azonnali, néhány percig tartó eszméletvesztéssel jár, de a tudatzavar tovább is, legfeljebb egy órán át fennállhat. Jellemző tünet az emlékezetkiesés (amnézia), mely kiterjed a sérülés idejére (congrad amnesia) valamint az azt megelőző (retrograd amnesia) és követő (anterograd amnesia) rövid időszakra is. Az esetek többségében fejfájás, szédülés, hányinger, hányás és ortosztatikus vérnyomásesés (felálláskor hirtelen vérnyomáscsökkenés) is fellép. A posztkommóciós panaszok még hetekig fennállhatnak, ezek: fejfájás, szédülés, ájulásérzés és ingerlékenység.

Agyrázkódás esetében a koponya-CT vizsgálat nem mutat agykárosodást.

Elsősegélynyújtásként alapesetben a beteg lefektetése javasolt, megemelt felsőtesttel, eszméletlenség esetén stabil oldalfekvésben. Az agyrázkódás további kezelésének alapja néhány napos ágynyugalom (lehetőleg kórházi megfigyelés alatt), amit még hetekig tartó pihenés követ. Ajánlatos a bőséges folyadékfogyasztás, mellőzve az alkoholos italokat. Szükség lehet nyugtató, fájdalomcsillapító alkalmazására és infúziós folyadékbevitelre is. A posztkommóciós szindróma kezelésére agyi keringés- és anyagcsere-javító gyógyszerek is adhatók.

Az agyrázkódás 3–4 héten belül gyógyul, jogi értelemben azonban az enyhe fokú agyrázkódást 8 napon belül gyógyuló sérülésnek vélelmezik. Csak közepes és súlyos fokú agyrázkódás esetén van szó 8 napon túl gyógyuló sérülésről.[1]

Elsősegélynyújtás[szerkesztés]

Koponya–agysérülteknél, ha gerincsérülés lehetősége nem merül fel(!), a beteg lefektetése az elsődleges, az alábbiak szerint:

Ha a nyaki gerinc sérülésének esélye fennáll, és jelen vannak képzett segélynyújtók, a fektetést megelőzően és közben is mindvégig rögzíteniük kell a nyaki gerincet. Ha nincs jelen tapasztalt segélynyújtó, kerülni kell a sérült gerinc elmozdulását, kivéve újraélesztéskor vagy ha a beteg egyéb okból életveszélyben van.

Tudatzavar esetén különösen fontos odafigyelni, hogy ne kerülhessen hányadék vagy vér a légutakba. Az említetteken túl gondoskodni kell a beteg túlzott felmelegedésének (hipertermia) vagy lehűlésének (hipotermia) megelőzéséről. Végül, az esetleges külső sérülések is ellátandók.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 16. számú módszertani levele a testi sérülések és egészségkárosodások igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről” (magyar nyelven). Egészségügyi közlöny (Magyarország) 1998 (7), Kiadó: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.. ISSN 2063-1146. (Hozzáférés: 2024. február 25.)  

Források[szerkesztés]

  • Flautner L., Sárváry A. (szerk.): A sebészet és traumatológia tankönyve. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2003. ISBN 963-9214-16-7
  • S. Müller: Memorix. Sürgős esetek ellátása. 7. kiad. Ford. Márton E., Tatár G., Gőbl G. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2007. ISBN 978-963-9656-28-4
  • Szirmai I. (szerk.): Neurológia. 2. jav., bőv. kiad. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2007. ISBN 963-242-934-6