Eastman-jegyzetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(John Eastman szócikkből átirányítva)
A 2020-as amerikai elnökválasztás eredményének megváltoztatása
2020-as amerikai elnökválasztás
Az elektori eredmények
Az elektori eredmények
Dátum2020. november 4.[1] – 2021. január 7.[2] (2 hónap és 3 nap)
HelyszínArizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania, Wisconsin és Washington D.C.
EredményAz eredmény megváltoztatása sikertelen, Joe Bident beiktatják, mint az Egyesült Államok 46. elnöke
Okokhamis kijelentések választási csalásról[3][4][5]

Az Eastman-jegyzetek (vagy puccsjegyzetek)[6][7] John Eastman amerikai jogász által létrehozott dokumentumok, amelyekben azt írja le, hogy az Amerikai Egyesült Államok alelnökének egyedüli joga van, hogy elutasítson elfogadott elektori szavazatokat, amelynek következtében megsemmisítenék egy választás eredményét, hogy az az alelnök által kívánt végkimenetel szülessen meg, például az alelnök pártjának győzelme. A dokumentumokhoz hozzáfért Donald Trump akkori elnök is.

Trump és Eastman arra használták a dokumentumokat, hogy nyomást helyezzenek Mike Pence alelnökre, hogy megsemmisítse a 2021-es elektorszámlálás eredményét és végül megváltoztassa a 2020-as elnökválasztás eredményét, hogy Trump hatalomban maradhasson.

A Trump-kampány december 5-én szerződtette le Eastmant, hogy pereskedjen a választás eredményével kapcsolatban.[8][9] A jegyzetekről azt mondták, hogy egy használati útmutató volt egy puccshoz.[10][11][12]

Első memorandum[szerkesztés]

Az első memorandum az elektorszavazatok megszámlálásának alkotmányos folyamatát írta le, a tizenkettedik alkotmány-kiegészítés alapján. Eastman elképzelése alapján az Elektorszámláló Törvény (és ezzel a választás folyamata) teljes mértékben alkotmányellenes volt. Ezek mellett leírta, hogy az alelnök, aki a Szenátus elnökének szerepét is betölti és ezzel ő hagyja jóvá a Képviselőház és a Szenátus közös gyűlésén az elektori szavazatokat. Az alelnök „számol, ezzel együtt megoldva a kérdőjeles elektori szavazatok problémáit... és a Kongresszus tagjai csak nézni tudják.” A memorandum John Adams és Thomas Jefferson tevékenységét jelöli meg történelmi precedensként az 1796-os, illetve 1800-as választásokon. Trump támogatói közül néhányan, mint Louie Gohmert ezt követően hamisan azt mondták, hogy azzal, hogy Jefferson beszámította Georgia szavazatait 1800-ban, arra utalt, hogy az alelnöknek egyedüli joga van, hogy elfogadjon vagy elutasítson elektori szavazatokat.[13]

A jegyzet egy hat lépéses tervet mutatott be Pence számára, hogy visszavonhassa Biden győzelmét:[14]

  1. Pence alelnök, aki a közös gyűlés elnöke (vagy Grassley pro tempore elnök, ha Pence visszalép), elkezdi kinyitni és megszámolni a szavazatokat, Alabamával kezdve (anélkül, hogy elismerné, hogy az államokon ABC-sorrendben való áthaladás folyamatát, az Elektorszámláló Törvény előírja).
  2. Mikor Arizonához ér, bejelenti, hogy több elektori eredményt is kapott, és ezért bejelenti, hogy elhalasztja döntését, amíg be nem fejezi a többi államot. Ez lenne az első alkalom, hogy a törvény által leírt procedúrát megszakítanák.
  3. Végül bejelenti, hogy a hét államban folyamatban lévő vitás esetek miatt nincsenek elektorok, amelyeket azon államokban érvényesen kinevezhetnének. Ez azt jelenti, hogy a „kinevezett elektorok” száma – a tizenkettedik kiegészítés nyelvezete – 454. A tizenkettedik kiegészítés ezen felolvasását Laurence Tribe Harvard jogi professzor is támogatta. A „kinevezett elektorok többsége” ennek következtében 228 lenne. Ebben a pillanatban Trumpnak 232 szavazata, míg Bidennek 222 szavazata lenne. Pence ezt követően kijelenti, hogy Trumpot újraválasztották.
  4. Üvöltések, természetesen, a Demokratáktól, akik most azt kijelentik, Tribe korábbi pozíciójának ellenére, hogy a 270 szükséges. Pence ezt elfogadja. A tizenkettedik kiegészítés alapján egyetlen jelölt se érte el a szükséges többséget. Ezzel az ügyet a Képviselőházba küldik, ahol „az államok szavaznak, minden állam képviseletének egy szavazata van...” A republikánusok jelenleg 26 állam delegációját irányítják, a minimum többség, ami szükséges a szavazás megnyerésére. Itt is újraválasztják Trump elnököt.
  5. Egy utolsó részlet. Feltételezve, hogy a Elektorszámláló Törvény folyamata követve van és, mikor megérkeznek az ellenvetések az arizonai elektorokra, a két ház saját kamráikba vonul, nem szabadna megengedni, hogy a Elektorszámláló Törvény vitamegszorítása irányítson. Ez azt jelentené, hogy egy korábbi törvényhozás döntené el a szabályokat a jelenleginek – egy alkotmányos tiltás (ahogy azt Tribe is erőteljesen kijelentette). Szóval valaki – Ted Cruz, Rand Paul, stb. – kellene, hogy követelje az eredeti szabályokat (amelyek közé tartozik az obstrukció is). Ezzel létrehoznának egy patthelyzetet, amely több időt adna az állam törvényhozásoknak, hogy hivatalosan is támogassák az alternatív elektorokat, ha eddig nem tették meg.
  6. A fontos dolog, hogy Pence-nek ezt engedélykérés nélkül kell megtennie – vagy a közös gyűlés szavazásától vagy a bíróságtól. Hagyjuk, hogy a másik oldal bíróságokon vitassa meg tetteit, ahol Tribe (aki 2001-ben beismerte, hogy a Szenátus elnöke irányíthatja a szavazatok számlálását) és mások pert indítanának, rendelkeznének múltbeli pozícióikkal – hogy ezek nem a törvény hatalma alá tartozó tartozó politikai kérdések –, amikkel el lehetne vetetni a pereket. A tény az, hogy ezt a hatalmat az alkotmány az alelnöknek adja, mint a végső döntéshozó. Minden lépésünket ez alapján kellene terveznünk.

Második memorandum[szerkesztés]

A második memorandum egy részletesebb tervet írt le és több lehetőséget is adott Pence-nek, hogy megváltoztassa Biden megválasztását:[15] Az első rész bemutat valótlan illegális tevékenységeket hat államban (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania, Wisconsin). A második része pedig ismét arra koncentrál, hogy az Elektorszámláló Törvény alkotmányellenes és, hogy Pence-nek volt rá hatalma, hogy elfogadjon vagy elutasítson elektorokat. A harmadik része pedig hét államról beszélt és bemutatta Pence lehetőségeit:

  • Pence alelnök kinyitja a szavazatokat, sajátkezűleg eldönti, hogy melyik érvényes, azt bizonyítva, hogy a hatalom, hogy ezt a döntést meghozza a 12. kiegészítés és az Adams-, illetve Jefferson-precedensek alapján csak az övé (bármi, ami az Elektorszámláló Törvényben ezt ellenzi, ennek következtében alkotmányellenes).
    • Ha az állami törvényhozások elfogadták a Trump-elektorokat, beszámítja azokat, ahogy a második cikk ezt elvárja (ezzel az intézkedés, hogy az Elektorszámláló Törvény automatikusan a végrehajtók által elfogadott eredménynek adja a győzelmet alkotmányellenes). Bármely államkombináció, amelyben 38 elektori szavazat van, TRUMP NYER.
    • Ha az állami törvényhozások nem fogadták el a Trump-elektorokat, Pence alelnök eldönti, a bizonyítékok alapján és az állami törvényhozók által küldött levelek alapján, amelyek megkérdőjelezik a végrehajtói hitelesítéseket, hogy egyik eredményt se számítja be. (Megjegyzés: ezt meg lehet tenni, mikor Arizonához jut az ABC-sorrendben, vagy elhalaszthatja Arizona és más többeredményes állam döntését is, majd a folyamat végén viszi véghez a meghatározást.) A számlálás végén így 232 lenne Trumpnak és 222 Bidennek. Mivel a 12. módosítás azt mondja, hogy a „kinevezett elektorok többsége,” meghozva a döntést, hogy a hét államból egy elektor se volt kinevezve (a vélemény, amelyet Laurence Tribe Harvard jogi professzor is oszt (itt), TRUMP NYER.
    • Vagylagosan, Pence alelnök eldönti, hogy mivel több elektort is kineveztek a hét államból, de nem számították be őket a folyamatban lévő vitás esetek miatt, egyik jelölt se érte el a szükséges 270 szavazatot, ezzel a Képviselőházba küldve a szavazást. HA a republikánusok az állami delegációkban el határozottan kiállnak, akkor Trumpnak 26 államja van, Bidennek 23, 1 döntetlen. TRUMP NYER.
  • Pence alelnök eldönti, hogy a folyamatban lévő vitás eseteket le kell zárni, mielőtt a szavazatokat meg lehet számlálni és berekeszti a közös gyűlését a Kongresszusnak, bejelentve, hogy az Elektorszámláló Törvénybe leírt időkorlátok ütköznek a tizenkettedik módosításban leírt jogaival, így nem érvényesek. Ebben a pillanatban az állami törvényhozások összegyűlnek, elindítják a szavazatok kinyomozásának folyamatát államaikban és eldöntik, hogy az eredetileg hitelesített elektori eredmény valós-e, vagy, hogy az alternatívat kellene-e jóváhagyni. [...]
    • Ha a vizsgálat azt az eredményt hozza, hogy volt csalás és illegális aktivitás, amely befolyásolta a választást, a törvényhozás hitelesíti a Trump-elektorokat. A közös gyűlés összehívásakor ezeket a szavatokat beszámítják és TRUMP NYER.

Pence válasza a dokumentumra[szerkesztés]

Gregory Jacob, az akkor alelnök Pence jogi tanácsadója, 2020. december 8-án írt egy jegyzetet az elnöknek a folyamatról és bemutatta neki a tizenkettedik kiegészítéssel és az 1887-es Elektorszámláló Törvénnyel kapcsolatos alkotmányos problémákat. Jacob erről tanúvallomást is adott a Capitolium ostromával kapcsolatban tartott meghallgatásokon, 2022. június 16-án.[16]

A Jacob-jegyzet volt az alapja Pence döntésének, hogy nem lép közbe január 6-án és nem szakítja meg a folyamatot a közös gyűlésen, az elnök kérésének ellenállva.[8]

A Trump-adminisztráció főügyésze, William Barr szintén elutasította a jogi elméletet, amelyet az Eastman-jegyzetek bemutattak, december 14-én le is mondott.[17] Egy interjúban Barr kijelentette, hogy az, hogy Eastman szerint Pence megváltoztathatna bármit „őrültség” volt, de hogy nem volt „semmi eredendően rossz az alternatív elektorok kinevezésében.”[18]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chalfant, Morgan; Samuels, Brett: Trump prematurely declares victory, says he'll go to Supreme Court. The Hill, 2020. november 4. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  2. Liptak, Kevin; Stracqualursi, Veronica; Malloy, Allie: Trump publicly acknowledges he won't serve a second term a day after inciting mob. CNN, 2021. január 7. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  3. Woodward, Calvin; Dale, Maryclaire: Fact Check: Trump Fabricates Election Corruption. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  4. Crowley, Michael: Trump's False Election Fraud Claims Split Republicans. The New York Times, 2020. november 6. [2020. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  5. Funke, Daniel: Dozens of claims about election fraud, debunked. Tampa Bay Times, 2020. november 20. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  6. ‘Coup Memo’ Author Knew About Secret Supreme Court Election Tension … Somehow. Rolling Stone. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  7. ‘Coup memo’ author asked for pardon and lobbied VP to overturn election after riot (angol nyelven). The Independent, 2022. június 16. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  8. a b Inside Pence-world's preparation for a Jan. 6 legal showdown (angol nyelven). POLITICO. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  9. Re: Engagement Letter for Legal Services. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  10. Trump lawyer outlined plan to overturn election in newly disclosed memo (angol nyelven). MSNBC.com. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  11. Bookman, Jay: Eastman memo shows how close Georgia GOP chair came to enabling Trump coup (amerikai angol nyelven). Ohio Capital Journal, 2021. szeptember 27. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  12. Parton, Heather Digby: Trump's coup plot was worse than anyone knew (angol nyelven). Salon, 2021. október 8. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  13. mattcooper: No, Thomas Jefferson Didn't Rig the 1800 Vote Count (amerikai angol nyelven). Washington Monthly, 2021. január 5. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  14. READ: Trump lawyer's memo on six-step plan for Pence to overturn the election. CNN. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  15. READ: Trump lawyer's full memo on plan for Pence to overturn the election | CNN Politics (angol nyelven). CNN, 2021. szeptember 21. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  16. GREGORY JACOB - JANUARY 6 PROCESS FOR ELECTORAL VOTE COUNT. Politico. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  17. America, William P. Barr, Attorney General of the United States of: English: Attorney General William P. Barr's resignation letter to President Donald J. Trump dated 14 December 2020. (This work is in the public domain per 17 U.S.C. § 105 as it is a work product of a US Federal Government employee made in the course of his/her duties.), 2020. december 14. (Hozzáférés: 2022. július 11.)
  18. https://twitter.com/lawindsor/status/1519036868620218368 (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2022. július 11.)