John Carter (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
John Carter
(John Carter)
2012-es amerikai 3D-s film

John Carter Logo.svg
Rendező Andrew Stanton
Producer
  • Jim Morris
  • Colin Wilson
  • Lindsey Collins
AlapműA Mars hercegnője
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Michael Giacchino
Operatőr Daniel Mindel
Vágó Eric Zumbrunnen
Jelmeztervező Mayes C. Rubeo
Díszlettervező Nathan Crowley
Gyártás
Gyártó Walt Disney Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 132 perc
Költségvetés 250 000 000 amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2012. március 8. (Németország, Magyarország)[1][2]
  • 2012. március 9. (Amerikai Egyesült Államok)
Korhatár12 III. kategória (NFT/0065/2012)
Bevétel 284 000 000 amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz John Carter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A John Carter 2012-es amerikai fantasztikus akciófilm, amelynek rendezője Andrew Stanton. A film A Mars hercegnője című regény (1917) alapján készült, ami Edgar Rice Burroughs amerikai író Mars-sorozatának első kötete.

A regény az első science fantasy regények között szerepelt és a műfaj népszerűsítésben is oszlopos szerepe volt, továbbá számos íróra és kutatóra hatással volt. Egyesíti a filmben is nagyszerűen megjelenő tudományos-fantasztikus, romantikus és Borroughs korában az amerikai irodalmat erősen jellemző western elemeit.

A film által bemutatott történet középpontjában egy John Carter nevű, volt amerikai polgárháborús veterán áll, aki Arizonában tengeti napjait a háború után arany után kutatva. Egy napon, egy rejtélyes lénnyel való véletlen találkozása során egy ismeretlen, Barsoom nevű helyre kerül, amiről a film során kiderül, hogy a Mars. Számos kalandot él át, amelyek során nem csak a háború sújtotta Mars már reménytelennek látszó jövője, hanem saját személyisége is megváltozik.

A film kritikai értékelése vegyes volt: pozitívan illették a látványt, Michael Giacchino filmhez komponált zenéjét és az akció-jeleneteket, ugyanakkor a történet és a színészi játék negatív visszajelzést kapott. Annak ellenére, hogy minden adva volt a film elkészítése során, bevételi szempontból minden idők legnagyobb bukásai közé tartozik.

Történet[szerkesztés]

1881-ben Edgar Rice Burroughs részt vesz a nagybátyja temetésén. John Carter az amerikai polgárháború konföderációs hadseregének kapitánya volt, aki hirtelen meghalt. A holttest egy olyan síremlékbe kerül, amely csak belülről nyitható. A végrendeletet végrehajtó ügyvéd átadja Burroughsnak Carter naplóját. A fiatal férfi elolvassa a feljegyzéseket, így megismeri a kalandos életű rokon történetét, illetve végrendelkezésének okát.

1868-ban John Carter százados (Taylor Kitsch), a tapasztalt polgárháborús veterán Arizonában aranyásóként próbálja újrakezdeni az életét. Kincsesbarlang után kutat, ám teljesen eladósodik. Egy kocsmai összetűzés után a közeli határ menti erődben találja magát. Powell ezredes, a 17. lovasdandár parancsnoka igényt tart a szolgálataira, azonban Carternek elege van már a háborúból. Megszökik a cellájából, de az ezredes az embereivel azonnal üldözőbe veszi. Amikor indiánokkal futnak össze, tűzharcra kerül sor, és Powell súlyos sebet kap. Carter visszafordul érte, és együtt menekülnek tovább. Egy keskeny szurdokba érve egy közeli barlang előtt keresnek menedéket. Az apacsok ide már nem követik őket, sőt még a környékről is eltűnnek. Carter beljebb merészkedik, ekkor egy titokzatos lény (thern) jelenik meg a barlangban, aki rátámad Carterre. John végez a támadóval, ám véletlenül aktivál egy erőteljes medált, és akaratlanul is a romos és haldokló bolygón, a Barsoomon találja magát. Később kiderül, hogy ez a bolygó a Mars.

A Barsoomon alacsony a gravitáció és viszonylag kicsi az élőlények csontsűrűsége, így Carter óriási erővel rendelkezik, és képes végrehajtani hihetetlen ugrásokat és mutatványokat. A férfi a négykarú zöld marslakók fogságába esik, akik a természetfeletti erőt tisztelve inkább vendégként kezelik a földi embert. Carter ismeretséget köt a helyi lakosokkal, Tars Tarkassal (Willem Dafoe), és az elbűvölő Dejah Thoris (Lynn Collins) hercegnővel. Hamar megtanulja a marslakók nyelvét, és megtudja, hogy két birodalom (Helium és Zadonga, a vándorló, ragadozó város) már ezer éve háborúban áll egymással. A zadongai vezér, Sab Than (Dominic West) egy különleges fegyver kap a thernektől. Carter az akaratán kívül belekeveredik a marsiak közötti ősi konfliktusba, és egy idő után kiderül, hogy a bolygó és népeinek sorsa egyedül az ő kezében nyugszik.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
John Carter Taylor Kitsch Fekete Ernő
Tars Tarkas[3] Willem Dafoe (hang) Horányi László
Dejah Thoris Lynn Collins Pikali Gerda
Tardos Mors Ciarán Hinds Reviczky Gábor
Sab Than Dominic West Rékasi Károly
Matai Shang Mark Strong Epres Attila
Powell ezredes Bryan Cranston Gáti Oszkár
Kantos Kahn James Purefoy Hirtling István
Edgar Rice Burroughs Daryl Sabara Fehér Tibor
Sarkoja Polly Walker (hang) Fehér Anna
Tal Hajus Thomas Haden Church (hang) Borbiczki Ferenc
Sola Samantha Morton (hang) Peller Anna
Thompson Rupert Frazer Szélyes Imre
Dalton Nicholas Woodeson Ujréti László

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Release Info (több nyelv nyelven). (Hozzáférés: 2020. november 15.)
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  3. A négykarú zöld marslakók rajzolt figurák.

További információk[szerkesztés]