Mark Strong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mark Strong (London, 1963. augusztus 30. –) angol színész.

Élete[szerkesztés]

Apja olasz, míg anyja osztrák származású. A norkfolki általános iskolába járt. Eredeti neve Marco Giuseppe Salussolia, de mikor nagykorú lett megváltoztatta a nevét, Mark Strongra. Játszott egy punk-rock bandában (The Electric Hoax and Private Party). Később ügyvédnek tanult a müncheni egyetemen, de egy év után otthagyta és visszaköltözött Londonba. Itt először angolt és drámát tanult a Royal Holloway-ben, majd később a Bristol Old Vic Theatre School-ban folytatta tanulmányait.

Kezdetben főleg sorozatokban tűnt fel, amikben szinte mindig fontos szerepet kapott. A Prime Suspect többrészes filmjeiben népszerű karaktert (Larry Hall) alakított (1993-ban a harmadik részben, 2003-ban pedig a hatodik részben kapta meg a szerepet). A BBC két sorozatában is főszerepet kapott (Our Friends in the North (1996) és The Long Firm (2004)). 2005-ben a The Long Firm sorozatban való teljesítményéért Broadcasting Press Guild Awarddal jutalmazták, illetve jelölték BAFTA díjra is. Főszerepet játszott a Jane Austen romantikus regényét feldolgozó filmben, az Emmában Kate Beckinsale oldalán. Nagyot alkotott egy 1997-es filmben is, a Focilázban, melyben Steve-et alakította. Szerepelt a Roman Polanski-féle Twist Oliverben, ahol már megmutathatta "gonoszabb" énjét. A Sunshine című film forgatása sem volt számára egyszerű, mert volt, hogy hat órán keresztül sminkelték.

Szerepet kapott egy Guy Ritchie-filmben, a Revolverben, ahol Sortert, a dadogós, érzelemmentes bérgyilkost alakítja. Ritchie-nek annyira megtetszett Strong alakítása, hogy később a Spílerben (ahol Archie-t alakítja) is szerepet adott neki, mely nagy sikert hozott neki. Azóta már meg volt a harmadik Guy Ritchie-féle film is, a Sherlock Holmes, ahol pedig a szintén gonosz karaktert, Lord Blackwoodot formálja meg. Várható következő közös alkotásuk is, az Arthur király és Excalibur történetét feldolgozó film.

Filmjei[szerkesztés]

Év Cím
Eredeti cím
Szerep Magyar hang Rendező
2016 Agyas és agyatlan
(Grimsby)
Sebastian Grimsby Király Attila Louis Leterrier
2014 Kingsman: A titkos szolgálat
(Kingsman: The Secret Service)
Merlin Epres Attila Matthew Vaughn
2014 Kódjátszma
(The Imitation Game)
Stewart Menzies Epres Attila Morten Tyldum
2014 Amnézia
(Before I Go to Sleep)
Dr. Nasch Forgács Péter Rowan Joffé

Külső hivatkozások[szerkesztés]