A napfény íze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A napfény íze
(Sunshine)
1999-es osztrák–német–magyar–kanadai film
Rendező Szabó István
Producer Hámori András
Robert Lantos
Műfaj
  • filmdráma
  • háborús film
Forgatókönyvíró Szabó István
Israel Horovitz
Főszerepben Ralph Fiennes
Jennifer Ehle
Rosemary Harris
Rachel Weisz
Molly Parker
Deborah Kara Unger
William Hurt
Törőcsik Mari
Zene Maurice Jarre
Operatőr Koltai Lajos
Vágó Michel Arcand
Dominique Fortin
Jelmeztervező Szakács Györgyi
Gyártás
Ország  Magyarország
 Németország
 Kanada
 Ausztria
Nyelv magyar
Játékidő 172 perc
Forgalmazás
Forgalmazó InterCom
Bemutató magyar 2000. január 27.
Korhatár 12 II. kategória (F/11263/J)
További információk

A napfény íze (angol címe: Sunshine) egy 1999-ben bemutatott magyar–osztrák–német–kanadai történelmi filmdráma Szabó István rendezésében.

Tartalom[szerkesztés]

A film a Sonnenschein család 19-20. századi történetét követi végig három nemzedéken keresztül. A filmcím a dédapa, Sonnenschein Áron által felfedezett gyógynövényből készült likőrre, a Napfényre utal.

Sonnenschein Áron egy vidéki kocsmáros az Osztrák–Magyar Monarchiában, az általa kifejlesztett gyógynövényből készült ital, a Napfény íze nagy sikert arat a kocsmájában. Egy balesetben a szeszfőzde felrobban, Áron is meghal. Fia, Manó (Emmanuel), mindössze a Napfény íze receptjét tartalmazó füzettel útnak indul, és Pestre érkezik, ahol hamarosan sikeres lesz, és saját szeszfőzdét nyithat. Itt tovább gyártja a Napfény ízét.

Két fia születik, akik közül Ignác sikeres jogász lesz. Jogi pályáján akadályt jelent az idegen hangzású név, ezért testvérével és velük élő unokahúgával együtt egy magyar nevet vesz fel. Választásuk a Sors névre esik. Ignác a Monarchia hű alattvalója, aki teljességgel aláveti magát a császár akaratának, értékrendjének középpontjában a császári hatalom áll. A Monarchia bukása után megkeseredett ember lesz, majd pár évvel később meg is hal.

Ignác fia, Ádám, sikeres vívó lesz. Azonban ahhoz, hogy nemzetközi sikereket érhessen el, be kell lépnie a tiszti klubba. A klub feltételei szerint kikeresztelkedik, lemond zsidó vallásáról. A berlini olimpián a magyar csapat tagjaként olimpiai bajnok lesz. A zsidótörvények bevezetésekor nem hagyja el Magyarországot, bízva abban, hogy sikeres sportpályafutása miatt elkerüli az internálást. Hamarosan elfogják, és fiával együtt munkaszolgálatosként a frontra küldik. Az egyik magyar tábori őr felszólítására sem alázkodik meg, ezért meztelenül kikötözik, és jeges vízzel öntözik, míg meg nem fagy. Haláláig büszke volt elért eredményeire, az őrző tiszt által elvárt „Mocskos disznó vagyok” helyett azt ismételgeti, „Sors Ádám, magyar olimpiai bajnok”. Halálát végignézi fia, Iván is.

Iván nem tudja megbocsátani magának, hogy nem tudott segíteni haldokló apján, ezért a háború után beáll titkosrendőrnek, és részt vesz a tisztogatási akciókban. Elkötelezett híve a zsidók meghurcolásában részvevők kézre kerítésének. Amikor egyik felettesére, a koncentrációs tábort is megjárt jó barátjára kell terhelő adatokat összehoznia „cionista összeesküvés” vádja miatt, ellenszegül főnöke parancsának. A hatalomban csalódva, részt vesz az 1956-os forradalomban, ezért börtönbe zárják. Szabadulása után megtalálja szülei névváltoztatást igazoló papírjait, így ismét felveszi az ősi Sonnenschein nevet. Élete fő céljának most már azt érzi, hogy elmesélje családja tragikus sorsát.

Szereplők[szerkesztés]

Az „Emmanuel Sonnenschein és Tsa Liqueur” képzeletbeli épülete Budapest IX. kerületében, a Bokréta utca 15. alatt; a filmesek a forgatás után az épület festését és az összes egyéb általuk felszerelt dekorációt meghagyták, így azok máig is láthatóak

Érdekességek[szerkesztés]

  • Sors Ádám élete több tekintetben is Petschauer Attila olimpiai bajnokét mintázza.
  • Ralph Fiennes játssza mindhárom generáció főhősét, Ignácot, Ádámot és Ivánt.
  • Vali, a családhoz fogadott unokatestvér megjelenik mindhárom cselekményszálban: Ignác feleségeként, Ádám édesanyjaként és Iván nagymamájaként.
  • A Napfény receptjét tartalmazó füzet eltűnik, a film későbbi részében afféle legendaként emlegetik. A történet végén Iván leselejtezi a család régi emlékeit, kacatjait, ezzel akarván új életet kezdeni. A zárójelenetben Iván egy füzetet ejt el, amit később egy munkás feldob a szemétszállító kamionba. Az a pár pillanat -míg a munkás rátekint a füzetre- elég, hogy a néző beláthassa, hogy ez a füzet tartalmazza a Napfény nevű likőr receptjét.
  • Gusztáv az 1910-es években egy szociáldemokrata szervezetbe lép be. 1919-ben (a Tanácsköztársaság idején) népbiztos lesz, de a kommün bukása után emigrál Franciaországba. Onnan 1945-ben a KMP hívására visszatér. Arra biztatja Ivánt, hogy lépjen be a titkosrendőrség kötelékébe. Az 1950-es évek táján hal meg.
  • A film vívójeleneteiben a színészeket magyar vívók segítették, részben statisztaként, részben dublőrként. Ralph Fiennes a szerep kedvéért megtanult mind jobb, mind bal kézzel vívni. A vívók és színészek felkészülését Szepesi László vívó mesteredző, egyetemi docens irányította.
  • Hollósi Frigyes nem tudott részt venni a szinkronmunkálatokban, így az általa alakított szereplőnek Bubik István kölcsönözte a hangját. Bubik látható is a filmben, az olimpiai vívóválogatott egyik tagjaként.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Év Díj Eredmény Kategória Díjazott/Jelölt
1999 Európai Film-díj Díj Legjobb európai színész Ralph Fiennes
1999 Európai Film-díj Díj Legjobb operatőr Koltai Lajos
1999 Európai Film-díj Díj Legjobb forgatókönyvíró Szabó István, Israel Horovitz
1999 Európai Film-díj Jelölés Legjobb európai film Hámori András, Robert Lantos
2000 Genie-díj Díj Legjobb film Hámori András, Robert Lantos
2000 Genie-díj Díj Legjobb kiegészítő zene Daniel Pellerin, Keith Elliott,

Glen Gauthier, Peter Kelly

2000 Genie-díj Díj Legjobb hang összeállítás Jane Tattersall, Fred Brennan,

Dina Eaton, Andy Malcolm, David McCallum

2000 Genie-díj Jelölés Legjobb látványtervező F. Kovács Attila
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb jelmeztervező Szakács Györgyi
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb rendező Szabó István
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb zene Maurice Jarre
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb férfi főszereplő Ralph Fiennes
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb férfi mellékszereplő James Frain
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb férfi mellékszereplő William Hurt
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb női főszereplő Jennifer Ehle
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb női főszereplő Rosemary Harris
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb női mellékszereplő Deborah Kara Unger
2000 Genie-díj Jelölés Legjobb női mellékszereplő Rachel Weisz
2001 Golden Globe-díj Jelölés Legjobb rendező Szabó István
2001 Golden Globe-díj Jelölés Legjobb filmdráma
2001 Golden Globe-díj Jelölés Legjobb eredeti filmzene Maurice Jarre
2001 Magyar Filmkritikusok Díja Díj Különdíj Szabó István
2001 Political Film Society Díj Demokrácia
2001 Political Film Society Jelölés Emberi jogok
2001 Satellite-díj Díj Legjobb női mellékszereplő, dráma Jennifer Ehle, Rosemary Harris
2000 Kanadai Írószövetség Díj Israel Horovitz, Szabó István

További információk[szerkesztés]