EastEnders

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
EastEnders
Kép az EastEnders jelenlegi főcíméből
Kép az EastEnders jelenlegi főcíméből
Műfaj szappanopera

Alkotó Julia Smith
Tony Holland
Főcím EastEnders főcím
Főcímzene Simon May
Leslie Osborne

Szlogen There's more to EastEnders. (Több van az EastEnders-ben, mint látszik)
Ország  Egyesült Királyság
Nyelv (angolul)
Epizódok több mint 4743
Gyártás
Vezető producer Diederick Santer
Forgatási helyszín BBC Elstree Centre
Részenkénti játékidő 27-29 perc (epizódonként)
Gyártó BBC
Sugárzás
Eredeti adó BBC One
Eredeti sugárzás kezdete 1985. február 19.
Magyar adó BBC Entertainment
További információk

Az EastEnders népszerű brit szappanopera. Nagy-Britanniában az első részt 1985. február 19-én adták le a BBC One csatornán. Jelenleg az Egyesült Királyságban a legnézettebb tv-sorozatok közé tartozik. Magyarországon a BBC Entertainment csatornán látható hétfőtől csütörtökig 20:15-kor, magyar felirattal.

A főszereplők megjelentek egy mini Doctor Who részben (Dimensions in Time).

Tartalom[szerkesztés]

Az EastEnders a londoni East End képzeletbeli része, Walford lakóinak életét mutatja be. A sorozat az Albert Square-en, egy Viktória korabeli téren, és a szomszédos utcákon (Bridge Street, Turpin Road és George Street) játszódik. A szappanopera főbb helyszínei egy pub, egy piac, egy night club, egy művelődési ház, egy kávézó, sok kis üzlet, egy park és telkek.

A szereplők[szerkesztés]

Az EastEnders fontosabb szereplői:

  • A Beale család: Ian Beale, Jane Beale, Lucy Beale, Peter Beale, Bobby Beale, Christian Clarke
  • A Mitchell család: Phil Mitchell, Peggy Mitchell, Ronnie Mitchell, Roxy Mitchell
  • A Branning család: Dot Branning, Jim Branning, Max Branning, Tanya Branning, Abi Branning, Lauren Branning, Jack Branning
  • A Slater család: Stacey Slater, Jean Slater, Charlie Slater, Mo Harris

Helyszínek[szerkesztés]

A sorozat története[szerkesztés]

A BBC1-on 1983-ban merült fel az igény egy új szappanoperára. A BBC producerei, főképp David Reid szerették volna, hogy a BBC egy új esti szappanoperával álljon elő. A munkát Tony Holland író és Julia Smith producer gondjaira bízták. A páros leghíresebb munkája a Z Cars című sorozat volt. Huszonnégy szereplőt alkottak meg az EastEnders-höz, akiket Holland családjáról, és egyéb az East Endben lakó ismerősükről mintáztak.

A szereplőválogatások után elkezdődött a műsor forgatása a BBC Elstree Centre-ben (Borehamwood, Hertfordshire). Simon May és Alan Jeapes megalkották a sorozat főcímét, végül a szappanoperát tervezett címéről, az East 8-ről Eastenders-re módosították, mikor Smith és Holland hogy hónapokig azzal a kérdéssel hívták fel az ügynökségeket, hogy tudnak-e ajánlani igazi "East Ender-öket". Julia Smith azonban az "Eastenders" címet leírva rondának találta, ezért nagy betűvel írta le a második "e"-t is, és így született meg az EastEnders cím. A sorozat első részét Nagy-Britanniában először 1985. február 19-én vetítették, és a műsor rendkívül népszerű lett, megverve a Coronation Street-et a nézettségi listákon végig az 1980-as években, az 1990-es évek nagy részében, és még az új évezredben is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az EastEnders című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]