A sas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sas
(The Eagle)
2011-es brit–amerikai film

A film magyar plakátja
A film magyar plakátja
RendezőKevin Macdonald
ProducerDuncan Kenworthy
Vezető producerTessa Ross
AlapműRosemary Sutcliff:
The Eagle of the Ninth
Műfaj
  • kalandfilm
  • filmdráma
  • háborús film
  • történelmi dráma
  • sword-and-sandal film
  • regény alapján készült film
ForgatókönyvíróJeremy Brock
FőszerepbenChanning Tatum
Jamie Bell
ZeneAtli Örvarsson
OperatőrAnthony Dod Mantle
VágóJustine Wright
Gyártás
GyártóFilm4
Focus Features
Toledo Productions
Ország USA
 UK
Nyelvangol
gael
Forgatási helyszínBudapest
Játékidő109 perc
Költségvetés25 millió  USD[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Focus Features
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóUSA 2011. február 11.
Magyarország 2011. március 24.
KorhatárUSA PG-13
Magyarország 12
Bevétel27 122 040 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A sas (The Eagle) 2011-es amerikai-angol történelmi kalandfilm. A film Rosemary Sutcliff 1954-es nagy sikerű Eagle of the Ninth című regénye alapján készült. A regényből már 1977-ben is készítettek egy hat részes tévésorozatot.

A film legtöbb jelenetét Skóciában forgatták, de számos jelenete Magyarországon készült, a stáb igen sok tagja szintén magyar.

Magyarországi bemutatója: 2011. március 24.

A film new age és világzenei jellegű kísérőzenéjét az izlandi Atli Örvarsson szerezte, a 2012-es izlandi Edda Awards alkalmával a legjobb filmzene kategóriában jelölték.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

I. sz. 140-re a Római Birodalom Britanniáig terjesztette ki határait, azonban a Kaledónia területén élő törzsek nem ismerték el a rómaiak fennhatóságát, és fegyverrel harcoltak ellenük. Ebben a helyzetben érkezik Britanniába Marcus Aquila, aki apja, Flavius Aquila hírnevét szeretné helyreállítani. Flavius 20 évvel ezelőtt a kilencedik légió élén 5000 katonával vonult be Kaledóniába. A légió azonban mind az ötezer emberével és jelvényével, az arany sassal együtt örökre eltűnt. Hadrianus római császár a sikertelenségen felháborodva falat építtetett, ami a birodalom északi határát jelezte a Brit szigeten.

Marcust hadi érdemei ellenére leszerelik, mivel súlyos sérüléseket szenved egy délnyugati erőd védelménél. Ezután nagybátyja, Aquila falujában lábadozik, ahol egy gladiátor-küzdelemben alulmaradt ifjú briton rabszolga az életet köszönheti neki. A népét leigázó rómaiakat gyűlölő Esca hálából és becsületből hűséget fogad Marcusnak. Mikor Marcus hírt szerez a kilencedik légió sasának lehetséges hollétéről, Escával nekivág a zord északnak, hogy visszaszerezve a Birodalom számára oly becses szimbolikus tárgyat és helyreállítsa apja becsületét.

Hadrianus falánál véget ér a civilizáció, azon túl az ismeretlen és a halál várja a rómaiakat. Mikor átmennek a kapun, az őr úgy búcsúzik tőlük, hogy „találkozunk a túlvilágon”. Kaledónia vadregényes hegyei és ellenséges népei között Marcus kénytelen a vidéken járatosabb Esca nyelvtudására és bizalmára hagyatkozni, s mivel itt már nem érvényes Róma fennhatósága, névleg ő lesz Esca „rabszolgája”. A hegyek között fellelik az egykori légió egy túlélőjét, aki elmondja, nincs szó rá, min mentek keresztül, hogyan hullottak el a folyamatos és embertelen támadások alatt. Az ötezerből alig két tucatnyian maradtak meg, főként a dezertőrök. Azóta itt élnek, sokaknak már családjuk is van.

Marcus és Esca tovább mennek észak felé, míg a teljes testüket festékkel borító vérszomjas „Fóka” törzsnél fellelik a római sast. A törzs Escát barátian fogadja, de ő esküjéhez híven hű marad Marcushoz. A Róma hatalmát jelképező sast egy a törzs által átmulatott éjszaka után sikerül megszerezniük, de a törzsfőnök észreveszi őket, meg kell ölniük. A törzs bosszút fogad ellenük, üldözni kezdik őket. Noha két lóval menekülnek, az egyik lábát töri, a másik nem bírja kettejük terhét. Gyalog menekülnek, de a nyomukban vannak. Marcus sérülése miatt egyre kimerültebb, Esca elmegy, Marcus azt hiszi végleg, de csak riadóztatja az elveszett légió koros túlélőit, akikben húsz év után feltámad a katonai tisztesség és a hűség Róma iránt. A túlerővel harcolva szinte mind elesnek, de végül győznek.

Marcus visszaviszi a sast, ezzel nem csak helyreállítja apja és családja becsületét, hanem a császár elismerését is kivívja, ő lehet az újra felállítandó 9. légió parancsnoka. Mikor az egyik patrícius megjegyzést tesz Escára, hogy ő csak egy rabszolga, Marcus visszaválaszolja, több benne a becsület, mint a legtöbb emberben, majd mindketten elmennek.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Filmzenei album[szerkesztés]

# Cím Hossz
1. Testudo 2:47
2. Highlands 2:14
3. The Return Of The Eagle 2:58
4. The Ninth Legion 2:18
5. North of the Wall 2:04
6. Honourable Discharge 2:36
7. Out Swords! 2:52
8. May Your Souls Take Flight 4:11
9. The Seal People 2:38
10. Searching 3:51
11. Barbarians 2:45
12. I Will Return 2:25
13. Better Angry Than Dead 1:48
14. Eagle Lost, Honour Lost 1:33
15. Fleeing The Village 3:33
16. Edge of the World 1:53
17. Esca's Freedom 1:42
18. Beyond The Territories 4:33

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'The Eagle' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. március 27.)

További információk[szerkesztés]