John Campbell Merriam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Campbell Merriam
Életrajzi adatok
Született 1869. október 20.
Hopkinton
Elhunyt 1945. október 30. (76 évesen)
Oakland
Iskolái Kaliforniai Egyetem, Berkeley

John Campbell Merriam (1869. október 20.1945. október 30.) amerikai paleontológus. Ő volt az első őslénykutató, aki a gerinceseket tanulmányozta az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján. Az ő nevéhez fűződik számos Los Angeles-i La Brea-kátránytóban talált fosszilis, gerinces taxon, valamint Smilodon példány leírása.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Merriam az iowai Hopkinton nevű városban született. A helybéli postamester és bolttulajdonos fia volt. Fiatalemberként már elkezdte begyűjteni az iowai otthona környékén talált paleozoikumi gerinctelenek kövületeit. Iowában a Lenox kollégiumtól tudományos fokozatot kapott, ezután elment a Kaliforniai Egyetemre, ahol geológiát és botanikát tanult Joseph LeConte alatt. Később elutazott a németországi Münchenbe, ahol a híres őslénykutató, Karl Alfred von Zittel felügyelete alatt elmélyült a paleontológiában. 1894-ben hazatért az USA-ba és a Kaliforniai Egyetem egyik tanáraként dolgozott. Itt egyaránt tanított a gerincesek és gerinctelenek őslénykutatásáról.

1901-ben az egyik beszéde arra késztette Annie Montague Alexandert, hogy pénzügyileg támogassa Merriam felfedezőútját az oregoni Fossil Lake-hez. Alexander, aki szenvedélyes kövületgyűjtő és a paleontológusok elkötelezett szponzora volt, Merriam számos felfedezőútját fizette. Ezekből a legjelentősebb utak: az 1902-es és 1903-as Mount Shasta felfedezőút, valamint az 1905-ös, nevadai West Humboldt Range-ben tett Saurian Expedition. Ez utóbbi expedíció során Merriam 25, igen kiváló állapotban levő ichthyoszaurusz maradványra bukkant.

1912-ben kinevezték a Kaliforniai Egyetem őslénykutatási részlegének igazgatójává. Ugyanabban az évben Merriam elkezdte tanulmányozni a La Brea-kátránytóban talált gerincesek maradványait. Ő és diákjai rengeteg gerinces kövületet rendszereztek e lelőhelyről. A Smilodon később Kalifornia állam címer fosszíliájává vált.

1918-ban társalapítója volt a non-profit Save-the-Redwoods League-nek, amely a megmaradt mamutfenyő erdőket hivatott védelmezni. 1922-ben Merriam elutazott a kaliforniai Humboldt megyébe, hogy felmérje a helyzetet az ottani mamutfenyő erdőkkel kapcsolatosan. Tanúja volt a San Francisco közelében levő mamutfenyő erdő kivágásának.

1920-ban megválasztották dékánnak, de még ugyanabban az évben otthagyta az egyetemet és átköltözött Washingtonba, ahol a Carnegie Institution for Science nevű tudományos kutatóközpont elnöke lett. Merriam eljöttével az egyetem összevonta az őslénykutató és a geológiai osztályokat, ez azonban megharagította Annie Montague Alexandert, aki azelőtt pénzzel támogatta az egyetem paleontológiai múzeumának létrejöttét. Mivel Merriam idejét nagyjából lefoglalta a tudományos kutatóközpont vezetése, karrierje hátralevő részében kevesebbet foglalkozott a kövületek tanulmányozásával. Elnöksége alatt segített a National Park Service-nek az oktatóprogramok bevezetésével, valamint az utolsó megmaradt kaliforniai örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) erdők megőrzésében.

John Campbell Merriam alapító tagja volt a Galton Társaságnak (Galton Society) és mérsékelt politikai pártfogója volt az eugenikának.

John Campbell Merriam által alkotott és/vagy megnevezett taxonok[szerkesztés]

Azok a taxon nevek, amelyek nincsenek belinkelve, manapság csak szinonimák (az alábbi lista nem teljes).

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Campbell Merriam című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.