Jim Jones

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jim Jones
Rev. Jim Jones, 1977.jpg
Életrajzi adatok
Születési név James Warren Jones
Született 1931. május 13.
Randolph County, Indiana, USA
Nemzetiség Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt 1978. november 18. (47 évesen)
Jonestown, Guyana
Házastársa Marceline Baldwin Jones
gyermekei 7
Iskolái Butler University
Munkássága
Vallás Kereszténység
Felekezet új vallási mozgalom
Gyülekezet Népek Temploma
Tisztség lelkész
A Wikimédia Commons tartalmaz Jim Jones témájú médiaállományokat.

James Warren „Jim” Jones (Randolph County, Indiana, USA, 1931. május 13.Jonestown, Guyana, 1978. november 18.) az Amerikai Egyesült Államokban a Peoples Temple (wd) (azaz a Népek Temploma) elnevezésű új vallási szekta alapítója és vezetője volt.

Ifjúsága[szerkesztés]

James egy Indiana állam határánál lévő kisvárosban született 1931. május 13-án. Szülei James Thurman Jones (1887-1951), az I. világháború veteránja, és Lynetta Putnam (1902-1977) volt. Anyja azt képzelte, hogy ő adott életet a Messiásnak. Gazdasági nehézségek miatt a nagy gazdasági világválság idején a család az indianai Lynnbe költözött 1934-ben, ahol egy vízvezeték nélküli kunyhóban éltek. Sokat olvasott Leninről, Mussoliniról, Churchillről és Hitlerről, különösen megfigyelve azok erősségeit és gyengeségeit. Már ekkor látogatta a könyvtárakat, s mivel nehezen szerzett barátokat, érdeklődése a vallások felé fordult. Gyermekkori ismerősei szerint „nagyon furcsa gyermek” volt, aki már ekkor vallási megszállott volt, s különösen a halál érdekelte. Ezért gyermekkorában állatokat kínzott, de csak azért, hogy megnézze, hogyan távozik el belőlük az élet. Imádott a temetőkben sétálgatni, legtöbbször ott fogyasztotta el szerény uzsonnáját. Apja a Ku Klux Klán tagja volt, s emiatt később nézeteltérésük lett, mivel nem engedte, hogy Jones afroamerikai ismerőseit vigye haza. Miután szülei elváltak, Jones édesanyjával Richmond, Virginia-ba költözött. A Richmondi High School növendéke lett, ahol jó tanulmányi eredménnyel, korkedvezménnyel végzett. Később több egyetemre is bejelentkezett, és sikerült is tovább tanulnia az Indiana Univerity-n, ahol egy alkalommal beszédet mondott Eleanor Roosevelt, aki ekkor az afroamerikaiak esélyegyenlőségről beszélt, s ez nagy hatással volt rá. Ez időben vette feleségül Marceline Baldwin-t.

Indianai kezdet[szerkesztés]

1951-ben Indianapolisba költözött, ahol részt vett az Amerikai Kommunista Párt nagygyűlésein, illetve rendezvényein. Ebben az időszakban zajlanak a McCarthy-féle meghallgatások, s a kommunista érzelműeket az amerikai közvélemény kiközösíti magából. Az e fölött érzett frusztráció miatt merült fel benne az a gondolat, hogy a marxizmus tanait elsősorban az egyházak igazolják.

Rövid időn belül a Sommerset Southside Metodista templom lelkésze lett, de azt - saját állítása szerint - elhagyta, mivel a templom elzárkózott az afroamerikaiak befogadásától. Mint kiváló szónok, s jó szervező hamarosan sikerült elég komoly befolyásra szert tennie, s megalapította a Népek Templomát, melynek elsődleges célja a fajok közötti egyetértés megteremtése. Ebben az időben eltávolodott a kommunista párt nézeteitől.

Az elképzelt nukleáris háború küszöbén[szerkesztés]

Miután 1961-ben prédikációt tartott a várható nukleáris katasztrófáról elkezdte keresni a közösségének új, biztonságos helyét. Ezért utazásokat tett Brazíliába, majd 1963-ban átköltöztette a gyülekezetét Kaliforniába. Elsődlegesen a gazdasági egyenlőtlenség, illetve a rasszizmus megnyilvánulása elleni tiltakozásként alapította meg gyülekezetét Kaliforniában, elsősorban azoknak a színes bőrű állampolgároknak kívánt menedéket, állást és élelmet nyújtani, akik különben képtelenek lettek volna boldogulni a társadalomban. Jóságával és kedvességével egyre szimpatikusabbá vált az emberek szemében, ennek okán egyre többen kezdtek el csatlakozni csoportjához. Jim Jones nem csak hívei körében vált népszerűvé és tett szert nagymértékű elismerésre, hanem a társadalom keretén belül is, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 1975-ben megszerezte a Legkiválóbb Amerikai Egyházatya címet, 1977-ben pedig Martin Luther King Jr. Emberbaráti Díjat. Ám idővel Jones személye és szektájában zajló dolgok menete egyaránt változni kezdett. Biszexuális kicsapongásai voltak, valamint különféle kábítószereket kezdett fogyasztani, amelynek hatására egyre agresszívebbé és intoleránsabbá vált családjával és barátaival szemben. Furcsa elképzelései és víziói támadtak, ilyen például egy nukleáris holokauszt bekövetkeztének a megjósolása, melynek fenyegető veszélye elől menteni szerette volna az akkorra már 1200 főre duzzadt gyülekezetét. Míg korábban követői társadalmi integrációjáról kívánt gondoskodni, a későbbiekben egyre inkább azon iparkodott, hogy hogyan tudná magát és híveit a társadalomtól elszigetelni.

A guyanai Jonestown[szerkesztés]

Jim Jones tiszteletes 1977-ben

Kaliforniában Jonesnak egyre több botránya lett. Azzal is megvádolták, hogy a Bibliát is megszentségtelenítette (ledobta a földre, gúnyolta, rátaposott, stb.). S habár már három kőtemploma volt az Amerikai Egyesült Államokban, el kellett mennie. Elment híveivel az ekkor már a britektől független szocialista országba, Guyanába. Itt hatalmas földterületeket vásárolt, amire volt pénze, hiszen hívei mindenüket, még a nyugdíjukat is neki adományozták.

Jonestownban a körülmények gyakran embertelenek voltak. Büntetésként éheztetés járt, valamint a büntetésre ítéltet bezárták egy faketrecbe, vagy egy "kígyókkal teli" kútba eresztették le. De nem ritkán használták erre a célra az áramot vagy a bőrszíjat. Jonestown valóságos koncentrációs tábor lett. Őrtornyokat szereltek fel, nehogy a hívők elszökjenek onnan, ráadásul nyugdíjuk sem volt, nem volt pénzük.

Tömeggyilkosság[szerkesztés]

Leo Ryan kongresszusi képviselő

A Jonestownban történtek híre hamar eljutott az Egyesült Államokba. Ezért egy nagyhatalmú kaliforniai képviselő, Leo J. Ryan néhány újságíróval együtt érkezett Guyanába, hogy megnézze, igazak-e a hírek. Eleinte csak mosolygó arcokat látott, ám hirtelen 5 szektatag térden állva kezdett neki könyörögni, hogy juttassa őket vissza az USA-ba. 1978. november 18-án induló repülőgépen vissza is vitték volna őket a hazájukba, de Jones ezt minden áron meg akarta akadályozni, és néhány fegyveres őrt küldött utánuk, akik elkezdtek lövöldözni. Ryan, két újságíró és egy szökevény a helyszínen szörnyethalt.

Jim Jones felhívása az öngyilkosságra

Eközben Jones egy utolsó beszédre hívta össze a híveit. Beszámolt a repülőtéren történt eseményekről, és megkérte őket, hogy igyanak egy vörös italból, amelyből minden beszéd alatt szoktak inni. Ezúttal cián volt benne. Először a gyerekeket itatták meg a méreggel. Jones a cselekedetet forradalmi öngyilkosságnak nevezte. A helyszínen 913 holttestet találtak, ebből 273 volt a gyerek. Ott találták a számszeríjjal meglőtt Jim Jonest is, aki valószínűleg öngyilkos lett. Az eseményt 33-an élték túl.[1]

Jim Jones azt a látszatot szerette volna kelteni, hogy a tagok önként itták meg a mérget, de ez nem volt igaz, mert fegyveres őrök kényszerítették őket, többségük elszökni sem tudott. Aki szökni próbált, vagy ellenállt, azt fegyverrel lőtték agyon. A helyszínen egy hangszalag-felvételt találtak, melyen Jim Jones a hallgatóit öngyilkosságra biztatja. A háttérben sírás és kiabálás hallatszik.

A holttesteket az Egyesült Államokba szállították. Jamestownt a földdel tették egyenlővé. Több mint 400 áldozatot az Evergreen Temetőben helyeztek örök nyugalomba, Oaklandben, Kaliforniában. Jim Jones holttestét elhamvasztották, s hamvait a Csendes-óceánba szórták.

1978. november 18-án a Jonestown-ban meghaltak fényképei

Bár Jones szerette volna a gyülekezeti tagok öngyilkosságának látszatát kelteni, és a sajtóban rendszerint öngyilkosságként írnak az esetről, a szemtanúk, és egyes források szerint ez az esemény gyilkosság volt hiszen kényszerítették őket az öngyilkosságra így öngyilkosságuk nem lehetett önkéntes. Haláluk után a holttesteket szándékosan úgy rendezték el, hogy az egyháztagok halála öngyilkosságnak tűnjön. A történteket a túlélők, a szemtanúk egyértelműen gyilkosságnak tartják.[2][3]

Érdekességek[szerkesztés]

Jim Jones három fia nem volt jelen a tömeges öngyilkosságnál, mivel Stephan, Jim Jr. és Tim Jones, Jonestown kosárlabdacsapatának tagjaiként éppen a guyanai fővárosban, Georgetown-ban tartózkodtak ahol egy tornán vettek volna részt. Az apjuk telefonon visszarendelte őket, elmondta nekik a tervezett tömeges öngyilkosságot, de a fiúk nem engedelmeskedtek és a fővárosban maradtak.[4] Később őket több alkalommal is kihallgatták, illetve őrizetbe vették az üggyel kapcsolatban. Ma a nyilvánosságtól teljesen visszavonulva élnek az Egyesült Államokban.

A Manowar együttes az 1984-es Sign of The Hammer lemezén szerepeltet egy, a tömeggyilkosságról írt dalt Guayana (The Cult of the Damned) címmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Inside the Jonestown massacre CNN, November 13, 2008
  2. In the documentary Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple, former member Stanley Clayton refused to „use the term 'suicide'” because „that man [Jones] was killing us”; another member, Tim Carter, said that the victims were „fucking slaughtered” and that their deaths had nothing to do with „revolutionary suicide.”
  3. "Murder or Suicide: What I Saw" by Tim Carter. Alternative Considerations of Jonestown and Peoples Temple. Jonestown Project: San Diego State University
  4. News, A. B. C.: 40 years after Jonestown massacre: Jim Jones' sons on what they think of their dad (angol nyelven). ABC News, 2018. október 1. (Hozzáférés: 2019. március 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jim Jones című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]