Jim Davis (képregényrajzoló)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jim Davis
(James Robert Davis)
Jim Davis 2010-ben
Jim Davis 2010-ben
Született James Robert Davis
1945. július 28. (73 éves)
Marion
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása képregényrajzoló
Iskolái Ball State University

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jim Davis témájú médiaállományokat.

Jim Davis, teljes nevén James Robert Davis (Marion, 1945. július 28. –) amerikai képregényrajzoló, a Garfield képregény szerzője.

Pályafutása[szerkesztés]

Jim Davis indianai farmer családból származik, Fairmount mellől. Szülei James William Davis és Betty Davis. Rajta kívül még egy testvére, David "Doc" Davis volt. Rajtuk kívül még pár szarvasmarha és 25 macska is volt. Jim eredetileg farmer akart lenni, de gyerekkori asztmája miatt nem lehetett, gyakran kellett feküdnie, felmentve a munka alól. Édesanyja ekkor papírt és ceruzát nyomott a kezébe, hátha rajzolással gyorsabban telik az idő. Kezdetben minden rajzához oda kellett írni, mit ábrázol. Ám az idő múlásával egyre jobbak lettek a rajzai és már történetbe is foglalta a szereplőket. Így vált tudta nélkül képregényrajzolóvá.

Miután 1963-ban leérettségizett a Fairmount High Schoool-on , a Ball State University hallgatója lett, David Letterman évfolyamtársa. Egyetemi hallgatóként a szertornának hódolt. Egy edzés alkalmával megrepedt egy csigolyája, kétszer is gerincműtétet hajtottak végre rajta. Az egyetem után egy reklámügynökségnél dolgozott mint grafikus, azután a sajtónak rajzolt és reklámokat írt. A Garfield megalkotása előtt számos próbálkozása is született. Az első a Gnorm Gnat volt, amiről úgy érezte, sikerre számíthat, ám a sajtóügynökség nem sok fantáziát látott benne, így végül az utolsó képsorban Gnormot, a főhős bogarat eltaposta egy óriási láb, és ezzel sorsa beteljesedett (a rovar eltiprásának momentuma viszont átöröklődött a Garfieldban, mivel Garfield előszeretettel tiporja agyon a pókokat). Ezután azonban elkészítette azt a képregényt, ami világhírűvé tette.

A Garfield története[szerkesztés]

A Gnorm Gnat vége után Jim egy újabb terv kidolgozásába kezdett. Történeteinek hőse ezúttal egy képregényrajzoló és a macskája. Rajzait elküldte néhány sajtóügynökségnek, ahonnan biztató válaszokat kapott. A szerkesztőknek tetszett az új figura, csupán egy dolgot kifogásoltak: folyton a macskának jutottak a jó poénok. Jim nagyon bölcsen döntött, és Garfieldot tette főszereplővé. 1978. január 24-én az United Media Feature ügynökség igent mondott Garfieldra, s a június 19-én kötött szerződés értelmében a képregény 41 amerikai lapban jelent meg. „Azért választottam macskát főhősül, mert sikeres kutya hősök már szép számban léteztek akkoriban a képregény műfajban és én nem szeretek versenyezni” – nyilatkozza Davis. A képregénynek eredetileg a Garfield és barátai címet szánták, de végül a TV-ben sugárzott rajzfilmsorozat futott ilyen címmel.

A Garfield főhősei nem pusztán csak kitalált alakok, hanem valós személyekről mintázottak. Garfield gazdájának, Jon Arbuckle-nek szülei szintén vidéki farmerek. Magát Garfieldot Davis saját nagyapjáról, James A. Garfield Davis-ről nevezte el, aki jellemében, sőt testi felépítésében is egyezett Garfielddal. Amellett a rajzoló saját személyisége is jelen van részben, mint a természet iránti kötődése és szeretete, ugyanakkor Jonnak, akárcsak neki is, kedvenc sportja a golf.

A képregényt 1978 júliusában az ügynökség levette az újságokból, de szerencsére az olvasóközönség tiltakozásának nyomására hamar visszahelyezték.
Garfield akkora sikert aratott, hogy 1982-re az egyik legnépszerűbb képregényfiguraként tartották már számon, s vagy ezer újságban olvasható volt. Ebben az évben készült az első Garfield-rajzfilm, melyeket maga a szerző készített. 1984-től a Garfield új kiadója az általa még ebben az évben alapított Paws cég, és azóta is itt dolgozik.

Ugyancsak a 80-as években kezdte el Davis rajzolni az Orsont, amelynek szereplőit hajdani családi farmjuk állatairól mintázta, s amellett a vidék, a vidéki emberek, állatok és a természethez való ragaszkodását is hangsúlyozza, de ennek a képregénynek a 90-es években vége szakadt. Majd 2010. március 3-tól ismétlésként újra megjelent a Garfield. comon.

Garfield karrierje[szerkesztés]

1987-től már kétezerre bővült a Garfieldot közlő lapok száma szerte a világon, 2000-re ez 2600-ra nőtt és több mint negyedmillárdos olvasói tábora van. Kétségkívül a képregény eddigi történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurája Garfield.
Maga Davis sem tudja megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát. Elmondása szerint törekszik a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija”. Ez a nemzetközi jellegű humor szerinte megköveteli a szleng és a szóviccek kerülését.

Davis egy időben Brett Kothtal szerkesztette a Mr. Potato Head - Krumplifej c. képregényt is. A képregényrajzolás mellett aktív természetvédő, s efféle figyelemfelhívó kampányokban vesz részt.

Magyarországon 1990-től havonta jelentkező Garfield-magazin olvasható, a SEMIC Interprint Nyomdai és Kiadó Kft. , későbbi nevén Adoc-Semic majd a DRIZE Kiadói Kft. kiadásában. Emellett már szintén a DRIZE Kiadói Kft. kiadásával megjelenik két havonta a Zseb-Garfield.

Források[szerkesztés]