Garfield rémes-krémes éjszakája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Garfield rémes-krémes éjszakája
(Garfield's Halloween Adventure)
1985-ös amerikai animációs film

Garfield logo 3 colors.png
Garfield mint Rőtszakáll, (új szinkronban Narancsszakáll) a kalóz, és Ubul (a régi szinkron szerint Odie) mint hű bajtársa
Garfield mint Rőtszakáll, (új szinkronban Narancsszakáll) a kalóz, és Ubul (a régi szinkron szerint Odie) mint hű bajtársa
Rendező Phil Roman
Producer Phil Roman
Vezető producer Jaye Poynor
AlapműGarfield
Műfaj kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró Jim Davis
Hang
Zene
Vágó
  • Sam Horta
  • Mark R. Crookston
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 25 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti adó Amerikai Egyesült Államok CBS
Eredeti magyar adó
Korhatár
  • Korhatár nélkül megtekinthető (MTV 2 / M2, MTV 1, RTL Klub)
  • Hat éven aluliak számára nem ajánlott (M2)
Kronológia
ElőzőGarfield a természet lágy ölén
KövetkezőGarfield a Paradicsomban
További információk

A Garfield rémes-krémes éjszakája, RTL-es szinkronban: Garfield és barátai: A kalózok szigete (eredeti cím: Garfield's Halloween Adventure) 1985-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely a Garfield-sorozat negyedik része. Az animációs játékfilm rendezője és producere Phil Roman. A forgatókönyvet Jim Davis írta, a zenéjét Ed Bogas és Desirée Goyette. A tévéfilm a Film Roman Productions és a United Media Productions gyártásában készült. Műfaja kalandos filmvígjáték. Amerikában 1985. október 30-án a CBS sugározta. Magyarországon két szinkronos változat is készült belőle, amelyekből az elsőt az MTV2-n 1993. május 14-én, a másodikat az RTL Klub-on 2010. október 31-én vetítették le a televízióban.

Eredeti angol címe: Garfield's Halloween Adventure, vagy Garfield in Disguise, ami magyarul Garfield mindenszenteki kalandja, illetve Garfield álruhában.

Cselekmény[szerkesztés]

Garfield (Lorenzo Music) egyik reggel a tévét nézve Binky bohóc (Thom Huge) műsorán unatkozik, egész addig amíg Binky fel nem hívja a figyelmét egy számára igen fontos dologra: „Jó formában kell lennetek srácok, mert ma van a csodálatos este amikor összegyűjthettek mindenféle édességet!”. Mindenszentek (az angolszász területeken Halloween) napja közeleg, amikor a gyerekek ijesztő maskarákba öltözve járják a házakat, s ahol a lakóktól cukrot, csokoládét kapnak. „Mindenszentek a kedvenc ünnepem! – áradozik Garfield – Nem olyan mint más lankadt ünnep. Ilyenkor nem szúródik fenyőtű a talpamba, nincsenek buta nyulak, meg tűzijáték, meg rokonok csak cukor! Sok csokoládé! Rengeteg sok! Ilyen egyszerű ez. Csodás.”

Kezdésképp ráijeszt még Jonra (Thom Huge) és Odie-ra (Gregg Berger), s belekóstol a tökbélbe, ami a lasagnára emlékezteti. Végül úgy dönt, hogy Odiet is magával viszi, s kétszer annyi édességet tölthetnek meg, noha szerinte a kutya „olyan buta, hogy csak székre állva tudja emelni az intelligencia szintjét.” Odienak úgy magyarázza el mindezt, hogy a jó kis kutyáknak kötelességük segíteni mindenszentekkor a cicákat cukrot szerezni, s ha ügyes egy nagy tábla csokit kap, s Odie nyomban rááll. Jon limlomja közt pedig találnak régi kalóz jelmezeket, a gazdájuktól kapnak két zsákot és elindulnak.

Éjjel van, s sok jelmezes alakkal találkoznak, akik között vannak igazi szellemek, szörnyek és rémalakok is. Közben mindkét zsák megtelik, de Garfield nem éri be ennyivel, még többet akar, s nem állhatja útját még a folyó sem. Beszállnak egy Caroline nevű csónakba, ahol „Rőtszakáll kalózkapitány”(az RTL klub által kibocsátott új szinkron már Narancsszakáll, a kalóz nevet használja) – azaz Garfield –, átveszi a parancsnokságot. De nem érnek a másik partra, Odie kiejti az evezőket és folyón lefelé haladnak, míg végül egy szigetre érnek. A szigeten egy öreg kísérteties ház áll, bár magányosnak tűnik, de a kandallóban tűz ég. Ott találkoznak egy vén emberrel (C. Lindsay Workman), aki elmeséli nekik azoknak a kalózoknak a történetét, akik itt a házban ásták el a mindenütt összerabolt kincseket. A kalózok megfogadták, hogy száz év múlva, még a sírból is ki kellnek, hogy eljöjjenek a kincsért. A nap ma jött el, mindenszentek estéjén, s pontosan éjfélkor érkeznek meg a kalózok-vagyis pontosabbak a szellemeik. Éjfélig már csak öt perc van, s Garfieldék készülnek tovább állni, de a vén ember ellopja a csónakukat, amelyben az édesség is van. A kalózok megérkeznek, megtalálják a kincset, de sajnos Garfieldra és Odiera is rábukkannak egy kis szekrényben. A két állat megpróbál úszva elmenekülni, de a vízben jön rá Garfield, hogy nem is tud úszni. Odie ellenben kimenti és kievickélnek a partra. Ott megtalálják a Caroline-t és az édességet is. Így minden jól végződött, Garfield pedig, amiért Odie megmentette, olyat tesz ami „meredeken ellenkezik a jellemével” és neki adja a fél zsákmányt.

A napjainkban is óriási sikernek örvendő Garfield képregényt alkotója Jim Davis az 1980-as évek közepétől kezdte filmre vinni. A rajzfilmek ezen darabja ma már igazi klasszikusnak számít. Davis rajzfilmjeiben igyekszik az általa megalkotott képregényfigurát pontosan átadni. Lou Rawls afroamerikai énekes hangjával jazz számok is hallhatók a filmben, melyek a slágerek színvonalával vetekszenek.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
1. magyar változat[2]
(MTV2, 1993)
2. magyar változat[3]
(RTL Klub, 2010)
Garfield Lorenzo Music Kerekes József
Jon Arbuckle Thom Huge Pusztaszeri Kornél Czvetkó Sándor
Binky bohóc Balázsi Gyula Magyar Bálint
Odie (Ubul) Gregg Berger Szűcs Sándor saját hangján
TV-bemondó Sztarenki Pál Király Adrián
Öregember C. Lindsay Workman Beregi Péter Kajtár Róbert
Cukrot adó nő Desirée Goyette Kiss Erika Erdős Borcsa

Szinkronstábok[szerkesztés]

Magyar változat munkatársai 1993 2010
Felolvasó Kertész Zsuzsa Korbuly Péter
Magyar szöveg Bálint Ágnes Borsiczky Péter
Hangmérnök Solymosi Ákos Hidvégi Csaba
Rendezőasszisztens Rónai Rita Száz Andrea
Vágó Horváth István
Gyártásvezető Vácz Zsuzsanna Mészáros Szilvia
Technikai munkatársak Áhel László
Katona István
Szinkronrendező Szalay Éva Ullmann Gábor
Producer Kovács Zsolt
Szinkronstúdió Syinthrate Szinkron Systems
Közreműködő Demjén Imre vállalkozása
Viton Kft.
Megrendelő MTV2 RTL Klub

Betétdalok[szerkesztés]

Dal Előadó
This is the Night Lou Rawls
What Should I Be? (Mi legyek én?) Lorenzo Music
Over the Raging Sea We Go (a kalóz dal) (A hét tenger kalózai)
Scaredy Cat (Betoji macska) Lou Rawls
Desirée Goyette

Díjak[szerkesztés]

A tévéfilm 1986-ban nyet a Primetime Emmy Award-on az Outstanding Animated Program kategóriában.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További hivatkozások[szerkesztés]