Garfield (szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Garfield macska
Garfield napjainkban
Garfield napjainkban
Megjelenési információk
Kiadó USA Paws Inc.
HUN DRIZE Kiadói Kft.
Első megjelenés Garfield
1978. június 19.
Megalkotta Jim Davis
Garfield macska adatai
Állapota néha randizik Helénával, de a Garfield és barátaiban egy Penelopé nevű macskával volt együtt
Születési helye Mamma Leoni olasz étterme
Rokonai Sonja (mamája), Raoul (féltestvér), Jarfield (testvér)
Faja Macska, pontosabban egy narancssárga cirmos macska

Garfield Jim Davis Garfield című képregényének a főhőse.

Karaktere[szerkesztés]

A legenda[szerkesztés]

Garfield kiskorában (részlet a Garfield 9 életéből).

A legenda szerint Garfield 1978. június 19-én született Mamma Leoni olasz éttermében, pontosabban annak konyhájában. Felfalt minden ott lelhető ehető ételt, – innen az olasz kaják iránti rajongása és természetesen a lasagneimádata – azonban ezért állatkereskedésbe adták. A Garfield 9 élete szerint ott Jon arcába ugrott, hogy ne keljen ott megöregednie, és Jon meg is vásárolta. Egy képsorban viszont Jon elmondta, hogy választania kellett: vagy Garfield vagy egy leguán.

Később az 1983. október 28-i képsorban visszajutott az étteremhez, és újra találkozott az édesanyjával és a rokonaival, de később nagy nehezen hazajutott. E képregény alapján készítették el a Garfield a városban című rajzfilmet.

Személyisége[szerkesztés]

Garfield egy antropomorf narancssárga cirmos macska. Imád enni (különösen lasagnát, a pizza a második), aludni és TV-t nézni. Gyakran ugratják a túlsúlyossága miatt és néha már a kora miatt is. Nagyon önző, például megeszi mindenki kajáját még mielőtt az elfogyasztaná. Gyakran kínozza a szereplőket, közülük a leghíresebb Ubul, akit gyakran rúg le az asztalról. Kínozza még Jont is, ilyenek a felkelés előtti tréfák és az esti zajongás. Kínzásának főbb szereplője még Nermal, a világ legaranyosabb kiscicája, akit - főleg mert ő is idegesíti Garfieldet a korával és a súlyával - gyakran hajítja ki az ajtón vagy elpostázza Abu-Dzabiba. Kínozza még a szomszédasszonyt, Mrs. Feenyt is, aki ezt gyakran Jonon bosszulja meg. Garfield kedvenc tevékenysége még a pókok lecsapása az újsággal.

Garfieldnek mérhetetlen nagy a fantáziája. Ezt már a Garfield a képzelet szárnyánban is megfigyelhetjük, de a Garfield és barátaiban is látható ez. Például az Egy doboznyi móka című epizódban az egyszerű dobozt képzelte versenyautónak, repülőnek és csónaknak is, de a kukát űrhajónak is.

Garfield életútja[szerkesztés]

Jon és Garfield az első képsorban.

A Gnorm Gnat vége után Jim Davis egy újabb terv kidolgozásába kezdett. Történeteinek hőse ezúttal egy képregényrajzoló és a macskája. Rajzait elküldte néhány sajtóügynökségnek, ahonnan biztató válaszokat kapott. A szerkesztőknek tetszett az új figura, csupán egy dolgot kifogásoltak: folyton a macskának jutottak a jó poénok. Jim nagyon bölcsen döntött, és Garfieldot tette főszereplővé. 1978. január 24-én az United Media Feature ügynökség igent mondott a Garfieldra, s a június 19-én kötött szerződés értelmében a képregény 41 amerikai lapban jelent meg. „Azért választottam macskát főhősül, mert sikeres kutyahősök már szép számban léteztek akkoriban a képregény műfajban és én nem szeretek versenyezni.” – nyilatkozta Davis. A képregénynek eredetileg a Garfield és barátai címet szánták, de végül a TV-ben sugárzott rajzfilmsorozat futott ilyen címmel.

A Garfield főhősei nem pusztán csak kitalált alakok, hanem valós személyekről mintázottak. Garfield gazdájának szülei szintén vidéki farmerek. Magát Garfieldot Davis saját nagyapjáról, James A. Garfield Davisről nevezte el, aki jellemében, sőt testi felépítésében is egyezett Garfielddal. Amellett a rajzoló saját személyisége is jelen van részben, mint a természet iránti kötődése és szeretete, ugyanakkor Jonnak – akárcsak neki – kedvenc sportja a golf.

A képregényt 1978 júliusában az ügynökség levette az újságokból, de az olvasóközönség tiltakozásának nyomására hamar visszahelyezték. Garfield akkora sikert aratott, hogy 1982-re az egyik legnépszerűbb képregényfiguraként tartották már számon, s vagy ezer újságban olvasható volt. Ebben az évben készült az első Garfield-rajzfilm, melyet maga a szerző készített. 1984-től a Garfield új kiadója az általa még ebben az évben alapított Paws cég és azóta is itt dolgozik.

1987-től már kétezerre bővült a Garfieldot közlő lapok száma szerte a világon, 2000-re ez 2600-ra nőtt és most[mikor?] már több mint negyed milliárdos olvasói tábora van. Kétségkívül a képregények eddigi történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurája Garfield.[forrás?] Maga Davis sem tudja megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát. Elmondása szerint törekszik a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint: az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija”. Ez a nemzetközi jellegű humor szerinte megköveteli a szleng és a szóviccek kerülését.

Magyarországon 1990-től havonta jelentkező Garfield-magazin olvasható, a SEMIC Interprint Nyomdai és Kiadó Kft., későbbi nevén Adoc-Semic, majd a DRIZE Kiadói Kft. kiadásában. Emellett kéthavonta megjelenik a Zseb-Garfield, szintén a DRIZE Kiadói Kft. kiadásában.

A név[szerkesztés]

Garfield nevét Jim Davis a nagyapjáról, James A. Garfield Davisről vette, mert elmondása szerint: „Nagyapám maga is testes, örökké zsémbelődő, fanyar homorú morózus ember volt, ugyanakkor mélyen érző, de a világ minden kincséért sem mutatta volna ki az érzelmeit, akárcsak Garfield.” A képregény híressége miatt világszerte sok macskát neveztek el Garfieldnek.

Szinkronhangjai[szerkesztés]

Angol[szerkesztés]

Magyar[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Garfield (character) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]