Ubul (szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ubul
Ubul napjainkban
Ubul napjainkban
Megjelenési információk
KiadóUSAPaws Inc.
HUNDRIZE Kiadói Kft.
Eredeti neveOdie
Első megjelenésGarfield
1978augusztus 8. (45 éves)
MegalkottaJim Davis
Ubul adatai
FajaBeagle
Ubul az első megjelenésekor.

Ubul – az eredeti angol változatban Odie – egy kitalált szereplő Jim Davis Garfield című képregényében. Ő is megjelent a Garfield és barátaiban, a két Garfield mozifilmben és 3 CGI filmben, valamint A Garfield-show CGI-s sorozatban.

Ubul egy kedves, de kissé buta, sárga-prémes, barna fülű beagle (az első képsorokban még fekete füle volt), habár az élőszereplős Garfield-filmben a karaktert egy tacskó játszotta. A 2007. augusztus 26-i képsorban Garfield egy könyvben nézett utána Ubul fajának, a könyv szerint Ubul egy „fajtiszta bohóc”. Ubult általában lógó nyelvvel, bugyuta tekintettel és négy lábon ábrázolják, de a 2000-es évektől gyakrabban lehet két lábon látni, akárcsak Garfieldet. Ő Garfield „legjobb barátja” és egyben gyakori áldozata.

Története[szerkesztés]

Amikor a Garfieldet először készítette Jim Davis, Ubul angol neve még Spot volt. Ezután ellátogatott Mort Walker karikaturistához megmutatni neki a képregényt, ekkor pedig Walker elmondta Davisnek, hogy: „Van már egy Spot nevű kutya”. Davis azt mondta: „Hoppá!” és megváltoztatta a nevet Odie-ra. Odie, illetve a magyar fordításban már Ubul, először 1978 augusztus 8-án szerepelt a történetben, ezt dátumot tartják a születésnapjának, ám erről csak egyszer emlékeztek meg, 1995-ben.[1] Az eredeti képregény szerint Jon egy volt osztálytársától és szobatársától, Lymantől kapta, de Lyman eltűnt a sorozat után körülbelül öt évvel, s később egyszer tért vissza, Garfield tizedik születésnapján, egy képsorindító logóban. (Később A Garfield-show egyik epizódjában részletezték az eltűnése okait.) A Garfield kilenc élete című könyvben és a belőle készült televíziós filmben Ubult Jon vásárolta egy kisállatboltban, Garfield kilencedik születésnapjára, míg a mozifilmben Ubult (a film magyar változatában az eredeti nevét, az Odie-t használták) Jon fogadta el Liztől egy állatorvos központban.

Beszéd[szerkesztés]

Ubul az egyetlen állat karakter a sorozatban, akinek nincs gondolatbuborékja, csak kutyahangokat ad ki, hiszen úgy ábrázolják, mint egy normál házi kutyát. Azért elég ritkán van gondolatbuboréka, pl. az 1980. június 15-i képregényben volt egy, amiben azt mondta: „Éhes vagyok”. Később a CGI-s filmekben is hallható volt beszéde. Emellett A Garfield-show pár részében is beszélt, pl. néha hallható volt lihegve az „Igen, igen”. A Kutya világ című részben amikor megérzik Herkulessel, Rotweillerrel és egy másik kutyával a füstöt, ő is mondta hogy: „Tűz van”.

A Garfielddal való kapcsolat[szerkesztés]

Garfield a megérkezése óta utálja Ubult, azt a napot feketével jelölte a naptárában. Legjobban hosszú lógó nyelve zavarja, ami gyakran árvizeket okoz a házban. Mivel Ubul iszonyatosan buta, Garfield gyakran használja ki a saját dolgainak eléréséhez. Ellenben kedveli is, mivel már megszokta jelenlétét, és a barátjának tekinti. Az Itt jön Garfield című első rajzfilmben amikor Ubult elvitte a sintér, Garfieldnak egy idő után hiányozni kezdett, és elment a megmentésére, de sajnos ő is fogságba esett. Sőt, amikor megtudta, hogy másnap elaltatják, még egy könnycsepp is megjelent az arcán. De aztán sikeresen megszöktek.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Odie című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)