Jervand Kocsár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jervand Kocsár

Született1899. június 15.
Tyiflisz,  Orosz Birodalom (ma Tbiliszi,  Grúzia)
Meghalt1979. január 22. (79 évesen)
Jereván, Örmény SZSZK  Szovjetunió (ma  Örményország)
Nemzetiségeörmény
Stílusafuturizmus, kubizmus, szürrealizmus, impresszionizmus, avantgárd
IskoláiNersisian Iskola
Kaukázus Képzőművészeti Egyesület Művészeti Iskolája
Állami Szabadművészeti Stúdió

A Wikimédia Commons tartalmaz Jervand Kocsár témájú médiaállományokat.

Jervand Kocsárján, örményül: Երվանդ Քոչարյան, művésznevén: Kochar, (Tyiflisz, 1899. június 15Jereván, 1979. január 22.) a huszadik század kiemelkedő szobrásza és modern művésze, a Festészet a térben művészeti mozgalom megalapítója volt.

Munkái nagy része megtalálható a jereváni Jervand Kocsár Múzeumban.[1] [2]

Életrajz[szerkesztés]

Korai élet és karrier[szerkesztés]

Tyifliszben, az Orosz Birodalomban született 1899. június 15-én Simon Kocsárján és Pheocia Mártiroszján gyermekeként.[3] 1918-ban érettségizett Nersisia Iskolában, majd 1915 és 1918 között a Kaukázus Képzőművészeti Egyesület Művészeti Iskolájában, 1918 és 1919 között a moszkvai Állami Szabadművészeti Stúdióban tanult. Ezután visszatért Tbiliszibe, ahol a Grúz SZSZK Népbiztosság képzőművészeti és műszaki tanulmányok professzor okleveles oktatója lett.

1921 és 1922-ben beválasztották az Örmény Művészek Szövetségének kiállítási bizottságába, és a HAYARTUN (örmény művészetek háza) tagja lett. 1922 áprilisában elhagyta Batumit, és külföldre utazott Konstantinápolyba, majd Velencébe, Rómába, Firenzébe és Párizsba. Műveit először Tbilisziben állították ki 1921-ben, majd a következő évben a szövetségesek által ellenőrzött Konstantinápolyban (ma Isztambul) és Velencében.

Későbbi élet és karrier[szerkesztés]

Kochar és Henrik Igitján

1923-ban Párizsban telepedett le, ahol művészetét jól fogadták. 1928-ban a Salon des Indépendants kiállításán Kochar két szoborfestménye elleni vandalizmusról számoltak be. Ezek a művek voltak a Festészet a térben előfutárai. A Festészet a térben egyszemélyes bemutatója a "Van Leer" Galériában nyílt meg. A bemutatott 15 alkotás új plasztikus és művészi kifejezőeszköz volt, amely az időt, mint további negyedik dimenziót kívánta bevonni. A katalógus szerzője a francia-lengyel művészeti kritikus, Waldemar George volt. 1929-ben a Panorama de L`art contemporain nemzetközi kiállításon szintén bemutatta alkotásait. A kiállítás résztvevői között volt Georges Braque, Marc Chagall, Robert Delaunay, Henri Matisse, Francis Picabia, Pablo Picasso, Liursa, Joan Miró, Survage, Utrillo, Vlamink és egyéb neves művészek.

Kochar találkozott Léonce Rosenberggel, a modern művészet jól ismert mecénásával, aki Kochar művészetének rajongója lett. 1936-ban, művészi hírnevének csúcsán, sokak meglepetésére Kochar hazatelepült az Örmény Szovjet Szocialista Köztársaságba, a legcsekélyebb kétség nélkül, hogy végleg elhagyja Párizst.

1941 és 1943 között Kochart politikai indíttatású vádak miatt bebörtönözték, de végül a Nersissian iskolás barátai, Karo Halabján és Anasztasz Mikoján közbenjárására szabadult.

Jerevánban folytatta munkáját, 1965-ben az Örmény Szovjetunió Népi Művészeként kapott elismerést, 1967-ben az Örmény SZSZK Állami Díját kapta meg, 1971-ben Munka Vörös Zászló érdemrendje 1976-ban pedig a Szovjetunió Népművészeként kapott elismerést.

Szaszuni Dávid szobra Jerevánban

Legismertebb munkái közé tartoznak a Szaszuni Dávid szobrai, amely Örményország fővárosának, Jerevánnak a szimbóluma lett. További híres szobrai Vardan Mamikonyján és Komitasz szobrai Vagarsapatban találhatók. Egyik festészeti remekműve a Háborús katasztrófák.

1963-ban a párizsi Pompidou központ megvásárolta Kochar egyik Festészet a térben című alkotását.

1999-ben az UNESCO Kochar századik évfordulóját a világ művészetének egyik kiemelkedő dátumaként jelölte meg. 2010-ben az Örmény Művészek Szövetsége kiállítást nyitott Kochar művészi hagyatékának szentelve a művész születésének 110. évfordulóját.

Magánélete[szerkesztés]

Feleségül vette Manik Mkrtcsján filológust (1913–1984), akitől két fia született, Hajkaz Kocsár (1946) és Ruben Kocsár (1953).

1979. január 22-én hunyt el Jerevánban. 1984-ben az ő nevében egy múzeumot szenteltek művészetének, amely a Kaszkád közelében nyílt meg Jerevánban.

Főbb művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ervand Kochar Museum | Ervand Kochar museum Yerevan Best museums in Yerevan Official website (amerikai angol nyelven). kochar.am. (Hozzáférés: 2018. október 15.)
  2. Yervand Kochar Museum in Yerevan, Armenia”, Lonely Planet (Hozzáférés: 2017. március 22.) (angol nyelvű) 
  3. Marabyan. „Kochar: Challenging The Time”, issuu, Cafesjian Center for the Arts, 2014. április 26. (Hozzáférés: 2017. március 22.)