Illatos csavarpálma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Illatos csavarpálma
A növény
A növény
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Csavarpálma-virágúak (Pandanales)
Család: Csavarpálmafélék (Pandanaceae)
Nemzetség: Csavarpálma (Pandanus)
Parkinson (1773)
Faj: P. tectorius
Tudományos név
Pandanus tectorius
Parkinson ex Du Roi, (1774)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Illatos csavarpálma témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Illatos csavarpálma témájú médiaállományokat és Illatos csavarpálma témájú kategóriát.

Az illatos csavarpálma (Pandanus tectorius) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a csavarpálma-virágúak (Pandanales) rendjébe, ezen belül a csavarpálmafélék (Pandanaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az illatos csavarpálmát széles körben ültetik. Az eredeti előfordulási helyei a tengerpartok, a Fülöp-szigetektől és Indonéziától egészen Vanuatug. Hawaiira is betelepítették.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A növény számos vastag, elágazó támasztógyökeret fejleszt. A levelek az ágak csúcsán csavarosan három sorba rendeződnek, szálasak. A levélfonák középerén és a széleken többnyire éles tövisek sorakoznak. Az illatos pandanusz legfeljebb 10 méter magas fa, törzse világosszürke, gyűrűzött, gyakran villásan 2 vagy 3, csaknem azonos vastagságú ágra oszlik. Levele 80-180 centiméter, ritkán 3 méter hosszú is lehet; 4-9 centiméter széles, nagyon szívós, csúcsa felé fokozatosan keskenyedő. A porzós és a termős virágok külön egyedeken fejlődnek; a porzós virágokból álló virágzat legfeljebb 60 centiméter hosszú, világos murvalevelekkel, melyek hónaljában egy-egy fehér fűzér képződik; a termős virágokból álló gömbölyű, körülbelül 5 centiméter átmérőjű torzsavirágzatot fellevelek zárják körül. Termése narancsszínű, akár 25 centiméter átmérőjű, gömbös terméságazatban jelenik meg, amely egyenként 5-11 résztermést tartalmazó 40-80 csoportból alakult.

Egyéb[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az illatos csavarpálma virágporát a hawaii lányok a fiúk csalogatására használták. Termése a Csendes-óceán számos szigetén alapvető élelmiszer, Indiában gyógynövény. Ennek megfelelően számos fajtája van. Némelyiknél hiányoznak a tövisek a levelekről, amelyeket különben el kellene távolítani, hogy a levelekből kosarakat fonhassanak. Illatszert is aromásítanak vele. A kereken 700 Pandanus faj közül némelyik sokkal nagyobbra nő, néhány faj pedig száraz területeken is megél.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]