Ugrás a tartalomhoz

Iguanodontia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Iguanodontidae szócikkből átirányítva)
Iguanodontia
Evolúciós időszak: középső jura-késő kréta, 156–65,5 Ma
Egy felnőtt és két fiatal Iguanodon modellje a fürth-i Dinoparkban
Egy felnőtt és két fiatal Iguanodon modellje a fürth-i Dinoparkban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Csoport: Iguanodontia
Dollo, 1888
Alcsoportok

Lásd még a szövegben.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Iguanodontia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Iguanodontia témájú kategóriát.

Az Iguanodontia a növényevő dinoszauruszok egy csoportja, amely a középső jurakéső kréta korok idején létezett. Ez a legkorábban felfedezett és legjobban ismert csoportok egyike, tagjai a kréta időszakban a legváltozatosabb és legelterjedtebb növényevők közé tartoztak.[1] Nevét elsőként felfedezett neméről, az Iguanodonról kapta. Emellett ide tartozik például a Camptosaurus, a Callovosaurus, az Ouranosaurus és a kacsacsőrű dinoszauruszok családja, a Hadrosauridae is. Az iguanodontiák általában nagyméretű állatok voltak, és némelyikük (mint a Shantungosaurus, melynek egyedei akár 15 méter hosszúak és 8 tonna tömegűek is lehettek) elérte a legnagyobb húsevő theropodák méretét is.

Osztályozás

[szerkesztés]

Az Iguanodontiát gyakran az Ornithopoda alrend alrendágaként tüntetik fel, azonban Michael J. Benton (2004-ben) az Ornithopodát alrendágként ismertette, és nem adott rangot az Iguanodontiának. A hagyományos értelmezés szerint az Iguanodontia az Iguanodontoidea öregcsalád Iguanodontidae családjában helyezkedik el. Azonban a filogenetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a hagyomány szerint értelmezett „iguanodontidák” parafiletikus csoportot alkotnak, ami a hadrosauridákhoz vezet. Az olyan csoportokat, mint az Iguanodontoidea a szakirodalomban néha még rang nélküli kládként használják, de jelenleg már sok hagyományos iguanodontidát a jóval bővebb értelmezésű Hadrosauroidea öregcsaládba sorolnak be.

Az Iguanodontia rendszerint legbővebb értelmezésű csoportként definiálva tartalmazza a Parasaurolophus walkerit, de nem tartalmazza a Hypsilophodon foxiit vagy a Thescelosaurus neglectust, illetve a fajok egyéb olyan kombinációja, amely végül megegyezik a legmodernebb elemzések által eredményezett csoporttal. A csoportot 2008-ban Paul Sereno definiálta először kládként.[2]

Sok iguanodontia még nem szerepelt egyetlen nagy filogenetikus elemzésben sem, illetve túl töredékes a biztos elhelyezéshez. Ezek közé tartozik a Barilium, a Bolong, a Bihariosaurus, a Dakotadon, a Dollodon, a Draconyx, a Kukufeldia,[3] a Hypselospinus, a Macrogryphosaurus, az Owenodon, a Proplanicoxa,[4] a Sellacoxa[4] és a Xuwulong. Az alábbi egyszerűsített kladogram az Andrew McDonald és kollégái által elvégzett, és 2010 novemberében megjelentetett elemzést követi, melyet McDonald 2011-ben kiegészített.[5][6]

Iguanodontia

Rhabdodontidae
Tenontosaurus


Dryomorpha

Dryosauridae


Ankylopollexia

Camptosaurus


Styracosterna

CumnoriaUteodon

HippodracoTheiophytalia

CedrorestesDakotadonIguanacolossusLanzhousaurus


Hadrosauriformes

IguanodonMantellisaurusOuranosaurusHadrosauroidea


Az alábbi kladogram Butler és szerzőtársai 2011-es cikke alapján készült.[7]

Iguanodontia

Talenkauen
Anabisetia
RhabdodontidaeTenontosaurus

T. tillettiT. dossi

DryosauridaeAnkylopollexiaJegyzetek

[szerkesztés]
  1. McDonald & Kirkland 2010
  2. Sereno 2005
  3. McDonald & Barrett 2010
  4. a b Carpenter 2010
  5. McDonald 2010
  6. McDonald 2011
  7. Butler 2011

Források

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Iguanodontia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.