Hadrosauroidea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hadrosauroidea
Evolúciós időszak: Kréta
Ouranosaurus
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Alrendág: Ornithopoda
Öregcsalád: Hadrosauroidea
Cope, 1869
Családok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hadrosauroidea témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hadrosauroidea témájú kategóriát.

A Hadrosauroidea vagy hadrosaurusformák a madármedencéjű dinoszauruszok öregcsaládja vagy kládja, melybe a „kacsacsőrű dinoszauruszok”, avagy a hadrosauridák és közeli rokonaik tartoznak. Sok kezdetleges hadrosauroideát, mint a feltételezés szerint vitorlás hátú Ouranosaurust hagyományosan a parafiletikus (nem az összes közös őstől eredő csoporttagot tartalmazó) „Iguanodontidae” családba soroltak. A kladisztikai elemzés alapján azonban a hagyományos Iguanodontidae nagy részét feloszlatták, és valószínűleg csak az Iguanodonon, valamint feltehetően a legközelebbi rokonai tartoznak abba a csoportba.

Osztályozás[szerkesztés]

Taxonómia[szerkesztés]

Törzsfejlődés[szerkesztés]

Az alábbi kladogram David B. Norman (2002-es)[1] illetve Pascal Godefroit, Hong Li (Hung Li) és Chang-Yong Shang (Csang-jung Sang) (2005-ös)[2] cikke alapján készült.

Hadrosaur-tree-v4.jpg
Hadrosauroidea

Penelopognathus
AltirhinusEolambia

Protohadrosunnamed

Probactrosaurus


Hadrosauridae

Telmatosaurusunnamed

Bactrosaurus


Euhadrosauria

HadrosaurinaeLambeosaurinaeJegyzetek[szerkesztés]

  1. Norman, DB (2002). „On Asian ornithopods (Dinosauria: Ornithischia). 4. Probactrosaurus Rozhdestvensky, 1966”. Zoological Journal of the Linnean Society 136 (1), 113–144. o. DOI:10.1046/j.1096-3642.2002.00027.x. (Hozzáférés ideje: 2010. április 6.)  [halott link]
  2. Godefroit, P., Li, H., and Shang, C.Y. (2005). „A new primitive hadrosauroid dinosaur from the Early Cretaceous of Inner Mongolia (P.R. China)”. Comptes Rendus Palevol 4 (8), 697–705. o. DOI:10.1016/j.crpv.2005.07.004. (Hozzáférés ideje: 2010. április 6.)  [halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hadrosauroidea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.