Ouranosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ouranosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, 125–112 Ma
Az Ouranosaurus nigeriensis vitorlás rekonstrukciója
Az Ouranosaurus nigeriensis vitorlás rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Alrendág: Iguanodontia
Öregcsalád: Hadrosauroidea
Nem: Ouranosaurus
Taquet, 1976
Fajok
  • O. nigeriensis Taquet, 1976 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ouranosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ouranosaurus témájú kategóriát.

Az Ouranosaurus (jelentése 'bátor gyík'[1]) az iguanodontia dinoszauruszok egy szokatlan neme, amely a kora kréta korban (az apti alkorszakban), mintegy 125–112 millió évvel ezelőtt élt a mai Afrikában.[2][3] Az Ouranosaurus körülbelül 7–8,3 méter hosszú és 2,2–4 tonna tömegű lehetett.[4][5] Két teljes csontvázát fedezték fel az Echkar-formáció (avagy El Rhaz-formáció) Gadoufaouna-lerakódásaiban, a nigeri Agadezben, 1966-ban, a neve pedig 1976-ból, a francia őslénykutatótól, Philippe Taquettől származik.

Anatómia[szerkesztés]

Az Ouranosaurus mellső lábai
Az Ouranosaurus koponyája
Az Ouranosaurus fogai

A mellső lábak hüvelykujjain karmok nőttek, melyek jóval kisebbek voltak a korábbi Iguanodonénál. A második és a harmadik ujj kiszélesedett és pataszerűvé vált, anatómiailag a járáshoz alkalmazkodott. A járás elméletét támogatja a nagy, és a ficam megelőzése érdekében összeforrt csontokból álló csukló. Az utolsó (az ötödik) ujj hosszú volt, és feltehetően a levelek és gallyak felszedésére, illetve az alacsonyabb ágak lehúzásával való élelemszerzésre szolgált.

A hátsó lábak nagyok és erősek voltak, a testsúly megtartásához alkalmazkodtak. A combcsont hosszabb volt, mint a sípcsont, a kis lábfejen pedig csak három ujj nőtt. Ez azt jelezheti, hogy az Ouranosaurus lábai oszlopszerű támasztékok voltak és nem futásra szolgáltak.

Az Ouranosaurus felállított csontváza, a Museo di Storia Naturale di Venezia gyűjteményében
Az Ouranosaurus fejének rekonstrukciója

Az Ouranosaurus különös fejjel rendelkezett, melynek pofarésze sokkal hosszabb volt a közeli rokonságába tartozó Iguanodonénál; a pofa fogatlan volt és az élő állatnál szarubevonat fedte. Az állcsontok oldalain nagy készletekben helyezkedtek el a pofafogak, melyeket valószínűleg kemény növények megrágására használt. Az állcsonthoz elöl egy predentális csont tartozott. A fogak alapja arra utal, hogy leveleket, gyümölcsöket és magvakat fogyasztott.[6]

Az orrjárat nagy volt és a csőr közelében helyezkedett el. Az orrnyílás és a koponya teteje között kidudorodások futottak végig, melyek célja ismeretlen, de lehetséges, hogy a társas kapcsolatok fenntartására vagy a párzás során történő pózolásra szolgáltak.

Az Ouranosaurus szemei mögött egy-egy oldalsó nyílás (fenestrae temporalis) volt, az állkapocs coronoid nyúlványához pedig nagyobb capiti-mandibularis izom kapcsolódott. Ez nagyobb területet biztosított az állkapocsizom számára, és nagyobb erejű harapást tett lehetővé. A kisebb izom, a depressor mandibulae a koponya hátsó részén helyezkedett el.

Csigolyák[szerkesztés]

Az Ouranosaurus hátcsigolyái

Az Ouranosaurusról egy időben azt feltételezték, hogy a korábban, a perm időszakban élt pelycosaurushoz, a Dimetrodonhoz, valamint kortársához, a jól ismert húsevő dinoszauruszhoz, a Spinosaurushoz hasonlóan a hátán egy nagy vitorlát viselt, amit hosszú, vastag csigolyanyúlványok tartottak kifeszítve a hát és a farok mentén.[6]

Valójában a magas csigolyanyúlványok csak távolról hasonlítanak a Dimetrodon „vitorlatartóira”. A nyúlványok a Dimetrodonnál a végük felé elvékonyodtak, az Ouranosaurusnál viszont megvastagodtak. A nyúlványokat inak kötötték össze, melyek megmerevítették az állat hátát. További eltérést jelent az is, hogy a nyúlványok a mellső lábak felett váltak a legmagasabbá. E tulajdonságok azt jelzik, hogy a dinoszaurusznak inkább egy bölényhez vagy tevéhez hasonló púpja lehetett, semmint vitorlája. Ezt a testrészt az ínséges időszakok során felhasználható tápanyagok tárolására használhatta.

Osztályozás[szerkesztés]

Bár voltak az Iguanodonnal közös tulajdonságai (például a hüvelykujj tüske), az Ouranosaurust ma már nem sorolják a parafiletikusnak tekintett Iguanodontidae családba. Ehelyett a Hadrosauroidea kládban. az igazi hadrosauridák („kacsacsőrű dinoszauruszok”) és legközelebbi rokonaik öregcsaládjában helyezik el. A leletek alapján úgy tűnik, hogy az Ouranosaurus a csoport egy korai mellékága lehet. A típusfaja az Ouranosaurus nigeriensis.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ouranosaurus nigeriensis. DinoData. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  2. P. Taquet, 1970, "Sur le gisement de Dinosauriens et de Crocodiliens de Gadoufaoua (République du Niger)", Comptes Rendus de l'Académie des Sciences à Paris, Série D 271: 38-40
  3. Holtz, Thomas R. Jr. (2012) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2011 Appendix.
  4. Taquet, P. 1976. Geologie et paleontologie du gisement de Gadoufaoua (Aptien du Niger), Cahier Paleont., C.N.R.S. Paris, 1-191
  5. Paul, G.S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press. p. 292
  6. a b szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 144. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ouranosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • 'Ouranosaurus'. Nature. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  • 'Ouranosaurus'. Disappearance. [2005. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  • Iguanodontia. Thescelosaurus!. [2009. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)