Dollodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Dollodon
Evolúciós időszak: kora kréta barremi
A Dollodon rekonstrukciója
A Dollodon rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Alrendág: Ornithopoda
Csoport: Iguanodontia
Nem: Dollodon
Paul, 2008
Fajok
  • D. bampingi Paul, 2008
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dollodon témájú kategóriát.

Az IRSNB 1551 jelzésű lelet, a Dollodon bampingi holotípusa Brüsszelben, a Természettudományok Belga Királyi Intézetében

A Dollodon az ornithopoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta kor barremi és feltehetően a kora apti korszakaiban élt Európában. A maradványait Belgiumban (Bernissartban), valamint a feltételezés szerint Németországban és Angliában fedezték fel. A Dollodon egy könnyű felépítésű iguanodontia növényevő volt, amely körülbelül 6 méteres hosszúságot és a becslés szerint 1 tonnás tömeget ért el.

A nemhez tartozóan csak egy faj vált ismertté, a D. bampingi. A Dollodon holotípus példányát az IRSNB 1551 jelzésű leletet eredetileg az Iguanodon mantellihez kapcsolták. Az Iguanodon mantelliről és az IRSNB 1551-ről hosszú ideig azt gondolták, hogy az Iguanodon atherfieldensishez tartozik. A példányt 2008-ban Gregory S. Paul egy saját nembe és fajba sorolta be. A nemet a maradványokról elsőként leírást készítő Louis Dollo után, a fajt pedig Mr. D. Bamping tiszteletére nevezte el.[1]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dollodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Paul, Gregory S. (2008). „A revised taxonomy of the iguanodont dinosaur genera and species”. Cretaceous Research 29 (2), 192–216. o. DOI:10.1016/j.cretres.2007.04.009.