II. Umbertó olasz király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Umbertó
Savoyai Umberto Nicola Tommaso Giovanni Maria

RagadványneveRe di Maggio
(„májusi király”)
Olaszország királya
Umberto II
Uralkodási ideje
1946. május 9. 1946. június 12.
Koronázásanem koronázták meg
ElődjeIII. Viktor Emánuel
Utódjaa királyság megszűnt
Örményország, Ciprus és Jeruzsálem címzetes királya
Umberto II
Uralkodási ideje
1946. május 9. 1946. június 12.
Koronázásanem koronázták meg
ElődjeIII. Viktor Emánuel
Utódjabetöltetlen
Életrajzi adatok
UralkodóházSavoyai-ház
Született1904. szeptember 15.
Racconigi, Olasz Királyság
Elhunyt1983. március 18. (78 évesen)
Genf, Svájc
NyughelyeHautecombe apátság, Franciaország
ÉdesapjaIII. Viktor Emánuel
ÉdesanyjaPetrović-Njegoš Ilona montenegrói királyi hercegnő
Testvére(i)
  • Johanna bolgár cárné
  • Princess Mafalda of Savoy
  • Princess Maria Francesca of Savoy
  • Princess Iolanda, Countess of Bergolo
HázastársaMarie José belga királyi hercegnő
GyermekeiMaria Pia
Vittorio Emanuele
Maria Gabriella
Maria Beatrice
II. Umbertó aláírása
II. Umbertó aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Umbertó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Umbertó (Racconigi, 1904. szeptember 15.Genf, Svájc, 1983. március 18.) olasz királyi herceg, III. Viktor Emánuel lemondása után, 1946. május 9-étől Olaszország utolsó királya. Alig egy hónapig, a királyság megszűnéséig uralkodott, ezért gyakran "májusi királyként" (Re di Maggio) is emlegetik. Ezen kívül Ciprus, Jeruzsálem és Örményország címzetes királya. A Savoyai-ház tagja.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Umbertó, Piemont hercegeként Chilében 1924-ben
Umbertó, Piemont hercegeként Chilében 1924-ben

Umbertó a piemonti Racconigiban született, III. Viktor Emánuel és Ilona montenegrói királyi hercegnő harmadik gyermekeként. Mivel ő volt az első fiú, ő lett a trónörökös, és ezzel együtt megkapta a Piemont hercege címet. Az ifjú herceg katonai nevelésben részesült, apja már fiatal korában fontos szerepet szánt neki mind katonai, mind diplomáciai területen. Először az Északi majd a Déli Hadsereg parancsnokává nevezik ki, noha ténylegesen ezeket Benito Mussolini irányította. 1924-ben már állami delegációt vezet Dél-Amerikába: közel három hónapos útja során meglátogatta Argentínát, Brazíliát, Uruguayt és Chilét. 1928-ban és 1934-ben is ő vezette a kelet-afrikai gyarmatra, az Olasz-Szomáliföldre induló delegációt. 1929. október 24-én, Brüsszelben sikertelen merényletet követtek el ellene. A diplomáciai utakon kívül, egészen 1944-ig távol tartotta magát a politikától.

A második világháborúban[szerkesztés]

II. Umbertó monogramja
II. Umbertó monogramja

A háború kitörésekor a Nyugati Hadsereg parancsnoka volt, ő vezette a dél-franciaországi olasz inváziót. Franciaország kapitulációja után nem kapott újabb parancsnoki tisztséget, ennek ellenére 1942. október 29-én Olaszország marsalljává (Maresciallo d’Italia) léptették elő.

A szövetségesek előretörésével egyre kétségesebbé vált a fasiszta rezsimhez asszisztáló Viktor Emánuel megítélése, így Róma felszabadítását követően a király minden megmaradt hatalmát — a királyi címet kivéve — átruházta Umbertóra, kinevezve őt a királyság főparancsnokává (Luogotenente Generale del Regno).

Olaszország utolsó királya[szerkesztés]

1946. május 9-én, a köztársaság létrehozásáról szóló népszavazás jobb eredményében bízva, III. Viktor Emánuel lemondott a trónról fia, Umbertó javára. Noha Umbertó herceg népszerűbb volt apjánál, személye nem volt elég a királyság megtartásához: a június 2-án megtartott népszavazáson 54,3 – 45,7 arányban a köztársaságpártiak győztek. Ennek következtében 1946. június 12-én II. Umbertó lemondott a trónról, és Alcide De Gasperi kikiáltotta az Olasz Köztársaságot.

Száműzetésben[szerkesztés]

Umbertó ezután száműzetésbe vonult, és nem tért vissza többet Olaszországba, mivel a Savoyai család minden férfi tagját kitiltották az országból (egészen 2002-ig). 37 évet élt száműzetésben a portugáliai Cascaisben, ezalatt sokat utazott. A svájci Genf városában halt meg 1983-ban. Franciaországban, a Savoie megyei Hautecombe apátságban temették el, a Savoyai-ház ősi temetkezőhelyén, Károly Félix szárd–piemonti király közelében. Az olasz kormány képviselői nem vettek részt temetésén.

Magánélete[szerkesztés]

1930. január 8-án kötött házasságot I. Albert belga király leányával, Marie-José hercegnővel. A házasságból négy gyermek született:

  • Maria Pia hercegnő (1934–), aki 1955-ben a Karađorđević-házból származó Sándor jugoszláv királyi hercegnek (1924–2016), a Jugoszláv Királyság korábbi régensének felesége lett, házasságukból négy gyermek született (két ikerpár, 1958-ban és 1963-ban). 1967-ben elváltak. 2003-ban Maria Pia hercegnő Mihály Bourbon-pármai herceghez (1926–2018), René Bourbon–parmai herceg fiához ment feleségül.
  • Vittorio Emanuele, Nápoly hercege (1937–2024), aki 1971-ben a svájci Marina Ricolfi Doria vízisí-bajnoknőt vette feleségül. 2002-ben az olasz kormány engedélyével Olaszországba költöztek.
  • Maria Gabriella hercegnő (1940–), aki 1969-ben a nagyiklódi Robert Zellinger de Balkany-hoz (1931–2015) ment feleségül,
  • Maria Beatrice hercegnő (1943–), aki 1970-ben az argentínai Luis Rafael Reyna-Corvalán y Dillon-hoz (1939–1999) ment feleségül.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Umberto II of Italy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
III. Viktor Emánuel
Olasz király
1946
Savoyai-ház
Olasz birodalmi zászló
Következő uralkodó:
a királyság megszűnt