II. Moctezuma azték uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Moctezuma azték uralkodó
Motzume.jpg

Az Azték Birodalom uralkodója
Uralkodási ideje
15021520
Elődje Ahuízotl
Utódja Cuitláhuac
Született 1466
Tenochtitlan
Elhunyt 1520. június 29. (53-54 évesen)
Tenochtitlan
Gyermekei Chimalpopoca
Édesapja Axayácatl
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Moctezuma azték uralkodó témájú médiaállományokat.
II. Moctezuma a Mendoza-Kódexben (XVI. század)

II. Moctezuma vagy Motecuhzoma Xocoyotzin (az ifjabbik Moctezuma), helytelen írásmóddal *Montezuma (14661520. június 30.) Mexikó 9. azték uralkodója 1502-től. Hernán Cortés spanyol konkvisztádorral vívott csatája őrizte meg nevét a történelemben.

Élete[szerkesztés]

Nagybátyja, Ahuízotl halála után került a fénykorát élő birodalom trónjára. De birodalmát gyengítette az alávetett törzsek ellenállása, melyet az váltott ki, hogy egyre magasabb adókat követeltek tőlük, mindemellett emberadót is kellett szolgáltatniuk vallási áldozásokra. Nagy területeket foglalt el a hadsereg élén, de döntéseit nagyban befolyásolták az asztrológusok jóslatai és a Huitzilopochtli istenbe vetett hite.

Az aztékok rettegve várták a fehér bőrű, szakállas Quetzalcóatl isten visszatérését, aki majd átveszi a hatalmat a birodalom felett. Ekkor érkezett meg a fehér bőrű, szakállas Cortés, aki tudott a hiedelemről és ezt ki is használta hódításai során. Moctezuma megpróbálta lekenyerezni Cortést, de Cortés inkább szövetségre lépett az azték uralmat gyűlölő törzsekkel. Moctezuma meghívta a konkvisztádort a székvárosába, Tenochtitlánba, de Cortés megsejtette, hogy csapdába akarják csalni és foglyul ejtette Montezumát, mert tudta, addig nem támadják meg az aztékok, amíg az uralkodójuk a kezében van. A meghódolás azonban kikezdte Montezuma tekintélyét: mikor népéhez próbált szólni, azok kő- és nyílzáport zúdítottak rá és olyan súlyosan megsebesítették, hogy három nap múlva meghalt. Az aztékok azt gondolták, Cortésék ölték meg az uralkodót és a spanyol sereg kis híján odaveszett, mikor az éj leple alatt megpróbált titokban kiszökni Tenochtitlánból (La Noche triste- „szomorú éjszaka”).

Családja[szerkesztés]

II. Moctezuma unokáját, Ihuitemotzint (keresztény nevén Diego Luís de Moctezuma), II. Fülöp spanyol király hozatta Spanyolországba, ahol Francisca de la Cueva de Valenzuela-t feleségül vette. 1627-ben, fiuk Pedro Tesifón de Moctezuma Moctezuma de Tultengo első grófja lett. A család egyik leszármazottja Jerónimo Girón y Moctezuma volt, aki a spanyol csapatokat vezette a mobile-i csatában (1781).

Moctezuma lánya, Xipaguacin Moctezuma hercegnő, Juan de Grauhoz, Toleriu bárójához ment feleségül, Juan de Grauone Cortés embere volt, aki magával vitte a lányt Spanyolországba, Toleriuba, közel Andorrához, ahol 1537-ben halt meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Moctezuma_II című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Uralkodók és dinasztiák, Magyar Könyvklub, 2001
Előző
Ahuízotl
Azték uralkodó
15021520
Következő
Cuitlahuac