Cuauhtémoc azték uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cuauhtémoc

Az Azték Birodalom uralkodója
Uralkodási ideje
1520 1521
ElődjeCuitláhuac
Utódjanem volt
Született1495
Tenochtitlan
Elhunyt1525 (29-30 évesen)
ÉdesapjaAhuízotl
Testvére(i)
  • Chimalpilli II
  • Xilabela
HázastársaIsabel Moctezuma
A Wikimédia Commons tartalmaz Cuauhtémoc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cuauhtémoc [ejtsd: 'Kuautemok'], Cuauhtemotzin, Guatemotzin és Guatemoc néven is ismeretes (15021525. február 28.) Ahuitzotl uralkodó fia, és II. Moctezuma unokaöccse és veje volt. Cuauhtémoc volt az aztékok utolsó uralkodója 1520-tól 1521-ig.

Élete[szerkesztés]

Miután II. Moctezumát Hernán Cortés fogságba vetette, és a lázadó aztékok megkövezték saját királyukat, Moctezuma öccse, Cuitláuac követte az uralkodásban. Amikor Cuitláuac 80 nap múlva himlőben meghalt, az aztékok a 18 éves Cuauhtémocot választották 1520-ban 11., és egyben utolsó királyukká.

A második spanyol támadásnak Cuauhtémoc megalkuvás nélkül ellenállt, a végsőkig védte Tenochtitlánt. Kevéssel a város eleste előtt, 1521. augusztus 13-án kenuján próbált menekülni a városból, de elfogták. Hernán Cortés eleinte teljes tisztelettel bánt vele, még azték uralkodói címét is megtarthatta. Később azonban, hogy megtudják, az aztékok hova rejtették állítólagos kincseiket, Cuauhtémocot a spanyolok megkínozták, lábait tűz felett égették.

Izaguirre, Leandro (1867-1941): Cuauhtémoc megkínzása

A kínzást rendkívüli nyugalommal, szó nélkül viselte. Mivel Cortés félt hátrahagyni Cuauhtémocot, magával vitte Hondurasba, majd útközben egy spanyolellenes összeesküvésről értesülve, Yucatánban foglyát felakasztatta egy ceiba fára.

Emlékezete[szerkesztés]

Cuauhtémocot a mexikói történelem mint nagy uralkodót és mint szabadsághőst tartja számon. Emlékét szerte Mexikóban szobrok, város- és utcanevek őrzik, nevét a mexikóiak gyakran választják keresztnévként. 1887-ben nagyszabású emlékművet emeltek emlékére Mexikóvárosban.[1]

1949 szeptemberében a Guerrero államban található Ixcateopan nevű faluban több száz éves emberi csontokat tártak fel, amelyekről sokan úgy vélik, nem mások, mint Cuauhtémoc maradványai, igaz, sokan vannak azok is, akik ezt vitatják. A helyiek a templomban kiállították a csontokat, és létrehoztak egy Cuauhtémoc-kegyhelyet, a településen pedig emlékművet állítottak az uralkodó tiszteletére.[2]

Cuauhtémoc szobra a mexikói Veracruz városban

Cuauhtémoc történetét Gerhart Hauptmann dolgozta fel Der weisse Heiland című darabjában. A drámaíró Cuauhtémocot Guatemotzin néven szerepeltette.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Monumento a Cuauhtemoc (spanyol nyelven). Jornada UNAM, 2005. február 16. [2016. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 14.)
  2. E-Local–INAFED kormányzati oldal – Ixcateopan de Cuauhtémoc község (spanyol nyelven). [2017. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 24.)

Források[szerkesztés]

  • Uralkodók és dinasztiák, Magyar Könyvklub, 2001

További információk[szerkesztés]