Cuauhtémoc azték uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cuauhtémoc
Cuauhtemoc cropped.jpg

Az Azték Birodalom uralkodója
Uralkodási ideje
15201521
Elődje Cuitláhuac
Utódja nem volt
Született 1495
Tenochtitlan
Elhunyt 1525. február 28. (29-30 évesen)
Édesapja Ahuízotl
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cuauhtémoc témájú médiaállományokat.

Cuauhtémoc [ejtsd: 'Kuautemok'], Cuauhtemotzin, Guatemotzin és Guatemoc néven is ismeretes (15021525. február 28.) Ahuitzotl uralkodó fia, és II. Moctezuma unokaöccse és veje volt. Cuauhtémoc volt az aztékok utolsó uralkodója 1520-tól 1521-ig.

Élete[szerkesztés]

Miután II. Moctezumát Hernán Cortés fogságba vetette, és a lázadó aztékok megkövezték saját királyukat, Moctezuma öccse, Cuitláuac követte az uralkodásban. Amikor Cuitláuac 80 nap múlva himlőben meghalt, az aztékok a 18 éves Cuauhtémocot választották 1520-ban 11., és egyben utolsó királyukká.

A második spanyol támadásnak Cuauhtémoc megalkuvás nélkül ellenállt, a végsőkig védte Tenochtitlánt. Kevéssel a város eleste előtt, 1521. augusztus 13-án kenuján próbált menekülni a városból, de elfogták. Hernán Cortés eleinte teljes tisztelettel bánt a vele, még azték uralkodói címet is megtarthatta. Később azonban, hogy megtudják, az aztékok hova rejtették állítólagos kincseiket, Cuauhtémocot a spanyolok megkínozták, lábait tűz felett égették.

Izaguirre, Leandro (1867-1941): Cuauhtémoc megkínzása

A kínzást rendkívüli nyugalommal, szó nélkül viselte. Mivel Cortés félt hátrahagyni Cuauhtémocot, magával vitte Hondurasba, majd útközben egy spanyolellenes összeesküvésről értesülve, Yucatánban foglyát felakasztatta egy ceiba fára.

Emlékezete[szerkesztés]

Cuauhtémocot a mexikói történelem mint nagy uralkodót és mint szabadsághőst tartja számon. Emlékét szerte Mexikóban szobrok, város- és utcanevek őrzik, nevét a mexikóiak gyakran választják keresztnévként. 1887-ben nagyszabású emlékművet emeltek emlékére Mexikóvárosban.[1]

Cuauhtémoc szobra a mexikói Veracruz városban

Cuauhtémoc történetét Gerhart Hauptmann dolgozta fel Der weisse Heiland című darabjában. A drámaíró Cuauhtémocot Guatemotzin néven szerepeltette.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Monumento a Cuauhtemoc (spanyol nyelven). Jornada UNAM, 2005. február 16. (Hozzáférés: 2016. július 14.)

Források[szerkesztés]

  • Uralkodók és dinasztiák, Magyar Könyvklub, 2001

További információk[szerkesztés]