Cuitláhuac azték uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cuitláhuac

Cuitláhuac (ejtsd: 'Kvitlávák'), más néven Cacamazin (14761520 decembere), Axayacatl 11. fia, II. Moctezuma öccse, 1520 júniusától októberig az azték főváros, Tenochtitlán uralkodója, az Azték Birodalom 10. királya. Négy hónapos uralkodása alatt megpróbált spanyolellenes szövetséget létrehozni, de a többi indián nép aztékok iránti gyűlölete meghiúsította tervét.

Élete[szerkesztés]

Anyai nagyapja, akit szintén Cuitláhuacnak hívtak, Itztapalapan város kormányzója volt, és az ifjabbik Cuitláhuac is ezt a posztot töltötte be trónra lépéséig. Miután II. Montezumát a spanyolok elfogták, az aztékok őt választották királyukká, a spanyolok érdekében közvetíteni próbáló bátyját pedig agyonkövezték. Ekkor Itztapalapan kormányzását fiára Ixhuetzcatocatzinra bízta (ő később a kereszténységben az Alonso nevet kapta).

Cuitláhuac volt a hadsereg főparancsnoka július 1. éjjelén a spanyol történelemben La Noche triste ("szomorú éjszaka") néven emlegetett győztes csatában, amelyben csapataival megtizedelte Cortés seregét. Mindössze 80 napig uralkodott, majd 1520 októberében halt meg a spanyolok által behurcolt himlőben, és ez döntően hozzájárult ahhoz, hogy az azték birodalmat nem sikerült újjászervezni. Halála után bátyja, Matlatzincatzin mint főparancsnok próbálta meg újjászervezni a hadat, de utódját, Cuauhtémocot, az utolsó azték uralkodót csak a következő év elején választották meg.

Emléke[szerkesztés]

Cuitláhuac mellékszereplőként több irodalmi feldolgozásban is feltűnik, például Gerhart Hauptmann Der weisse Heiland című drámai költeményében.

A 2275 Cuitlahuac nevű aszteorida utána kapta a nevét, és a mexikóvárosi metró egyik állomása (Metro Cuitláhuac) is az ő nevét viseli.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cuitláhuac azték uralkodó témájú médiaállományokat.
  • Uralkodók és dinasztiák, Magyar Könyvklub, 2001
  • Cuitlahuac
Előző
II. Moctezuma
Azték uralkodó
1520
Következő
Cuauhtémoc