Cuitláhuac azték uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cuitláhuac
Cuitláhuac
Cuitláhuac

Azték Birodalom uralkodója
Uralkodási ideje
1520. szeptember 7. 1520. november 25.[1]
Elődje II. Moctezuma
Utódja Cuauhtémoc
Született 1476
Tenochtitlan
Elhunyt 1520 (43-44 évesen)
Tenochtitlan
Édesapja Axayácatl
Testvére(i) II. Moctezuma
Házastársa Isabel Moctezuma
Gyermekei Maria Bartola
A Wikimédia Commons tartalmaz Cuitláhuac témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cuitláhuac (ejtsd: 'Kvitlávák'; 14761520 decembere), Axayácatl 11. fia, II. Moctezuma öccse, 1520 júniusától októberig az azték főváros, Tenochtitlán uralkodója, az Azték Birodalom 10. királya. Négy hónapos uralkodása alatt megpróbált spanyolellenes szövetséget létrehozni, de a többi indián nép aztékok iránti gyűlölete meghiúsította tervét.

Élete[szerkesztés]

Anyai nagyapja, akit szintén Cuitláhuacnak hívtak, Itztapalapan város kormányzója volt, és az ifjabbik Cuitláhuac is ezt a posztot töltötte be trónra lépéséig. Miután II. Montezumát a spanyolok elfogták, az aztékok őt választották királyukká, a spanyolok érdekében közvetíteni próbáló bátyját pedig agyonkövezték. Ekkor Itztapalapan kormányzását fiára Ixhuetzcatocatzinra bízta (ő később a kereszténységben az Alonso nevet kapta).

Cuitláhuac volt a hadsereg főparancsnoka július 1. éjjelén a spanyol történelemben La Noche triste („szomorú éjszaka”) néven emlegetett győztes csatában, amelyben csapataival megtizedelte Cortés seregét. Mindössze 80 napig uralkodott, majd 1520 októberében halt meg a spanyolok által behurcolt himlőben, és ez döntően hozzájárult ahhoz, hogy az azték birodalmat nem sikerült újjászervezni. Halála után bátyja, Matlatzincatzin mint főparancsnok próbálta meg újjászervezni a hadat, de utódját, Cuauhtémocot, az utolsó azték uralkodót csak a következő év elején választották meg.

Emléke[szerkesztés]

Cuitláhuac mellékszereplőként több irodalmi feldolgozásban is feltűnik, például Gerhart Hauptmann Der weisse Heiland című drámai költeményében.

A 2275 Cuitlahuac nevű kisbolygó utána kapta a nevét, és a mexikóvárosi metró egyik állomása (Metro Cuitláhuac) is az ő nevét viseli.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Orozco y Berra, 1880; 493

Források[szerkesztés]

  • Uralkodók és dinasztiák, Magyar Könyvklub, 2001
  • Cuitlahuac
Előző
II. Moctezuma
Azték uralkodó
1520
Következő
Cuauhtémoc