Csinampa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Modern Csinampák

A csinampa (spanyolos írásmóddal: chinampa) egy ősi közép-amerikai módszer szerint épített mezőgazdasági terület, amely rendszerint sekély vizű tavakon mesterségesen létrehozott téglalap alakú szigetet jelent. Az aztékok idejében főleg kukoricát termesztettek ilyen módszerrel.

Leírása[szerkesztés]

A gyakran lebegő kerteknek nevezett hagyományos csinampák 30 × 2,5 m átmérőjűek voltak, de hosszabbak is előfordultak. Először akácfacölöpökkel egyfajta kerítést állítottak a sekély vizű tómederben egy kijelölt terület köré, majd sárral és tavi üledékkel feltöltötték a területet, mely eredményeként egy kis sziget emelkedett a tó felszíne fölé. A szigetek sarkaiba gyakran fákat ültettek, hogy azok gyökereikkel megfogják a csinampát. A csinampák között elég széles csatornát hagytak, hogy azokon kenuval lehessen közlekedni. Ezeknek a szigeteknek igen nagy terméshozamuk volt, évente akár háromszor is be lehetett őket vetni.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Susan Toby Evans: Ancient Mexico and Central America, Thomas & Hudson Kiadó

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chinampa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.