Grafén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A grafén nanotechnológiai anyag, egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg. Andre Geim és Konsztantyin Szergejevics Novoszjolov fedezte fel a manchesteri egyetemen, találmányukért 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak. A két fizikus speciális ragasztószalag segítségével addig szedett le rétegeket egy grafittömbről, amíg sikerült arról egyetlen atomnyi réteget leválasztani.

Felhasználási lehetőségei[szerkesztés]

Az anyag tulajdonképpen egy nanotechnológiai alapanyag, amely az elektronikától az orvostudományig nagyon sok területen ígér áttörés-jellegű előrelépést. A grafén keményebb a gyémántnál, jobb elektromos vezető a réznél, és rugalmasabb a guminál. Máris világméretű verseny indult meg a grafén jobb megismerésére és ipari alkalmazására. Lehetővé válhat például az összehajtható képernyő, a ruházatban viselhető nanoelektronika, a személyre szabott orvoslást lehetővé tevő egyszerű génmanipuláció, új energiatároló rendszerek létrehozása.

A 2012-es év folyamán 8062, szakemberek által elbírált tudományos cikk jelent meg az angol nyelvű szaksajtóban a grafén témájában. Magyarországon is számos publikáció született, a magyar kutatók a világ élvonalához tartoznak a grafén kutatásában. Az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet kutatói (Tapasztó Levente és munkatársai) olyan grafénmezőt hoztak létre, amelynek a „szerkezeti hullámossága” egy nanométernél kisebb periodicitással ismétlődik. Az új struktúra a grafén elektronszerkezetét is torzítja, és ebből adódóan az anyag tulajdonságait is megváltoztatja. A grafén atomi pontosságú megmunkálását alapozta meg a Nemes-Incze Péter által kidolgozott cikcakk élű, hibátlan grafénalakzat.

2012 végéig a világon összesen 7351, grafénnel kapcsolatos szabadalmi bejelentés született, a legtöbb, 2200 a kínai intézményeké és vállalatoké. Az Egyesült Államok a második helyen áll 1754 szabadalommal. Az Egyesült Királyság, ahol felfedezték az anyagot 2004-ben, csak 54 szabadalmat tud felmutatni, 16 a Manchesteri Egyetemhez kötődik, ahol 2013-ban is ott dolgozik a két Nobel-díjas kutató. Vállalatok szerint a Samsung 407, az IBM 134 szabadalmat birtokol.[1]

Jelentős kutatások folynak a grafén textilipari alkalmazására is. E kutatásoknak jelenleg két iránya van: elektromosan vezető textilanyagok[2] ill. hőálló és nagy kopásállóságú textíliák kifejlesztése.[3] Az előbbi irányzat célja olyan szálasanyagok ill. kelmék előállítása, amelyek grafén bevonatuk révén nagy elektromos vezetőképességűek és ezért alkalmasak intelligens ("okos") ruházatokban különböző beépített elektronikus készülékek befogadására és működtetésére. A hőálló és nagy kopásállóságú textíliáknak a védőruhák területén van igen nagy szerepe és amennyiben grafén bevonattal ezeket a tulajdonságokat javítani lehet, ezzel elérhető, hogy ezek az öltözékek sokkal vékonyabbak, könnyebbek legyenek, mint a jelenlegi, sokkal összetettebb szerkezetű védőöltözetek, megkönnyítve ezzel viselőjük mozgását és javítva munkavégzésének hatékonyságát.

A pépszerű állapotba hozott grafén alkalmas arra, hogy a szitanyomás technikájával textilanyagra rétegezzék és ezzel a módszerrel érzékelőket állítsanak elő, amelyek a test hőmérsékletéről, a testfelületet ért nyomásról, a testrész mozgásáról stb. küldjenek információt. A grafén bakteriosztatikus hatása is kihasználható a közvetlenül a testen viselt alsóruházatoknál. Nagyfokú hővezető képessége folytán a grafénbevonat segít a hő egyenletes elosztásában a ruhadarab belső felszínén. A grafén és a víz ill. a grafén és a levegő között nagyon kicsi a súrlódási tényező, ami számos alkalmazási területen (pl. egyes sportruházati termékeknél) előnyös lehet.[4][5]

Források[szerkesztés]

  1. NOL: előttünk a grafénalapú világ. (Hozzáférés: 2013. január 18.)
  2. Chris Wood: Graphene-coated fibers make a good fit for wearable electronics. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. Wundermaterial Graphene goes textile. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  4. G+ Textile Applications. (Hozzáférés: 2017. június 27.)
  5. Directa Plus and Colmar launch second graphene-enhanced sportswear collection. (Hozzáférés: 2017. június 27.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]