Carbon (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Carbon
Tematika
Ország
Alapítva 1964
Kiadó Elsevier
Főszerkesztő Mauricio Terrones
Nyelv
Szakterület
OCLC 1926664
ISSN
  • 0008-6223
  • 1873-3891
A Carbon weboldala

A Carbon egy 1964-es alapítású lektorált fizikai és kémiai szakfolyóirat. Kiadója az Elsevier mely a folyóiratot évente 15 alkalommal adja közre.

Tartalma[szerkesztés]

A folyóirat fő témája a szén, illetve allotropjai, továbbá szén alapú nanoszerkezetek fizikája, kémiája, beleértve ezek létrehozását, illetve keletkezését, szerkezetét, jellemzőit, viselkedését és technikai alkalmazásait.

Például az alábbi szénmódosulatokkal foglalkozik: grafén, grafén-oxid, szén nanocső, szénszál, és -fonál, grafit, porózus szénalapú anyagok, pirolitikus szén, amorf szén, korom, gyémánt és egyéb gémántszerű módosulatok, fullerén, stb. továbbá szenet tartalmazó olyan kompozitok, melyek jellemzőit alapvetően befolyásolja ezek széntartalma.

Továbbá jelennek meg a Carbonban cikkek szénszerkezetekkel kapcsolatos eljárásokról és alkalmazásokról, például elektromos, optikai, vagy fotovoltaikus eszközökről, intelligens anyagokról, energiatáróló és -átalakító eszközökről, környezetvédelmi, biológiai és orvosbiológiai alkalmazásokról.[1]

Tudománymetrikai adatai[szerkesztés]

Mérőszám 2015[1]
Összes publikáció 984
Impaktfaktor (hatástényező)[m 1] 6,198
Az impaktfaktor ötéves átlaga (five-year impact factor) 6,832
Közvetlenségi index (immediacy index)[m 2]
Az idézések felezési ideje (cited half-life)[m 3]
EigenFactor-pontszám[m 4] 0,080
A cikkek hatása (Article Influence Score) 1,438
CiteScore[m 5] 6,53
(Source-Normalized Impact per Page, SNIP)[m 6] 1,688
SCImago-rang[m 7] 2,109
  1. Az impaktfaktor egy folyóiratban közölt cikkek idézettségének mértéke. Azt jellemzi, hogy egy adott évben a folyóirat egy tipikus, elmúlt két évben megjelent cikkét milyen gyakran idézték.
  2. A folyóirat cikkeire való hivatkozások száma egy adott évben, osztva az ekkor megjelent összes cikk számával.
  3. A cikkek átlagéletkora, amelyekre évente a Journal Citation Reportsban hivatkoznak.
  4. Az EigenFactor az impaktfaktorhoz hasonló, de ez az elmúlt öt évben a Journal Citation Reportsban megjelent hivatkozásokat veszi figyelembe, viszont nem minden hivatkozást azonos súllyal: aszerint súlyoz, hogy mennyire rangos a hivatkozó cikk folyóirata.
  5. Egy adott évben az ez év előtt legfeljebb három évvel közzétett cikkekre történt hivatkozások száma osztva az időszakban kiadott összes cikk számával.
  6. Az impaktfaktorhoz hasonlóan az egy cikkre tett hivatkozások számát jellemzi, azonban attól függően súlyozza a hivatkozásokat, hogy az adott témakörben mennyi az összes hivatkozásszám egy adott időszakban.
  7. Az impaktfaktorhoz hasonlóan egy cikkre jutó hivatkozások számát jellemzi, azonban nagyobb súllyal veszi figyelembe azon hivatkozó cikkeket, melyeknek nagy a hivatkozásszáma. Így a SCImago Journal Rank (SJR) definíciója rekurzív.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Carbon. Hozzáférés: 2017. ápr. 27.