Reviews of Modern Physics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reviews of Modern Physics
Tematika fizika
Ország Amerikai Egyesült Államok
Alapítva 1929
Kiadó Amerikai Fizikai Társaság
Szerkesztő
 • Gene D. Sprouse
 • Pierre Meystre
Nyelv angol
Szakterület fizika
OCLC 5975699
ISSN
A Reviews of Modern Physics weboldala

A Reviews of Modern Physics egy 1929-es alapítású lektorált fizikai szakfolyóirat. Kiadója az Amerikai Fizikai Társaság mely a folyóiratot negyedévente adja közre. A folyóirat a Physical Review folyóiratcsalád része, annak összefoglaló jellegű írásait közli. Ennek köszönhetően a tudománymetrikai mutatóit tekintve kimagasló: a 2015-ben mért 24,580 SJR értéke (SCImago-rangja) a fizika és asztronómia témakörébe eső, ez évben figyelembe vett folyóiratoké közül a legmagasabb volt.[1]

Tartalma[szerkesztés]

A folyóirat összefoglaló írásokat (review-cikkeket) közöl, melyek önálló eredmények helyett egy adott téma részletekbe menő, főleg más kutatók már publikált eredményeire alapozott kifejtését tartalmazzák. Ezek a cikkek nem egy szűk szakterület képviselőinek szólnak, hanem például egyetemi hallgatóknak, vagy olyan szakembereknek, akik szeretnének egy, a szakterületüktől távolabb álló témáról átlátást nyerni. A cikkekre, azok jellegéből adódóan igen sokan hivatkoznak későbbi közleményekben, így a folyóirat tudománymetrikai jellemzői kimagaslóak – bár eredeti közleményekkel éppen ezért nem célszerű ezt összevetni.[2]

Tudománymetrikai adatai[szerkesztés]

Mérőszám 2015[2]
Összes publikáció 38
Impaktfaktor (hatástényező)[m 1] 33,177
Az impaktfaktor ötéves átlaga (five-year impact factor) 46,681
Közvetlenségi index (immediacy index)[m 2] 6,474
Az idézések felezési ideje (cited half-life)[m 3] >10,0
EigenFactor-pontszám[m 4] 0,097350
A cikkek hatása (Article Influence Score) 27,008
CiteScore[m 5]
(Source-Normalized Impact per Page, SNIP)[m 6]
SCImago-rang[m 7] 24,580
 1. Az impaktfaktor egy folyóiratban közölt cikkek idézettségének mértéke. Azt jellemzi, hogy egy adott évben a folyóirat egy tipikus, elmúlt két évben megjelent cikkét milyen gyakran idézték.
 2. A folyóirat cikkeire való hivatkozások száma egy adott évben, osztva az ekkor megjelent összes cikk számával.
 3. A cikkek átlagéletkora, amelyekre évente a Journal Citation Reportsban hivatkoznak.
 4. Az EigenFactor az impaktfaktorhoz hasonló, de ez az elmúlt öt évben a Journal Citation Reportsban megjelent hivatkozásokat veszi figyelembe, viszont nem minden hivatkozást azonos súllyal: aszerint súlyoz, hogy mennyire rangos a hivatkozó cikk folyóirata.
 5. Egy adott évben az ez év előtt legfeljebb három évvel közzétett cikkekre történt hivatkozások száma osztva az időszakban kiadott összes cikk számával.
 6. Az impaktfaktorhoz hasonlóan az egy cikkre tett hivatkozások számát jellemzi, azonban attól függően súlyozza a hivatkozásokat, hogy az adott témakörben mennyi az összes hivatkozásszám egy adott időszakban.
 7. Az impaktfaktorhoz hasonlóan egy cikkre jutó hivatkozások számát jellemzi, azonban nagyobb súllyal veszi figyelembe azon hivatkozó cikkeket, melyeknek nagy a hivatkozásszáma. Így a SCImago Journal Rank (SJR) definíciója rekurzív.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Journal Rankings on Physics and Astronomy (miscellaneous). www.scimagojr.com. (Hozzáférés: 2017. május 9.)
 2. a b About Reviews of Modern Physics. journals.aps.org. (Hozzáférés: 2017. május 9.)