Glitter (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mariah Carey
Glitter
stúdióalbum
Megjelent USA 2001. szeptember 11.
Felvételek 2000
Stílus Pop/R&B/Hiphop
Nyelv angol
Hossz 51:45
Kiadó Virgin Records
Producer Mariah Carey (executive), Jimmy Jam (executive), Terry Lewis (executive), James Wright, DJ Clue, Duro, Clark Kent, Damizza, Rick James, Walter Afanasieff
Kritikák
Mariah Carey-kronológia
Rainbow
(1999)
Glitter
(2001)
Greatest Hits
(2001)

A Glitter Mariah Carey amerikai énekesnő tizedik albuma, hetedik stúdióalbuma és egyben Glitter című filmjének filmzenealbuma. 2001. szeptember 11-én jelent meg. Az album az 1980-as évek hangzásvilágát eleveníti fel (ekkor játszódik a film). Az albumból lényegesen kevesebb kelt el, mint Carey korábbi albumaiból; a kritikák vagy elismerően szóltak róla és nagy előrelépésnek tekintették az énekesnő karrierjében,[1] vagy elmarasztalták a stílusváltás miatt.

Felvételek[szerkesztés]

Mivel az album a 80-as évek hangzásvilágára épül, a korszak nagy hatású zeneszerzői közül több is közreműködött az elkészítésében: Rick James írta az All My Life-ot, Jimmy Jam és Terry Lewis átdolgozták Didn’t Mean to Turn You On című számukat Carey számára és megírták az énekesnővel a Want Yout, a Cameo együttes pedig közreműködött a Loverboyban, ami az album első kislemeze lett. Az albumon közreműködik számos rapperBusta Rhymes, Mystikal, Da Brat, Ludacris, Fabolous, Shawnna, 22, Ja Rule, Nate Dogg és Cameo –, valamint Eric Benét R&B-énekes. Az albumon főleg gyors tempójú számok vannak, de néhány lassú dal is felkerült rá, köztük a Lead the Way, ami a Guinness Rekordok Könyve szerint tartja az egy lélegzetvétellel elénekelt leghosszabb dallam rekordját.

Fogadtatása[szerkesztés]

Az albumot nem sokkal a Glitter filmbemutatója előtt adták ki. A film sikertelen volt, amiben közrejátszott az ekkoriban történt szeptember 11-ei terrortámadás; ez az albumra is hatással volt. Kedvező kritikát is kapott azonban: Rob Sheffield a Rolling Stone magazinban három csillagot adott neki, és azt írta, az album „nagy lépés az érettség felé a popzene egyik örök gyerekétől”.[2]

Carey egy interjúban megjegyezte: „9/11 környékén jelent meg. A tévéműsoroknak kellett valami, ami elvonja a figyelmet 9/11-ről, és én lettem a céltábla. Azelőtt olyan sikeres voltam, hogy bukásnak kiáltották ki, hogy a slágerlista 2. helyére kerültem az első helyett.” (ez a Loverboy dalra utal). Az albumból az első héten 116 000 példány kelt el, ezzel a Billboard 200 hetedik helyén nyitott,[3] két hétig maradt a Top 20-ban és csak tizenkét hétig a listán – Carey korábbi albumai közül volt, ami ennél több időt töltött csak a Top 10-ben. A Billboard filmzenein slágerlistáján (Top Soundtracks) az első helyen nyitott és három héten át vezette a listát.[4] Az USA-ban 2007 októberéig 636 000 példányban kelt el és platinalemez lett.[5][6]

Külföldön az album sikert aratott; Japánban ez lett az első külföldi filmzenealbum, ami listavezető lett az eladási adatok tekintetében; Dél-Koreában aranylemez lett, Szingapúrban kétszeres platina, nagy sikert aratott Görögországban, Tajvanon és Hongkongban is; a Top 10-ben debütált a Fülöp-szigeteken (#3), Spanyolországban (#3, aranylemez), Kanadában (#4, platinalemez), Franciaországban (#5, aranylemez), Olaszországban (#5), Németországban (#7), az Egyesült Királyságban (#10), Svájcban (#10); sikert aratott Írországban is (#84).[7] Az albumból világszerte kb. kétmillió példány kelt el.[8]

Dalok[szerkesztés]

CD változat
# Cím Szerzők Hossz
1. Loverboy (Remix)
(feat. Ludacris, Shawnna, Twenty-II, Da Brat)
Mariah Carey, Larry Blackmon, Thomas Jenkins, Da Brat, Ludacris, Twenty II, Shawnna 4:30
2. Lead the Way Carey, Walter Afanasieff 3:53
3. If We (feat. Nate Dogg & Ja Rule) Carey, Damion Young, Jeffrey Atkins, H. Hersh, Nathaniel Hale 4:20
4. Didn’t Mean to Turn You On James Harris III, Terry Lewis 4:54
5. Don’t Stop (Funkin’ 4 Jamaica) (feat. Mystikal) Carey, DJ Clue, Duro, Thomas Brown, Toni Smith, M. Tyler 3:37
6. All My Life Rick James 5:09
7. Reflections (Care Enough) Carey, Philippe Pierre 3:20
8. Last Night a DJ Saved My Life
(feat. Busta Rhymes, Fabulous, DJ Clue)
Michael Cleveland 6:43
9. Want You (feat. Eric Benét) Carey, Harris, Lewis, James Wright 4:43
10. Never Too Far Carey, Harris, Lewis 4:21
11. Twister Carey, Harris, Lewis, Wright 2:26
12. Loverboy (feat. Cameo) Carey, Blackmon, Jenkins 3:49
Japán bónuszdal
13. Loverboy (MJ Cole Main Remix Radio Edit) Carey, Blackmon, Jenkins, Da Brat 4:19

Bakelitlemez
# Cím Hossz
A1 Loverboy (Remix) 4:30
A2 Last Night a DJ Saved My Life 6:43
A3 Didn’t Mean to Turn You On 4:54
A4 Don’t Stop (Funkin’ 4 Jamaica) 3:34
B1 If We 4:11
B2 All My Life 5:10
B3 Want You 4:44
B4 Loverboy 3:50
C1 Lead the Way 3:53
C2 Reflections (Care Enough) 3:21
D1 Never Too Far 4:22
D2 Twister 2:26

A dalok a filmben[szerkesztés]

 1. Loverboy: A főszereplő, Billie Frank első sikeres kislemeze. Eredeti változatában hangeffektusokkal teli, később jobban hasonlít az albumon szereplő változathoz.
 2. Lead the Way: A film végén hallható, valamint Billie és Dice első csókjánál.
 3. If We: Billie és Dice első randevúja előtt hallható.
 4. Didn’t Mean to Turn You On: Az első dal, amit Billie és Dice közösen írt; később nagy sikert arat és Billie előadja a USA Music Awards díjkiosztón.
 5. Don’t Stop (Funkin’ 4 Jamaica): Egy részletére Billie freestyle-ban énekel Dice diszkójában.
 6. All My Life: Sylk dala, azé a popsztáré, akinek Billie a háttérénekese. A dal producere, miután hallotta Billie-t énekelni, ráveszi, hogy énekelje fel a dalt, amit aztán Sylk neve alatt adnak ki. Billie, mikor Sylk megsérti, bebizonyítja Dice-nak, hogy ő a valódi előadó.
 7. Reflections (Care Enough): Dal, amelyet Billie az anyjáról írt, a lemezkiadó azonban nem helyesli a stílusát.
 8. Last Night a DJ Saved My Life: Egy diszkóban játsszák.
 9. Want You: Billie és Rafael R&B-énekes slágere.
 10. Never Too Far: Billie és Dice írják szakításukról, Billie pedig előadja első koncertjén a Madison Square Gardenben, Dice halála után.
 11. Twister: A film elején játsszák, amikor a kislány Billie-t elveszik az anyjától.

Kislemezek[szerkesztés]

Az első kislemez, a Loverboy a Billboard Hot 100 második helyéig jutott, és 2001-ben ebből a kislemezből kelt el az USA-ban a legtöbb (részben az alacsony árazásnak köszönhetően)[9]), de az ezt követő kislemezek a Never Too Far és a Don’t Stop (Funkin’ 4 Jamaica) nem kerültek fel a slágerlistára. A Last Night a DJ Saved My Life-hoz is készült videóklip, de nem jelentették meg, mert időközben a Virgin Records megvált Careytől és abbahagyta az album reklámozását.

A Reflections (Care Enough) és a Lead the Way promóciós kislemezeit az Egyesült Államokon kívül több országban is elküldték a rádióállomásoknak, utóbbihoz Ázsiában klip is készült, jelenetekkel a filmből. Az If We című számot később Damizza átdolgozta Butch Cassidyvel, Nate Dogg-gal és Mariah Careyvel, és What Would You Do címen 2004-ben megjelentette kislemezen.

Lead the Way[szerkesztés]

Mariah Carey
Lead the Way
kislemez
Megjelent 2001
Formátum CD kislemez
Stílus Pop
Nyelv angol
Hossz 3:53
Kiadó Virgin Records
Szerző Mariah Carey, Walter Afanasieff
Producer Mariah Carey, Walter Afanasieff, Jimmy Jam és Terry Lewis, James Wright
Mariah Carey-kronológia
Never Too Far/Hero Medley
(2001)
Lead the Way
(2001)
Through the Rain
(2002)

A Lead the Way a Glitter albumon szereplő második dal, egyben a Glitter című film fő szerelmes dala. A dal csak promóciós kislemezen jelent meg, kereskedelmi forgalomba nem került.

A Lead the Wayt Carey négy év szünet után ismét régi dalszerzőtársával, Walter Afanasieff-fel írta együtt, aki már sok sikeres számának társszerzője és társproducere volt. A dal a Rolling Stone közvéleménykutatása alapján az album dalai közül az első helyen végzett. A Guinness Rekordok Könyve szerint tartja az egy lélegzetvétellel elénekelt leghosszabb dallam rekordját.

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Ország Slágerlista[10] Legfelső helyezés[10] Minősítés[10] Eladási adatok[10]
Világszerte 2 600 000
USA RIAA 7 Platina 631 0001[11]
Dél-Korea RIAK Platina 100 000
Franciaország IFOP 4 Arany 125 000
Japán RIAJ 1 (1 hétig) 2x platina 400 000
Olaszország FIMI 5 Arany 50 000
Spanyolország EIM 3 Arany 50 000
Svájc Hit Parade 10 Arany 20 000
Szingapúr RIAS 2x platina 30 000
Ország Legfelső helyezés[10]
Ausztrália 13
Ausztria 14
Egyesült Királyság 10
Hollandia 12
Kanada 4
Németország 7
Norvégia 11
Svédország 30
Új-Zéland 11

1 Csak a Soundscan adatai

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]